3 organisaties die je moet volgen

Als je deze blog leest en mij volgt, neem ik aan dat je dat doet omdat je duurzaamheid, leven met positieve impact en daarbij zero waste een interessant onderwerp vindt. Misschien ben je hier ook wel gewoon uit interesse in mijn leven haha, kan ook. Wat je reden ook is, ik ga in ieder geval uit van die eerste optie, duurzaamheid en positieve impact. Misschien ben je een fanatieke groene groenmens of een ‘normale’ stadsmens. Het maakt eigenlijk niet zo veel uit wie je bent of wat je interessant vind, ik vind dat je de onderstaande drie organisaties moet volgen. Gewoon, om de stand van zaken van deze dagen te volgen.

De volgende organisaties zijn voor mijzelf een goede bron van informatie. Het zijn organisaties die onderwerpen aankaarten die ík interessant en relevant vind, en ik hoop jij ook. Ik vind het fijn om mijn mening te vormen op basis van meerdere bronnen. Ik volg wel meer dan deze drie organisaties, maar de volgenden vindt ik het belangrijkst. Ik wil niet al mijn informatie halen van bijvoorbeeld het RTL nieuws of de metro die ik toevallig wel eens lees in de trein, vandaar dat ik meerdere organisaties volg. Non-proft organisaties hebben daarbij sterk mijn voorkeur, ik heb het gevoel dat zij ál het nieuws delen, en niet alleen het nieuws wat het hen goed uitkomt. Ik zou mezelf niet achterdochtig noemen, maar wel nieuwsgierig haha.

Anyway, ik zal je niet langer in spanning houden. Dit zijn de organisaties waar ik op doel:

  1. Greenpeace
    Je kent Greenpeace wel. Iedereen kent Greenpeace. Velen kennen ze als de walwisreddende groene gekkies denk ik (van wat ik zo allemaal oppik haha). Maar, ik vind Greenpeace uiteraard veel meer dan dat. Naast dat ze een vrijwilligersplatform hebben (Greenwire en Facebook), zijn ze ook een geweldige organisatie die hedendaagse problemen aankaart. Ze zetten campagnes op, waardoor als je die volgt je al een beetje weet wat er vandaag de dag speelt en welke issues zij als belangrijk zien. Daarbij hebben ze nog een nieuwsbrief, waarin onder andere de campagnes worden aangekaart, maar ook klein nieuws wordt gedeeld. Kleine succes en klein nieuws, over het klimaat, aarde en alle levende wezens daarop (ja, ze hebben wel een breed speelveld haha). Maar wil je echt gaan voor de volle 100% informatie, dan zou ik je toch aanraden om je aan te melden op Greenwire (het vrijwilligersplatform) en daar regelmatig rond te kijken.
  2. Amnesty International
    Ik zou hier ook willen zeggen: iedereen kent Amnesty wel. Maar, dat is geloof ik niet zo. Toen ik laatst een mailtje kreeg in de klas wist een klasgenoot naast me dat namelijk niet. Dus, zo voor de hand ligt deze organisatie helemaal niet. Ik vind het heel belangrijk om Amnesty te volgen, omdat ze zich op een heel ander veld dan Greenpeace bevinden, namelijk mensenrechten. Amnesty zet zich in voor mensenrechten van iedereen ter wereld. En door ze volgen, leer je meer over dit soort issues. Zo zijn ze actief in landen waar democratie niet vanzelfsprekend is, waar jounalisten worden opgepakt omdat ze de waarheid delen, of homo’s worden gediscrimineerd bijvoorbeeld. Ik vind dat je van deze organisatie wel leert hoe de wereld een beetje in elkaar steekt, met name in het buitenland.
  3. PETA
    En natuurlijk, dé organisatie voor mij als vegan, PETA. PETA staat voor People for the Ethical Treatment of Animals, ze strijden voor een wereld waarin dieren goed worden behandeld. De website van PETA staat allereerst vol met informatie over dierenproducten (wol, vlees, kaas etc.) en vooral waarom je vegan zou moeten gaan. Heel handig, want de vraag ‘Maar waarom eet je geen eieren?’ heb ik al heel vaak beantwoord, en om daar betrouwbare bron bij te hebben is heel fijn. Naast alle informatie, zet PETA ook campagnes en petities op. Ook hier wordt je via de nieuwsbrief vooral geïnformeerd, maar dat is nodig. Ik moet wel zeggen, ze vragen ontzettend vaak om donaties, dat wel. Dat vind ik zelf wel wat overdreven (want heel eerlijk, ik doneer nooit, ik ben meer van het zélf actie ondernemen, zoals vegan gaan). Daarbij, de foto’s en soms beelden van de e-mails zijn vrij heftig. Dat is rot, dat weet ik. Maar ik vind dat het nodig is, je kan er namelijk niet omheen. Een jas van bont kopen is misschien makkelijk, maar zien in de e-mail van PETA hoe dieren worden gemarteld voor dit bont, is niet makkelijk. Je schrikt ervan, en wordt wakker geschud.

Animals are not ours to eat, wear, experiment on, use for entertainment, or abuse in any other way.’ – PETA

Al met al, met deze drie organisaties ben je al goed op weg naar mijn mening. Je leert meer over de problemen met de aarde, dieren en mensenrechten. Voor mij in ieder geval drie belangrijke zaken. Meer is altijd beter vind ik in dit geval, maar vandaag hou ik het bij deze drie. Volg jij deze drie organisaties al? En zo ja, wat vind je van ze?

Liefs,
Romee

0 thoughts on “3 organisaties die je moet volgen”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *