Een alternatief voor vershoudfolie

Vershoudfolie, een van de toonaangevende (zo klinkt het zelfs nog positief, haha) items binnen de categorie werpproducten. Dit item past niet bij een zero waste lifestyle. Het idee van vershoudfolie is briljant. Houd je wat eten over, dan hoef je dit niet weg te gooien, maar kan je het later nog opeten! De uitvoering echter, is wat minder. Voor elk afval aan voedsel dat je aan voedsel (meestal kun je dat composteren) bespaart, maar je afval in de vorm van plastic (dit kun je absoluut niet composteren). Vandaag bespreek ik een aantal alternatieven.

Mijn favoriet is servies. Je zou het misschien niet 1/2/3 bedenken, maar je kan servies ook gebruiken als vershoudfolie. Mijn voorkeur gaat uit naar eten op de kop leggen. Dit kan met halve producten, zoals een citroen, limoen of ui. Je legt met de opengesneden kant op een schoteltje, zo is het voedsel afgesloten en blijft het goed.

Nu snap ik wat je denkt, want je kan overgebleven salade of pasta niet op de kop leggen #verrassing. Dit soort gerechten kun je in een schaal(tje) doen en hier bord(je) op leggen. Deze methode is lekker minimalistisch, tenzij je echt te weinig servies hebt. Dit komt bij ons thuis gelukkig nooit voor. Tevens bespaar je geld, want vershoudfolie staat niet meer op je boodschappenlijstje (#altijdfijn).

Mocht je servies geen prettig alternatief vinden, dan zou je kunnen gaan voor bijenwasdoeken (bijvoorbeeld deze). Deze doeken zijn beschikbaar in verschillende maten en kun je ook over een schaal met voedsel leggen. Ze zijn herbruikbaar en veroorzaken dus geen afval! Ze hebben helaas wel wat nadelen. Ze kunnen niet in de wasmachine, want dan gaat het laagje bijenwas eraf, je moet ze dus met de hand wassen. Tevens las ik dit artikel van PETA over bijenwas (en andere producten van bijen), spoiler: het is niet goed voor de bijtjes. Er zijn als het goed is ook veganistische varianten op de markt, maar dat wordt dan even zoeken. Ook zul je iets nieuws moeten kopen, wat ik totaal niet wil aansporen met mijn blog, tenzij je ze tweedehands kunt vinden!

Ook bestaan er siliconen plaatjes (bijvoorbeeld deze) voor over je borden, pannen etc. Ikzelf zie alleen het verschil niet zo met een normaal bord, maar wellicht is het iets voor jou!

Allemaal simpele oplossingen, maar vershoudfolie is in ieder geval niet meer nodig!

Liefs,
Romee

0 thoughts on “Een alternatief voor vershoudfolie”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *