De eerste oogst uit mijn moestuin!

Een paar jaar geleden las mijn eerste hoe-ga-ik-de-wereld-redden boek. Het heet Groen Leven voor Dummies (Ja, zo erg was het). Ik leerde er ontzettend veel van, aangezien ik echt een dummie was op het gebied van groen leven (ik las dit boek namelijk in een groot all-inclusive resort ergens in Turkije, heel groen *kuchkuch*, neemt niet weg dat de vakantie niet onzettend leuk was hoor) en ik probeerde zo veel mogelijk ervan toe te passen op mijn leven. Ik las erin dat een moestuintje hebben een goede start was in een groen leven. So, here we are now. En ik heb er een ontzettend leuke nieuwe hobby bij; moes tuinieren.

Ik heb het altijd al een leuk idee gevonden, je eigen voedsel laten groeien. Toen mijn neef via school een moestuintje kreeg toegewezen als schoolproject was ik ook vrij jaloers, wij lazen alleen saaie boeken vond ik toen (Het leven van een 8e klasser was zwaar, hoor). Alleen is er in onze tuin nagenoeg geen ruimte over om groenten te laten groeien. We hebben alleen stenen en kunstgras. Maar! Zo snel gaf ik niet op.

Mijn vader kwam met een goed idee om grote plantenbakken te plaatsen op ons ‘platje’, het dak van onze keuken. Uiteindelijk kreeg ik drie ontzettend mooie bakken voor mijn verjaardag van hem om in te tuinieren. De bakken zijn vrij hoog zodat je niet constant hoeft te bukken en erg lang. Hierdoor heb ik weinig last van ongedierte, bijvoorbeeld slakken. Helaas kan ik je hierdoor niet helpen aan groen advies tegen deze plaagjes.

Vorige zomer ben ik dus begonnen met moes tuinieren en ik heb er ontzettend veel plezier in. Je eigen plantjes kunnen zien groeien vind ik echt gaaf. Ik ben begonnen met echt nul ervaring en planning, dus de oogst in het eerste jaar was nog wat schamel haha. Dit jaar probeer ik al wat meer te proberen te plannen, zodat ik een hele lange tijd groenten kan oogsten (plantjes alweer opnieuw planten zodat ze elkaar opvolgen bijvoorbeeld). Ook is rouleren iets wat ik lastig vind. Dit schijnt goed te zijn voor de grond omdat iedere groente andere voedingsstoffen uit de grond nodig heeft. Plant je dus iedere keer dezelfde groente op dezelfde plek, dan wordt de grond arm in een bepaalde voedingsstof (je merkt al echt dat ik een goeroe ben op dit gebied hè, #not).

Dus hierbij de eerste oogst van dit jaar, doperwten. En wat zijn ze lekker! De smaak is echt niet te vergelijken met doperwten uit blik, jeetje. Doperwten zijn tevens ook mijn favoriete groente om te planten, lekker makkelijk (#tip). En dit jaar wil ik ook iets nieuws uitproberen om afval weer te verminderen, plantjes planten in wc-rolletjes. Lekker praktisch als je ze slim vouwt, en je kan de rolletjes zo in de grond zetten, ze vergaan vanzelf.

Voor mijn gevoel is moes tuinieren naast leuk ook groen. Er valt natuurlijk genoeg te zeggen over efficiëntie en al dat. Maar, de groenten hoeven niet te reizen (minder CO2) en zijn zo niet verpakt (zero waste). Verder denk ik dat als we allemaal zelf onze groente verbouwen, we ook wat druk afhalen van de wereldwijde voedselproducten. Daarnaast heb ik ook in het boek ‘Het Geheim van Langer Leven‘ gelezen dat het heel gezond is hihi.

Voor nu probeer ik vooral ervaring op te doen met het moes tuinieren, het hoeft van mij niet allemaal meteen perfect. Maar ik heb wel wat ambities voor later. Zo zou ik graag zelf mijn zaadjes weer laten drogen, zodat ik geen nieuwe zaadjes meer hoef te kopen. Ik zou graag hele jaar groentes van mijn moestuin willen hebben, bijna zelfvoorzienend dus. Hiervoor zou ik graag een stuk land willen hebben en een mooie kas. Ook zou ik binnen graag wat leuke plantjes laten groeien op een mooie manier, als deel van het interieur eigenlijk. Wat een plannen hè?

Liefs,
Romee

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *