Een milieuvriendelijker alternatief voor zonnebrand

Het mooie weer komt er weer aan! Op het moment dat ik dit schrijf is het zo’n 20 graden Celsius en de voorspellingen zijn goed. Yes! Goed nieuws. Voor de meeste mensen betekend dit niet meteen: Smeren! Maar dat is wel meteen waar ik aan denk. Zonnebrand smeren, een hogere factor. Helaas kwam er ik er vorige zomer achter dat zonnebrand helemaal niet zo milieuvriendelijk is, maar ik acht het wel heel erg nodig. Dus, wat doe je dan?

De zon en veroudering
Het gaat je waarschijnlijk verbazen, maar ik smeer me iedere dag in met zonnebrand. Ja, dat betekend ook in de winter. De zon schijnt namelijk iedere dag, ook in de winter. Ik smeer dan wel met een lagere factor, 15. In de echt hete zomermaanden smeer ik met factor 50. Je kan wel stellen dat ik bruin worden vermijd. Maar waarom? Ik heb in meerdere boeken gelezen dat de zon finest is voor je huid. Ik heb onderzoeken gezien met foto’s, waarin het verschil in huidveroudering aanzienlijk verschilt tussen iemand die wel smeert en niet smeert. Maar, uiteindelijk is dit helemaal niet zo raar. In bijna iedere dagcrème zit factor 15 zonnebrand, dus de kans is groot dat als je dagcrème gebruikt dat ook jij je iedere dag insmeert. Ik wil alleen de andere dingen die in een dagcrème zitten niet, alleen de zonnebrand. Maar goed, genoeg over veroudering (ik ben ontzettend gefascineerd door dit onderwerp dat merk je wel, hè?).

foto 2-1
Dit onderzoek bijvoorbeeld, waar ik een stuk over las in ‘De Voedselzandloper’ van Kris Verburgh.

Smeren, smeren, smeren
Bijna iedereen die ik ken gebruikt wel eens zonnebrand. Helaas ken ik ook mensen die zich de eerste dag van de vakantie gigantisch laten verbranden en dan denken dat ze voor de rest wel goed zitten. Maar dan nog, gebruiken zelfs die mensen wel eens zonnebrand of olie. Maar, of je nou iedere dag smeert of alleen bij 30 graden Celsius, het type zonnebrand die je gebruikt is heel belangrijk.

Afvalvrije zonnebrand?
Ik zou je nu graag vertellen dat ik zelf mijn zonnebrand maak, als we over afval praten! Ik heb bij andere zero westers gelezen dat ze dit doen. Ik zou graag een afvalvrijer optie aan je voorleggen. Maar sorry, ik durf het echt niet aan. Ik ben te dol op mijn huidje om er mee te experimenteren. Waarschijnlijk is het helemaal niet zo moeilijk en gebruiken de producten van de bekende merken veel meer ingrediënten dan nodig, maar toch. Wellicht dat ik het in de toekomst nog eens probeer.

Milieuschade door zonnebrand
Maar wat is er dan zo slecht aan zonnebrand? Van het UV-filter oxybenzone is bekend dat koraal verbleekt en dat brengt het koraalrif in gevaar (bron: MilieuCentraal). Oxybenzone (of het synoniem benzofenon-3) verbleekt koraal! And trust me, that’s bad. Koraal dat afsterft is echt treurig, hele gebieden in de oceaan worden geraakt door zoiets. Het koraal gaat dood, de vissen eromheen gaan weg, en dat betekend voor veel mensen geen vis, een grote dode boel wordt het dus.

‘No water, no life. No blue, no green’ – Sylvia Earle

Maar wat is dan de oplossing?
Dus, wat doen we dan? We kopen een andere zonnebrand, zonder oxybenzone! Helemaal niet moeilijk eigenlijk. Wellicht wat duurder, een potje Lovea (een merk zonder oxybenzone) factor 50 kost ongeveer voor 100 ml 16,49 euro en Nivea (een merk wat iedereen wel kent) factor 50 kost ongeveer voor 200 ml 13,94 euro. Maar goed, ik geloof dat als het dodelijk is voor koraal dat het voor mijzelf ook niet erg gezond is. je hoeft dus alleen even te kijken op de ingrediëntenlijst, en er eentje te zoeken zonder oxybenzone. Ik heb die van mij (Lovea) bij de Ekoplaza gekocht. Mocht je er niet uitkomen, dan willen de mensen in de winkel je altijd graag helpen is mijn ervaring!

Maar. Er is helaas een maar. Het zit in plastic. Ik heb dus helaas (nog!) geen plasticvrij alternatief voor zonnebrand. Daarbij, ik heb de lijst met ingrediënten van Lovea ook even bekeken, en die is heel erg lang, met moeilijke namen. Dus, waarschijnlijk is deze ook niet helemaal perfect milieuvriendelijk. But, I hate to say this. Die is er nog niet. Helaas. Elke vorm van zonnebrand is schadelijk voor het milieu, sommige dus veel erger dan anderen, doordat er nog geen UV-filter bestaat die compleet biologisch afbreekbaar is (voor zover ik weet). Maar goed, van die ingrediënten heb ik nog geen gigantische gekke claims over milieuschade gehoord, en van oxybenzone duidelijk wel.

Voor nu is Lovea voor mij nog zeker de beste optie! Zonnebrand zonder oxynbenzone. Daarnaast heeft Lovea het BIO keurmerk. ‘Cosmebio Bio staat op producten waarvan de plantaardige ingrediënten voor minstens 95 procent biologisch zijn, en minstens 10 procent van alle ingrediënten totaal. Zij moeten ook milieuvriendelijk zijn gemaakt, zonder parabenen, nanodeeltjes of genetische manipulatie.’ (bron: Keurmerkenwijzer). Daarbij is Lovea geproduceerd in Frankrijk, een land welke in vertrouw. Daar hebben ze goede regels die ook echt worden nageleefd. Stukken beter dan India, waar de lokale bevolking lijdt onder de milieuvervuiling die wordt veroorzaakt door de grote concerns (in India heerst veel corruptie helaas).

Side not: momenteel ben gebruik ik geen Lovea meer omdat de consumentenbond een onderzoek heeft gepubliceerd waaruit bleek dat Lovea niet goed beschermt tegen UVB-straling. Ik ging in de zomer van 2018 over op Suntribe, dit bleek destijds het meest duurzame merk. In 2019 werden er echter onderzoeken gepubliceerd waaruit bleek dat zinkoxyde, het belangrijkste ingrediënt in Suntribe, toch niet zo duurzaam bleek als gedacht. Momenteel gaat mijn zoektocht verder.

Welke zonnebrand gebruik jij en waarom?

Liefs,
Romee

0 thoughts on “Een milieuvriendelijker alternatief voor zonnebrand”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *