DIY Tandpasta

Het is tijd voor een verbetering. Een verbetering die nog minder afval veroorzaakt dan het eerdere alternatief. Want soms denk ik gewoon dat iets beter kan, nog beter. Ik stelde het telkens uit (waarom weet ik niet zo goed), maar ik ben overgestapt naar een nieuw product: zelfgemaakte tandpasta.
Zelfgemaakte tandpasta is een stapje verder dan ik al was, qua afval zet ik nog een stapje terug. Maar, ik wil ook even benadrukken dat zero waste voor mij niet gaat om perfectie. Want dan zou een zero waste lifestyle iets zijn waarin je kan falen en dat is niet zo. Iedere stap die je maakt om minder afval te maken is goed!

Zoals je eerder las ben ik grotendeels overgestapt naar tandpasta op een stokje. Geen plastic afval meer! Maar wel heel veel papier omdat ik het bestelde bij een webshop en het dus verzonden moest worden. Het kon in mijn ogen makkelijk beter en dus probeer ik dat op dit moment.

Zelfgemaakte tandpasta. Je kunt het op meerdere manieren maken las ik op een aantal andere blogs, maar ik koos voor een simpel recept, hou ik van. Dus de volgende 3 (!) ingrediënten mengde ik en voilà, home-made toothpaste!

– (Biologische) Kokosolie (2 eetlepels), verkrijgbaar in glas

– Baking soda (2 eetlepels), verkrijgbaar in karton

– Etherische olie (pepermunt) , verkrijgbaar in glas maar helaas met plastic dop

De kokosolie geeft de substantie een wat ja, tandpasta achtige textuur en zou een antibacteriële en helende werking hebben als ik het internet mag geloven (detective Romee). De Baking soda doet eigenlijk het reinigende werk en de pepermunt zorgt voor de frisse smaak en geur. De meeste zero wasters die ik ken prezen bij zelfgemaakte tandpasta en ook ik ben er blij mee! Wel ben ik nog van plan dit recept te bespreken met mijn tandarts, eens kijken wat hij er van vind (advies van een specialist is natuurlijk altijd fijn). Maar voor nu ga ik vooral uit op mijn eigen gevoel.

En die is goed! De tandpasta smaak is erg zout door de baking soda, maar dat stoort me niet immens. Verder poetst de tandpasta prima! Ik heb een fris en schoon gevoel zoals altijd na het poetsen. Het is fijn dat het recept drie herkenbare ingrediënten heeft, en niet 1000 die ik niet kan uitspreken (waarom is dat toch altijd zo met beauty producten). Ik vond zelfgemaakte tandpasta altijd wat eng, want ik ben zó gesteld op een gezond gebit. Maar ik maak ook mijn eigen deodorant en make-up remover, dus ik vond dat dit ook zeker wel kon.

Qua afval vind ik dit dus beter omdat ik zo lang met één pot kokosolie en pak baking soda doe. Net als met mijn deodorant. Het lukt me niet eens om bij te houden hoe lang, omdat ik er zo veel mengseltje mee maak. Ja, de verpakking van etherische olie bevat plastic (de dop), maar dit potje gebruik ik sowieso ook al voor mijn deodorant, en dat extra geurtje wil ik niet missen. Zoals ik eerder al een stukje schreef over mijn vorige tandpasta en concealer was ik tevens niet tevreden met de levering, er kwamen steeds extra plastic goodies meegestuurd, niet fijn. Daarnaast was de tandpasta op een stokje niet echt handig op te bergen, als je het ergens neerlegt wordt het vies. Deze DIY tandpasta kan gewoon in een potje en is handig op te bergen en mee te nemen!

Bij mij zit de tandpasta nu in een oud ‘aardappel anders’ potje, hergebruik is belangrijk. Als je hier een nieuw potje voor koopt is het zonde van de grondstoffen, je hebt vast nog iets in huis. Mocht dat niet het geval zijn, zoek vooral eens tweedehands. Zo hoeven er geen nieuwe producten gemaakt worden voor je tandpasta :).

Samen met mijn bamboe tandenborstel is mijn tandenpoetsroutine zo zero waste mogelijk. Schone tanden en een schone aarde!

Note: ik zei dus dat ik het recept nog even ging overleggen met mijn tandarts. En dat heb ik inmiddels gedaan! Goed nieuws en slechts nieuw. Het goede nieuws (altijd mee beginnen) is dat zelf tandpasta maken helemaal oké is, ook mijn tandarts was van mening dat je zo goed zicht hebt op wat je erin doet. Het slechte nieuws is dat er één ingrediënt is die niet mag ontbreken, fluor. En heb je mijn recept gelezen, dan weet je dat het er niet in zit. Aan de ene kant denk ik: ‘Maar zo veel mensen die zonder afval leven doen dit!’ en aan de andere kant hecht ik toch wel heel veel waarde aan de mening van mijn tandarts, AKA de expert. Dus, dat staat voorlopig op de planning. Op zoek naar Fluor, hij zei dat ik het waarschijnlijk wel los kan kopen. Top! Gaan we doen.

Liefs,
Romee

12 thoughts on “DIY Tandpasta”

  1. hoi, ik wil zelf ook plastic vrij (zoveel mogelijk dan) leven. mijn volgende stap is om zelfgemaakte tandenpasta te maken maar waar haal jij baking soda vandaan en waar koop je die fluor? verder leuke pagina en leuk artikel!

    1. Hi Ella, ik heb de fluoride nooit kunnen vinden. Ook heb ik er nog steeds mijn twijfels bij, de tandarts zegt fluoride gebruiken maar veel wetenschappelijke artikelen zeggen fluoride vermijden, ik vind het lastig. Op dit moment gebruik ik tooth tabs, maar ook hier ben ik geen fan van. Als deze allemaal op zijn wil ik over gaan naar Georganics, eens zien of dat werkt. Verpakt in glas, maar er zit geen fluoride in. De baking soda haal ik bij een Toko, die hebben baking soda in papier. Voor nu kan ik je helaas niet helpen, fluoride is lastig te krijgen denk ik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *