Hotspot: Budapest

Een tijdje terug zei ik in een van mijn weekoverzichten dat ik wilde gaan beginnen met een nieuwe categorie op mijn blog. En vandaag ga ik dat ook daadwerkelijk doen. Deze categorie gaat over hotspots. Elk dagje uit wil ik graag met jullie gaan delen, maar ook bijvoorbeeld steden over de wereld waar ik ben geweest. Hotspots is een vrij algemene naam, meerdere bloggers hebben zo’n categorie. Maar eigenlijk zou ik deze categorie Hotspots/Notspots moeten noemen, want ik wil graag alles delen, en niet alleen de goede plekken. Zo kan ik eerlijk zijn (lees: lekker klagen) en jullie goed vertellen waar te gaan, en ook vooral waar niet te gaan. Dus vandaag presenteer ik aan u mijn eerste stukje over: Budapest.

Ik ben afgelopen zomer in totaal 11 dagen naar Budapest geweest, samen met 3 (of 10, het is namelijk maar hoe je het bekijkt, we hadden 3 appartementen en dus groepjes van 4) vrienden. Hiervan waren we maar liefst 7 dagen op Sziget te vinden, dus die dagen tellen misschien niet helemaal mee. Over Sziget kun je hier en ook hier meer lezen. En het einderesultaat alvast: Budapest is zeker een Hotspot!

Op dag één zijn we de stad meteen gaan verkennen en ik vond het werkelijk prachtig! Budapest is waarschijnlijk de mooiste stad die ik ooit heb gezien, en ik maak geen geintje. Zo gek veel had ik er niet van verwacht, misschien was ik daarom wel nog fijner verrast! Prachtige gebouwen en straten, zelf de metro’s en metrostations vond ik schattig en mooi.

Restaurants
Menza (Budapest, Liszt Ferenc tér 2, 1061 Hongarije)
De eerste avond gingen we direct uit eten bij een restaurant dat goed werd aangeschreven op TripAdvisor, Menza. Er waren vegetarische opties, één voorgerecht en één hoofdgerecht, een dessert paste er daarna echt niet meer bij in. Veganistische opties waren er helaas niet, tenzij je natuurlijk gewoon frietjes met ketchup besteld, maar dat terzijde. Het voorgerecht was de eerste paar hapjes echt verrukkelijk, ik had de knoflooksoep. Maar na een tijd vond ik hem echt te heftig, en heb ik dus een gedeelte laten staan (dit is voor mij echt the ultimate fail). Het hoofdgerecht bestond uit pasta met ei, en die vond ik echt niet lekker. Uiteindelijk was het natuurlijk wel gezellig. Ik bestelde ook een cocktail, maar die was uiteindelijk zo smerig dat ik hem heb teruggestuurd. Geloof me, dat was de eerste keer in mijn leven. Aan het ‘no straw, please’ verzoek gaven ze gelukkig wel gehoor!
Veganistisch: Nee.
Vegetarisch: Ja.
Cijfer: 5
Wat vonden mijn metgezellen ervan? Super! Vooral de eend viel in de smaak geloof ik.


Incognito (Budapest, Liszt Ferenc tér 3, 1061 Hongarije)
De tweede avond gingen we naar incognito, een restaurant pal naast Menza haha! Wat zijn we ook weer lekker lui geweest op vakantie. Hier hadden ze wederom geen veganistische opties (op friet met ketchup na dan), helaas. Vegetarische opties waren er wel, maar alleen hoofdgerechten met geitenkaas en dat lust ik echt niet, juk. Als vooraf hadden ze een simpele salade met honingdressing. Die heb ik gehad en dat was prima. Als hoofdgerecht ging ik dus voor de frietjes met ketchup. Later zijn we nog een keertje teruggegaan en toen heb ik een cocktail besteld met een soort cream, helaas ook niet vegan. Maar ook hier kreeg ik een cocktail zonder rietje als ik er netjes om vroeg.
Veganistisch: Nee
Vegetarisch: Ja
Cijfer: 4
Wat vonden mijn metgezellen ervan? Wederom was de rest van mijn reisgezelschap onder de indruk van hun gerechten, dat moet ik er wel even bij vermelden!

For Sale Pub (Budapest, Vámház krt. 2, 1053 Hongarije)
Dit restaurant was gaaf, een soort ruin bar. Leuk ingericht ook, prima plek! We gingen hier lunchen, dus heel veel tijd hadden we niet. We gingen daarna natuurlijk ook nog naar Sziget. De kaart in deze bar was helaas heel onoverzichtelijk waardoor ik uiteindelijk maar uit wanhoop voor frietjes met ketchup ben gegaan. Die waren wel erg lekker overigens (je snapt wel dat ik op de vliegreis terug best wat kilo’s meer meenam, en niet aan souvenirs). De ketchup kreeg je apart in een glazen fles van Heinz, jum! Geen plastic, yes! IJs en rietjes kregen we apart in een schaaltje, je kon dus zelf kiezen of je wilde of niet, erg fijn. Ook kreeg je hier unlimited pinda’s, zero waste en jummie!
Veganistisch: Ik geloof het niet
Vegetarisch: Werkelijk geen idee
Cijfer: 6
Wat vonden mijn metgezellen ervan? Erg lekker! Tip: één portie soep is goed voor 3 mensen, en dus niet één haha!

Blog 1
Bij de For Sale Pub kun je dus zelf kiezen of je een rietje wilt!


Seasons Bistro (Budapest, Liszt Ferenc tér 7, 1061 Hongarije)
Het was de één à laatste avond toen we hier gingen eten. En dit was een feestje voor mij, ze hadden veel vegetarische opties! Ik had zowaar keuzestress, nou gebeurt dan al wel snel bij mij haha. Geen veganistische opties helaas. Mijn cocktail kreeg ik zonder rietje! Ik was nog in paniek omdat ik was vergeten een cocktail zonder rietje te vragen, dus dat was super. Ik was heel tevreden met dit restaurant, aardig personeel ook.
Veganistisch: Nee
Vegetarisch: Ja, veel opties.
Cijfer: 7
Wat vonden mijn metgezellen ervan? Ik geloof dat dit juist voor hen een van de minderen was, maar dat kan ik niet met zekerheid zeggen.

(Ik weet het, heel weinig foto’s! Excuses, ik was hongerig Iguess?)

De markt
Nagyvásárcsarnok, Central Market Hall (Budapest, Vámház krt. 1-3, 1093 Hongarije)
Nou, dit is een succesverhaal en ook een grote flop. Want in eerste instantie was dit een hemel, alles verpakkingsvrij! Ik was natuurlijk goed voorbereid en had een eigen katoenen zak meegenomen, tjakka! Op de bovenste verdieping was het souvenir-gedeelte, wat leuk is om even te zien, maar tegenwoordig ben ik niet zo materialistisch meer aangelegd. Hoe minder spullen, hoe beter. Beneden was het walhalla van allemaal lekker en lokaal eten. Uiteindelijk besloot ik bij een vriendelijke vrouw pistachenoten te kopen voor in m’n zakje, een lekkere zero waste snack. Ik was lekker aan het smullen, toen ik na een tijdje een vreemd nootje tegenkwam die open bleek, en er zat een worpje in! Iel, iek, bah! Ik was als de dood dat ik ziek ging worden, dus daarna zijn we naar de Aldi gerent om een plastic flesje met cola te halen om de worpjes maar weg te branden met koolzuur #fail #wezijnwelechtescheikundigenhè. Ik leef nog steeds maar ik weet niet zo goed wat ik nou vond van de markt door dit hele incident.
Cijfer: Zowel 9 als 2.

blog 2
Kijk toch eens, al die mooie en verpakkingsvrije groenten!

De badhuizen
Széchenyibaden (Budapest, Állatkerti krt. 9-11, 1146 Hongarije)
Als je naar Budapest gaat dan kun je niet weggaan zonder naar een badhuis te zijn geweest. Wij kozen uiteindelijk voor de grootste van Budapest (Europa, wie weet). En wat was het mooi! Dit is echt een aanrader. Er is een ‘normaal’ zwembad buiten, die heerlijk op temperatuur is en prachtig. Binnen heb je nog andere baden in verschillende temperaturen (van 12 tot 39 graden celcius!), sauna’s, stoomkabines, heerlijk! Ook heb ik met een vriendinnetje nog een heerlijke massage genomen, hmmm! Dit was echt een geslaagde dag voor mij.
Cijfer: 9 (Tja, geen 10, dit is namelijk vast geen groene bezigheid…)

blog 3

Palatinus Strandfürdő (Budapest, Margitsziget, 1138 Hongarije)
Op de laatste dag zijn we nog naar een ander zwembad/badhuis geweest. We waren weg van de eerste en dus waren benieuwd naar een andere. Ook dit was voor mij een groot succes. Hier hadden ze ongeveer hetzelfde, maar het was wel ietsje pietjes minder mooi. Ook hadden ze hier glijbanen en een golfbad! Ook deze dag was op en top genieten.
Cijfer: 8

Uiteindelijk is Budapest echt een aanrader, het is prachtig. Hopelijk heb je iets aan mijn ervaringen (bijvoorbeeld als je écht vegan wil gaan eten en geen frietjes met ketchup wilt eten haha). Ik ben normaal echt niet zo’n cultuursnuiver en dat had ik van te voren ook zeker aangegeven maar dit steeg boven mijn verwachtingen uit! Budapest, I’ll be back!

 

Liefs,
Romee

0 thoughts on “Hotspot: Budapest”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *