Hotspot: Ameland

Zoals je de afgelopen week in mijn weekoverzicht las, ben ik een weekje op vakantie geweest naar Ameland! Zoals je misschien daar al had opgemerkt: ik heb het ontzettend naar mijn zin gehad. Ameland was voor mij echt een supervakantie en dus besloot ik het met jullie te delen. Het is namelijk voor vakanties echt een hotspot, vooral als je op zoek bent naar een duurzame vakantie!

Oké, er zijn meerdere aspecten van het eiland Ameland die ik hier wil bespreken, het heeft namelijk veel pluspunten wat mij betreft!

Vervoer
Op vakantie gaan naar Ameland in plaats van een vliegvakantie is veel duurzamer! Dat is al een groot pluspunt voor mij, vliegen is namelijk heel schadelijk voor het milieu. Als je naar Ameland op vakantie wilt kun je met de auto of het openbaar vervoer naar de boot in Holwerd, deze boot gaat dan naar Ameland. Zo gepiept vind ik, in ongeveer 5 uur waren wij vanuit Enschede op het eiland in ons huisje. Als je het nóg duurzamer wilt doen kun je er ook een fietsvakantie van maken! Fietsen naar Holwerd en dan met de boot. Het kost daarbij ook veel geld om je auto mee te nemen het eiland op, dus als je met de fiets of lopend bent scheelt dat ook weer wat geld, winwin! Op het eiland zelf rijden er bussen, volledig elektrisch, dat is goede zaak natuurlijk. Je kunt het hele eiland rondfietsen, dus meer dan een fiets heb je naar mijn mening eigenlijk niet nodig. Ik heb ook echt genoten van alle mooie fietstochten die we hebben gemaakt, ook met een tandem, extra leuk! Dat zou mijn advies zijn: de gehele vakantie op de fiets! Dat is en blijft natuurlijk het allerduurzaamst maar met een gezin is uiteraard niet alles mogelijk. Gelukkig is Ameland ook zonder fietsvakantie duurzaam!

Restaurants
Ik ben op Ameland naar vier restaurants geweest, we kookten best vaak zelf vond ik. Het is beiden leuk, maar toch leek het me goed om even te delen wat ik van de restaurants vond die ik heb bezocht. Bij de eerste twee restaurants hieronder hebben we avondgegeven en de laatste waren alleen voor lunch.

Nes Café
In dit restaurant ging ik eten met mijn vriend op de dag dat we twee en een half jaar samen waren! Ik had het zelf uitgezocht hihi. Er staan twee veganistische opties op de kaart en het eten was heel erg lekker! Ik ben heel tevreden over het eten, de service was helaas iets minder. Er gebeurde iets raars met de rekening namelijk (dat las je al in mijn weekoverzicht) en dat was jammer. Bij de frietjes werd onnodig papier gebruikt voor onder de friet, mocht ik er nog eens gaan eten dan zou ik vragen of dat weg mag. Verder viel het qua afval reuze mee.
Cijfer: 8

Restaurant Cantina Dolores
Opa had dit restaurant uitgekozen om te gaan eten, en ik had van tevoren niet gebeld om even te melden dat we kwamen eten met een veganist erbij. Dat is mijn fout. Ze hadden dus niets veganistisch op de kaart staan. Dat hoeft niet altijd een probleem te zijn, soms zijn keukens flexibel daarin. Deze niet, ik kreeg een soort quesadillas waarbij alle niet-vegan dingen waren weggelaten. Uiteindelijk krijg je dan een broodje met een beetje groente en sla. Naast dat het heel pittig was, vond ik het niet echt Mexicaans meer. De bediening was duidelijk onderbezet, dus niet alles ging meteen goed of snel. Ik zou er zelf niet snel terug gaan.
Cijfer: 6

IMG-20180708-WA0000

Hotel Restaurant de Jong
Dit is dus de typische we-hebben-niets-veganistisch-behalve-friet-zaak. Gelukkig ben ik dol op friet, dus elk restaurant heeft altijd wel keuze. Maar, het is echt niet leuk om altijd frietjes te moeten bestellen omdat ze niets anders hebben. Goed, doe de frietjes dan maar hè. Zonder zout, dat vind ik dan wel weer fijn! Helaas kreeg ik er wel mayonaise in eerste instantie bij, na het vragen kreeg ik uiteindelijk ketchup. Maar, dit zat in een plastic zakje. Man, man, man. Ik heb het opgegeten (wat stom van me, ik had het gewoon moeten laten liggen) en de ketchup was vies. Het enige pluspunt hier was dat ze kraanwater serveren, dat is fijn!
Cijfer: 3

IMG_20180708_190947_436

Beachclub The Sunset
Ik vond dat ze hier redelijk wat veganistische opties hadden, mits er soms wat aanpassingen werden gemaakt. Maar dat is prima! Ik bestelde een cassis, en ze hadden alleen biologische! Wauw, ik ben impressed. De drankjes waren sowieso wat exclusiever vond ik, beter dan de typische drankjes die allemaal van hetzelfde concern afkomen (Coca-Cola). We bestelden uiteindelijk nachos, waarbij ze de helft zonder kaas maakten voor mij, goede service! Het terras bevindt zich op een geweldige plek waardoor je over het strand uitkijkt. Dit is hemel. Nog een pluspunt: servetjes worden apart geserveerd zodat je zelf kan kiezen of je ze gebruikt (dat zou elk restaurant moeten hebben vind ik) en onze drankjes zaten in glas zónder rietje!
Cijfer: 9

IMG_20180708_191012_928

Afval
Tja, hoe ga ik dit deel kort houden? Hier komt namelijk ook het deel ‘boodschappen’ bij kijken vind ik. Maar goed, daar maak ik dan wel even een apart kopje voor hieronder. Ik had niet veel controle over ons afval in de keuken helaas, ik ging niet over de boodschappen, en dus heb ik wel even gelet op de mogelijkheden voor als je het wilt scheiden. Dat kan namelijk! Bij ons park in ieder geval wel papier en glas. Op ongeveer het midden van het eiland bevindt zich een milieustraat, daar kan je GFT-afval nog kwijt (en nog meer, maar dat is waarschijnlijk niet toepasselijk tijdens een vakantie). Al zou je voor GFT-afval ook naar een lokale boer kunnen rijden, zij kunnen het waarschijnlijk wel gebruiken als compost.

Boodschappen
Dit is dus een hele belangrijke, want hier kan je zoals je vast wel weet heel veel afval besparen! Er is geen (nog) verpakkingsvrije winkel te vinden op Ameland. Hierom raad ik je aan de standaard dingen zelf mee te nemen als er bij jou in de buurt wél een verpakkingsvrij winkel in de buurt is, zoals rijst en pasta etc. Dat is de beste optie, maar in de supermarkt kun je uiteraard ook duurzamere keuzes maken. Pasta in karton bijvoorbeeld, in plaats van plastic. Naast die tip zou ik je toch echt aanraden om voor lokale ondernemers te kiezen. Dat vind ik zelf zo belangrijk! Zo stimuleer je de lokale economie, en niet een of andere miljonair die alle Jumbo-supermarkten bezit. Vaak is het daar ook makkelijker verpakkingsvrij te vinden omdat je gewoon met de producent kan praten. Zo weet je ook wat je koopt! Zo zou ik Kaasboerderij AmelandVishandel Metz en Bakkerij J.P. de Boer in ieder geval even willen vermelden. Ik weet het, een beetje raar voor een veganist. Maar niet iedereen is veganist, en daarbij zijn er ook genoeg veganistische dingen te verkrijgen bij deze ondernemers! Wat betreft het afval: neem zelf bakjes en zakjes mee van huis! Dan kom je echt al een heel eind als het gaat om afval voorkomen. Mocht je bij de ondernemers niet alles kunnen vinden, dan is er als laatste optie altijd nog de Jumbo in Nes. Hier hebben ze een groot aanbod in veganistische opties van de Vegetarische Slager!

De Natuur
Ik zou mezelf niet per se als een ultiem-natuurmens omschrijven, gek hè? Mijn vader en opa kunnen bijvoorbeeld een uur over verschillende soorten vogels praten, en dat boeit mij vrij weinig. Ameland vond ik wel echt een natuurvakantie, en ik vond het prachtig! Ik ben zowel een natuur- als stadsmens denk ik. De natuur op Ameland is prachtig. Vooral het struinen over het strand vind ik heerlijk! Tijdens deze wandelingen pakte ik vaak afval op van het strand, dat maakt het altijd nog leuker vind ik zelf (en dat is een mooie manier om je vakantie zelfs eco-positief te maken!). Het fietsen was ook echt prachtig. Eigenlijk heb ik me deze hele week vermaakt met fietsen, wandelen, lekker eten, niets doen en vooral genieten. Het weer moet je in Ameland wel een beetje meezitten denk ik, wij hadden namelijk perfect weer!

Als je duurzamer op vakantie wilt gaan en niet wilt inleveren op luxe, dan zal ik Ameland echt aanraden! Ik heb er een geweldige vakantie beleefd! Wij zaten in dit vakantiehuis en dat is heel goed bevallen, zeker een aanrader! Ben jij al eens op Ameland geweest? Zo ja, wat vond je er zo leuk aan?

Liefs,
Romee

 

 

 

6 thoughts on “Hotspot: Ameland”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *