De duurzaamste telefoon: De Fairphone 2

Side note: tegenwoordig heb ik de Fairphone niet meer. Na 1,5 jaar was ik er toch niet meer blij mee. In deze post kun je lezen waar om ik deze keuze heb gemaakt. 

Ja, dames en heren, het is er echt ooit eens van gekomen. *Tromgeroffel*. Ik heb een nieuwe telefoon gekocht! Nieuw? Ja, echt helemaal nieuw. Iets nieuws kopen is niet wat ik normaal gesproken doe en het is al helemaal niet minimalistisch of zero waste! Dus, waarom heb ik deze nieuwe telefoon dan toch gekocht? Daar wil ik jullie vandaag eens wat meer over gaan vertellen. Want wat is dat nou, zo’n Fairphone?

Waarom kocht ik een andere telefoon?
Mijn filosofie was altijd: ‘Als mijn telefoon kapot is, dan laat ik hem repareren’. Dat zou betekenen dat ik voor altijd dezelfde telefoon zou hebben. Dat lijkt me geweldig! Maar met de telefoon die ik had (lees: iPhone 4) ging die missie niet helemaal op. De telefoon was eerst van mijn moeder, toen heeft mijn broertje hem geloof ik nog een tijd gebruikt, en daarna heb ik hem uiteindelijk nog 4 jaar gehad. Ik heb het even onderzocht en volgens mij heb ik de telefoon al sinds 2014, 4 jaar dus. In die tijd heb ik de telefoon al een keertje laten maken, maar afgelopen jaar ben ik er helemaal klaar mee geworden. De accu was na een uur intensief gebruik al weer leeg (zo heb ik een keertje midden in de nacht met lege telefoon alleen op een vreemd station gestaan, niet fijn), de camera was prut en misschien wel het allerergste: Apple ondersteunt de soft-ware niet meer. Ik kon de telefoon niet meer updaten en geen nieuwe apps meer downloaden. En het lijstje gaat nog wel even door. Dus, het was echt tijd voor een andere.

Tweedehands of nieuw?
Toen ik ging kijken naar een andere telefoon, waren er eigenlijk twee opties. Nieuw of tweedehands, best logisch. Tweedehands is altijd mijn eerste keus met spullen. Over de jaren hebben meerdere mensen me hun oude telefoon ook aangeboden voor een klein prijsje. Maar in dit geval wilde ik niét voor tweedehands gaan. Tweedehands is het meest duurzaam, dat weet ik best. Maar, als het telefoons aankomt wilde ik niet meer voor de afdankertjes van anderen omdat je telkens achter de feiten aanloopt. Zoals Apple dat heel slim doet, kan je uiteindelijk niets meer met het toestel. Dus, in plaats van alsnog iedere keer een andere te nemen (maar dan tweedehands) besloot ik daarmee te stoppen. Ik ging nieuw kopen, maar dan was er maar één optie voor mij, de Fairphone.

Waarom de Fairphone 2?
Ik ging voor de Fairphone 2! Deze telefoon heeft één feature die voor mij de doorslag om naar nieuw over te gaan heeft gegeven, hij is namelijk modulair! Moduwattes? Modulair, dat betekend dat je zelf de telefoon kan repareren. Onderdelen die kapot zijn kun je bestellen op de website van Fairphone, en dan kan je de telefoon helemaal zelf repareren.

De ‘officiële’ betekenis van modulair volgens Wikipedia: ‘Een modulair systeem is een constructiesysteem waarbij veel onderdelen uitwisselbaar zijn met diverse modellen. Ook wel bouwdoossysteem genoemd.’

Dat betekend dus dat ik in principe voor altijd met deze telefoon door het leven kan. In principe, want niemand weet wat de toekomst brengt. Daarbij besloot ik ook voor de Fairphone te gaan omdat ik dan een goed merk steun, wat ook soms heel belangrijk is. Een Fairphone is niet heel bekend, en dus wanneer mensen mijn telefoon gewoon letterlijk zien dan vragen ze zich bijna altijd af wat het is. Het zet mensen dus aan het denken, dat vind ik heel belangrijk. Want kijk, het kan dus ook anders. Met een tweedehands Apple telefoon heb je dat effect weer niet.

IMG_0727.JPG

En waarom niet gewoon een oude Nokia?
Ik heb heel lang met de gedachte gespeeld om gewoon een oude Nokia in te slaan. Lekker simpel, alleen bellen en sms’en. Ik ben altijd bereikbaar, maar ik word niet zo opgeslokt door mijn telefoon zoals we dat tegenwoordig allemaal zijn. Klinkt goed! Lekker off-grid. Maar, mijn omgeving (lees: boyfriend and parents) vond dat een verschrikkelijk geen goed idee. En dat snap ik ook eigenlijk wel. Daarbij heb ik ook een andere omslag gemaakt, ik wilde namelijk veel uit social media gaan halen. Ik volg heel veel inspirerende mensen op bijvoorbeeld Instagram. Het helpt mij enorm en ze zetten een goed voorbeeld. Het leek me tijd om dat ook eens te gaan doen! Want die berichten over leuke feestjes boeien me niet zo gek veel, ik kan daar zonder. Maar een dagelijkse inspiratie op het gebied van veganisme, zero waste, slow fashion, minimalisme en ga zo maar door vind ik wél heel gaaf! Het wordt tijd dat ik social media ga gebruiken alsof ik een voorbeeld ben. Om nogmaals te zeggen: ‘Kijk, zo kan het ook’. Tja, en dat kan dus alleen met een smartphone.

Een duurzame smartphone vinden
Ik was op zoek naar een smartphone, de aller-duurzaamste. Ik kende de Fairphone al wel en het leek me niet dat er een merk was die dit kon overtreffen. Maar toch, het leek me goed om even een soort onderzoek te doen. Via Rank A Brand kan je zoeken naar hét duurzaamste merk in een bepaalde categorie. Bij Elektronica stond Fairphone bij hen op nummer 1, met het B-label, Apple op 2, met het C-label. A is het beste, maar niemand heeft die nog helaas. Ook stuitte ik op dit onderzoek van Greenpeace. Ook hier kreeg Fairphone een B-label, en Apple het B-. Ook hier komt de Fairphone als beste uit de bus.

greenelec- overall-grade-chart - klein.jpg

greenpeace-report-card

Wat maakt de Fairphone zo ultiem geweldig?
Allereerst wil ik graag even zeggen dat ik het heel moeilijk vind om Fairphone te vergelijken met een andere elektronicabedrijf. Ze zijn gewoon uniek, vooral omdat ze een modulaire telefoon aanbieden. Voor mij hebben ze dan al flink een voorsprong. Want bij andere merken is reparatie vaak duur of lastig, en het antwoord is vaak: ‘Koop maar gewoon een nieuwe’. Daar walg ik van. Fairphone heeft als core gewoon een duurzaam concept, en ik heb het gevoel dat het bij andere bedrijven vaak een bijzaak is. Maar goed, de Fairphone zelf dus. Fair zegt eigenlijk al heel veel. Fairphone is bezig de elektronicasector open te breken voor het gebruik van conflictvrije mineralen en werkt in de richting van eerlijke lonen voor fabrieksarbeiders. Conflictvrije materialen? Mineralen moeten vaak uit een mijn worden gehaald of op andere manieren geëxploiteerd. Dat gebeurd vaak in landen waar de werkomstandigheden niet zo best zijn. Zo werken er vaak kinderen in mijnen en/of werken er mensen onder verschrikkelijke omstandigheden. Misschien ken je de film ‘Blood Diamont’ wel. Conflictvrije materialen worden op een normale manier geëxploiteerd, zodat het voor iedereen fair is. Fairphone gebruikt daarbij zo veel mogelijk gerecyclede materialen en is over zijn productieproces heel transparant, zelfs de kostenopbouw is transparant. Uiteraard doen ze ook met duurzame energie zoveel mogelijk, maar dat vind ik anno 2018 ook niet meer dan normaal.

Deze blogpost is al ontzettend lang aan het worden: dus voor dit gedeelte zeg ik: check vooral de website van Fairphone, er staat zó veel informatie op. Ik kan namelijk nog wel uren door preachen …

Wat vind ik van het gebruik?
Tja, als je van een oude iPhone 4 naar een nieuwe Fairphone gaat, dan ben je gewoon overweldigd door de mogelijkheden. Ik kan er zó veel meer mee. Ik kan nu Podcasts luisteren, mooie foto’s maken, stories op Instagram zetten. Het. gaat. maar. door. Het systeem draait op Android, dus dat is wel even wennen natuurlijk. Ik kan heel erg lang met de batterij, maar als ik hem echt intensief gebruik was hij na zo’n 10 uur leeg. Prima, toch? Het opladen duurt voor mijn gevoel wel erg lang, zo’n 5 uur van 0 naar 100%. Ik weet niet zo goed wat normaal is voor andere telefoons, maar ik vind dit goed te doen. Je kan kiezen voor verschillende kleuren, maar ik heb voor een transparant design gekozen. Het ziet er gewoon heel gaaf uit, en het past goed bij de boodschap vind ik.

 

Nog een grappig weetje: de Fairphone kwam binnen zonder oplader. Ik vond het in eerste instantie maar raar, miste ik iets? Ik keek even op de website en daar stond dat ze dat expres doen. Het is een vrij universele opening (of hoe noem je zo’n gat waar de lader in gaat). Op de website stond dus ook dat de kans vrij groot was dat ik al een goede lader in huis had van een andere apparaat, dus een nieuwe lader was waarschijnlijk helemaal niet nodig. En dat was ook zo! Zo zie je maar, aan alles is gedacht. Niet geheel onbelangrijk, de Fairphone 2 is te koop voor 529 euro. Dat vind ik zelf niet duur, voor zo’n telefoon.

Side note: tegenwoordig heb ik de Fairphone niet meer. Na 1,5 jaar was ik er toch niet meer blij mee. In deze post kun je lezen waar om ik deze keuze heb gemaakt. 

Liefs,
Romee

10 thoughts on “De duurzaamste telefoon: De Fairphone 2”

  1. Hopelijk gaat die van jou wel langer mee en gaat het repareren straks ook goed 🙂 Ik ken meerdere mensen met een Fairphone, maar bij sommigen zijn de vervangende onderdelen minder goed te krijgen.
    Ik ben wel fan van de oude Nokia’s trouwens <3 En Nokia heeft tegenwoordig ook een nieuwe 3310 (die bevalt ook prima) en ze gaan deze maand ook een nieuwe 8110 uitgeven.
    Maar ik doe ook niets met social media op mijn telefoon (ook niet met Whatsapp). De smartphone gebruik ik vooral voor navigatie! Ik heb namelijk ook een gewone camera 😛

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *