Dit wil ik met je delen: dierproeven

Deze week wil ik graag een nieuw onderwerp aankaarten. Ik heb het er nog nooit over gehad, en dat is ergens ook wel logisch. Dit onderwerp gaat niet zozeer over afvalvrij leven, maar zeker wél over leven met een positieve impact. Vandaag wil ik het even hebben over dierproeven. Maar wees gerust, ik ga je niet vol spammen met vieze plaatjes van deze gruwelen.

Want ja, het zijn gruwelen. Echt. Ik weet niet of je de foto’s en video’s kent, maar dierproeven zijn echt verschrikkelijk en naar mijn mening vaak volkomen onnodig. Zoals ik al zei wil ik geen gruwelen met je delen op deze blog, want ik pleit meer voor positief nieuws in plaats van negatief nieuws (dat heb je misschien wel gemerkt op Twitter, haha!). Maar nu komt dus het goede nieuws, je kan er (grotendeels) wat aan doen!

Toen ik overging naar een zero waste lifestyle, was de reden voor mij om met standaard merken zoals L’oreal en Braun te stoppen het afval dat ik ermee gecreëerde. De meeste cosmetica in welke vorm dan ook zit in plastic. Hier en hier kun je bijvoorbeeld lezen over zero waste alternatieven die ik probeerde en gebruik. Maar nooit, echt nooit, had ik eraan gedacht dat er nog een gruwelijk probleem (naast het plastic) achter deze merken zit. De dierproeven dus.

Ik vind het echt absurd dat ik dit niet wist. Vaak als ik met iemand over groene dingen praat krijg ik de reactie: ‘Ja, maar jij verdiept je in dit soort problemen, daarom weet je het. Andere mensen verdiepen zich er niet zo in’. En dat is ook zo! Maar hoort dit zo te zijn? Zeker niet! Ik vind dat als je Axe  koopt, het voor jou duidelijk moet zijn dat dit bedrijf hun producten of ingrediënten hiervan test op dieren. Dan kan je pas een goede keuze maken. Maar dit is dus niet zo. Nooit heb ik er wat van gehoord, nooit! Totdat ik de organisatie PETA ging volgen, in eerste instantie voor meer informatie over veganisme. Ik schrik me rot als me bedenk dat ik jaren Clearasil heb gebruikt, en ik dan indirect dierproeven steun. Echt, *poef*, mind is blown. Sinds 2013 is het verboden om op dieren geteste producten te verkopen in de EU, maar dat geldt niet voor de landen daarbuiten. Dus uiteindelijk, als je het merkt koopt steun je nog steeds de dierproeven in andere landen (ik hoop dat je het nog volgt).

Maar daarom ook dit bericht! Ik vind dat jij dit moet weten. Ik geloof namelijk dat iedereen die zielige filmpjes van extreem mishandelde dieren ziet (die dierproeven ondergaan), het verschrikkelijk vindt, echt. Nooit heb ik van iemand gehoord dat ze dit normaal vinden, mensen zijn altijd verontwaardigd. Logisch! Niemand wil dit soort praktijken.

Maar hoe los je dit nou op? Door geen producten te kopen van bedrijven die dierproeven (laten) uitvoeren! Nu hoor ik je denken ‘Maar moet ik dan van ieder merk onderzoek gaan doen naar of ze producten op dieren testen of niet. En daarnaast zullen ze daar vast niet eerlijk over zijn!’. Dat klopt zeker, dit soort dingen willen bedrijven nou eenmaal verhullen. Vandaar dat de vreselijke filmpjes altijd met zo’n slechte under-cover camera is gefilmd. Maar, er zijn lijsten. Gouden lijsten! Een lijst met producten die op dieren worden getest (buiten de EU), en ook een lijst met producten die dus niet op dieren worden getest! Dat zijn lijsten, van de onafhankelijke organisatie PETA (je merkt wel dat ik dol ben op hun werk, hè?). Je kan via de database van PETA ook gewoon het merk opzoeken dat je wilt onderzoeken via deze website, en dan komt de informatie zo naar je toe 🙂

Met deze lijsten kun je dierenproeven mijden, yes! Geen onnodig lijden voor dieren. Je kunt ook kijken of een product een keurmerk heeft, een officieel keurmerk die laat zien dat het bedrijf niet op dieren test, bijvoorbeeld het Cruelty-Free keurmerk. Mijn mening bij nieuwe producten is meestal, geen keurmerk, geen aankoop. Ik koop meestal verpakkingsvrije (afvalvrij is natuurlijk nog altijd mijn uitgangspunt) zeep van de Lush. Lush is bijvoorbeeld een merk wat niet op dieren test! Of bijvoorbeeld de Body Shop.

Merken die wél op dieren testen, daar schrik ik echt van. Even een kleine (echt, klein) selectie van deze bedrijven. Axe, L’oreal, Braun, Air Wick (van de luchtverfrisser), Always (van het maandverband), Biotherm, Calvin Klein Cosmetics, Dove, Pampers (van de luiers) en zo kan ik nog lang doorgaan. Het is maar even om een beeld te vormen. Nogmaals, ik schrik hier echt enorm van. Maar de oplossing is zo simpel! Koop het gewoon niet. Weet je nog, je stemt ieder keer als je wat koopt!

Dus nog even een verheldering, want ik snap dat dit onderwerp best ingewikkeld is. Het verkopen van op dieren geteste cosmetica is in de EU verboden (yes!), maar dat geldt niet voor de landen daarbuiten. Dus als jij bijvoorbeeld Axe koopt, dan is dat specifieke product niet op dieren getest. Maar, het bedrijf voert wél dierproeven uit voor haar cosmetica dat in andere landen buiten de EU wordt verkocht. En als je ergens geld in stopt (door het te kopen), steun je dit dus. En, dit geldt alleen voor cosmetica! Voor huishoudelijke producten niet, wanneer die getest zijn op dieren mogen die ook binnen de EU worden verkocht.

En, ‘ondanks de opmerkelijke vooruitgang die is gemaakt, kunnen de ingrediënten die worden gebruikt voor cosmetica in de EU nog steeds worden getest op dieren in het kader van REACH, ’s werelds grootste chemische testprogramma’, aldus PETA.

Achter REACH zit ook nog een heel verhaal, maar nu weet je in ieder geval de grootste lijnen. Kijk vooral ook een op www.proefdiervrij.nl of www.PETA.nl. Dus voor mij in ieder geval afvalvrij én proefdiervrij!

Liefs,
Romee

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *