Handige App: Beat the Microbead

Vandaag, voor het eerst ooit, wil ik een app met jullie gaan delen! Deze app kan je namelijk helpen om plastic te vermijden, heel klein plastic. Zo klein, dat je het vaak niet eens ziet. Microplastics. Ze vervuilen de aarde en daarmee ook ons. Ze belanden in de zee, in magen van dieren en ook in de magen van ons (ja, iek!). Dus, het lijkt me goed om deze kleine duiveltjes te vermijden. En daarbij kan de volgende app je goed helpen: Beat the Microbead! 

Wat zijn microplastics?
Microplastics zijn kleine (micro) stukjes plastic. Zo klein, dat je ze niet kunt zien. De meeste mensen kennen ze wel en er wordt vaak gedacht dat ze ontstaan uit grote stukken plastic. En dat is ook zo! Grote stukken plastic die eindigen in onze oceaan breken uiteindelijk uit elkaar, in kleinere stukjes. En dan in nog kleinere, en nog kleinere, en ga zo maar door. Dan krijg je dus microplastics. Maar! Helaas komen microplastics ook op een andere manier in ons milieu. Als eerst door plastic kleding (polyester bijvoorbeeld), als je die wast dan laten microplastics los en komen ze in het water. Microplastics worden door een normale wasmachine niet gefilterd, daar zijn ze te klein voor. Ze belanden dus in ons milieu. Nu heb je tegenwoordig wel zakken waar je kleding in kan wassen en waar de microplastics in achterblijven, maar afin, dat is een ander verhaal. Naast kleding, zitten microplastics helaas ook in cosmetica. Cosmeticabedrijven claimen dat die je huid beter reinigen of andere geweldige taferelen doen. Denk bijvoorbeeld aan scrubs, soms zijn die harde korreltjes in de scrub dus plastic. En dat geld ook voor meer cosmetica, make-up, tandpasta en nog veel meer.

Waarom microplastics mijden?
Ik schreef eerder al een stuk over waarom ik eigenlijk zo’n hekel aan (vooral single-use) plastic heb. Dat zegt op zich voor mij al genoeg. Maar, microplastics zijn wel een hele nare vorm van plastic vervuiling. En dat komt vooral doordat je ze niet ziet en ze zich makkelijk verspreiden. Doordat microplastics zo klein zijn, verspreiden ze zich overal. In de zee, in dieren en ook in ons. Er zijn microplastics gevonden in heel veel levensmiddelen, bier, drinkwater en honing bijvoorbeeld. We eten ze dus op en dat is niet gezond. Daarbij, microplastics zijn helemaal niet nodig om cosmetica aan te vullen, dat kan ook zonder plastic.

‘There are doubts about nanoplastic ingredients used in products like sunscreen. Nanoplastic ingredients may easily penetrate skin due to their extreme small size. Also microplastic ingredients in the sea absorb toxic chemicals as if they are little magnets. The particles become polluted and are eaten by fish and other sea animals.’ – Beat the Microbead

Ikzelf mijd plastic over het algemeen al, omdat ik het een slechte zaak vind. Ik maak daardoor zelf vaak cosmetica. Zo vind je op mijn blog recepten voor tandpastadeodorant en soms kan het zelfs nog simpeler. Ik gebruik bijvoorbeeld olijfolie als make-up remover. Hierdoor mijd ik al een groot deel microplastics, maar voor andere dingen die ik nog wél koop, moet ik wel nog wel goed opletten. Al moet ik zeggen, als je voor duurzame producten gaat, dan is de kans heel klein dat er microplastics inzitten uiteraard.

Waarom de app (of website) gebruiken?
Maar wat doet die Beat the Microbead app nou eigenlijk? Met de app op de telefoon kan je  de barcode van (vrijwel) alle cosmetica scannen, en dan geeft de app aan of er microplastics in zitten. Handig, toch? Microplastics kan je ook vinden in de ingrediëntenlijst, maar ik kan me goed voorstellen dat je niet zo’n zin hebt om van ieder product de hele lijst te lezen. Polyetyleentereftalaat is bijvoorbeeld een naam voor microplastics, of polypropyleen. Als er poly in de naam zin, is het vaak foute boel. Een goede check voor je eigen badkamer trouwens, en vind je daar uiteindelijk plastic? Weggooien is mijn advies. Dat hoor je mij nooit zeggen, maar ik denk in dit geval dat de afvalbak toch beter is dan de afvoer. In de oceaan zijn microplastics namelijk gigantisch moeilijk op te ruimen. Mocht je nou zeggen: ‘ik wil niet nóg een app op mijn telefoon!’. Snap, en ook ikzelf ben fan van die minimalistische gedachte. Op de site van Beat The Microbead zijn ook gewoon lijsten te vinden. Dan kan je het product wat je wilt kopen gewoon even opzoeken en dan weet je of er microplastics inzitten of niet. Tevens is er nog veel meer leuke informatie over microplastics te vinden op de website.

Je denkt nu vast: ‘maar als er een barcode op het product zit, dan zit het toch in een verpakking?’. Ja, dat klopt. En ik raad je ook helemaal niet aan cosmetica in verpakking te gaan gebruiken. Integendeel zelfs! Waar verpakkingsvrij een optie is, zou ik die aanraden. Lang niet iedereen gaat voor 100% verpakkingsvrij, maar soms willen mensen wel duurzamere keuzes maken. En daar is de app (en website) zeker goed voor!

Liefs,
Romee

0 thoughts on “Handige App: Beat the Microbead”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *