Een klein experiment: Veganistische kaas

Als het op eten aankomt ben ik gek op nieuwe dingen. Ik vind het heerlijk om nieuwe gerechten uit te testen (maar ik moet toegeven, wanneer ik in een restaurant moet kiezen tussen mijn favo daar-ga-ik-altijd-voor gerecht en iets nieuws, is het altijd wel een lastige strijd, hoor). Nieuwe dingen zijn in die zin een beetje eng, het kan namelijk goed, maar ook slecht uitpakken. Kort geleden probeerde ik iets nieuws: tosti’s met veganistische kaas.

Omdat ik zo’n geitenwollensokken-boomknuffelaar ben (geintje natuurlijk), wil ik altijd op alle vlakken meedoen met duurzaamheid. Ook op het gebied van eten, een hele belangrijke zelfs. Hierdoor probeer ik zo veel mogelijk veganistisch te eten wanneer ik zelf de keus heb. Ik moet zeggen dat dat niet al te moeilijk is als we de juiste dingen in huis hebben, avocado’s, hummus, falafel, zeewiersalade, oooo ja ik word gelukkig van die spulletjes, maar écht! Helaas kan dit niet altijd. En dan is mijn favoriete snack: de tosti! Ja, wat zwicht ik voor deze gesmolten kaas heerlijkheid.

‘Er is maar liefst 500 liter water nodig om 1 liter melk te produceren. De helft is nodig voor de soja variant. Omdat elke kaas gemiddeld 10 liter melk bevat, is er 5000 liter water nodig om 1kg kaas te produceren. Dit zijn 40 badkuipen vol met water.’ – PETA

Maar ja, tosti’s zijn niet veganistisch. Bummer. Maar! Er bestaat zoiets als veganistische kaas, ja écht! Bij ons in Enschede verkopen ze het bij de Ekoplaza (en misschien nog op andere plekken als je goed zoekt) en laat dat nou lekker dichtbij mijn huis zijn. Het leven is fijn als je in het centrum woont. Dus hup, op je fiets en op naar de vega-kaas. Ik ben niet een per se een fan van verwerkt voedsel, maar ik kan denk ik niet leven zonder tosti’s, sorry. 2,99 euro voor 6 plakjes. Ja, ik moet zeggen, dat is duur. Maar doordat sommige zero waste dingen me geld besparen (bijvoorbeeld de wattenschijfjes en de divacup) geef ik wat meer uit aan dit soort dingen, soms.

IMG_1692

Eenmaal thuis was ik klaar voor de strijd. Tosti’s in de maak en smullen maar. En het resultaat: het zag er hetzelfde uit. Nu nog proeven. Nou… bij mij is de kaas zeker door de test. Ik vind het een aanrader. Je proeft wel enig verschil, maar of het een nou lekkerder dan het ander is kan ik niet zeggen. Ik vond de vegan-tosti een succes. Op de blog van Iris vond ik nog een vega recept voor de tosti, so stay tuned! En misschien is die zelfs ook nog helemaal zero-waste …

Liefs,
Romee

0 thoughts on “Een klein experiment: Veganistische kaas”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *