Hotspot: Het Lokaal

Afgelopen woensdag werd voor het vak ‘Good Food’ wat ik op school volg een bedrijfsbezoek georganiseerd. Dit was tevens te lezen in weekoverzicht #25. Het was een inspirerend bezoekje en ik ben echt geïnspireerd op een nieuw vlak van groener leven: lokaal voedsel. We kregen een presentatie en werden rondgeleid in het gebouw. We bezochten: Het Lokaal in Amersfoort.

De presentatie werd gegeven door Cor Holtackers, de oprichter van Het Lokaal. Het Lokaal bestaat nu ongeveer twee jaar. De locatie is best uniek, maar op dit moment hebben ze nog wat moeilijkheden met de parkeerplaats die wordt verbouwd waardoor parkeren niet mogelijk is en de winkel ook minder goed te bereiken is. Cor vertelde een klein stukje geschiedenis van het onderwerp ‘lokaal’ in Amersfoort. En door alle projecten ben ik echt overtuigd dat Amersfoort goed bezig is op het gebied van lokaal eten. Een kort overzichtje van de initiatieven (en écht, er zijn er nog veel meer!)

– 4x per jaar een lokale streekmarkt

– Echt Eten in de Eemstad, een educatieprogramma

– Week van de Smaak, met allerlei activiteiten rondom het thema

Maar wat is Het Lokaal nu eigenlijk? Het Lokaal en een soort supermarkt (die naam doet het een beetje onder eigenlijk) voor lokaal eten. Ze brengen al het lokale voedsel wat verkrijgbaar is in Amersfoort samen. Op die manier wordt lokaal winkelen natuurlijk heel makkelijk! Cor is wel heel eerlijk geweest, want 100% lokaal is helaas (nog) niet mogelijk. Sommige producten heb je nou eenmaal nodig. Bijvoorbeeld olijfolie. Het Lokaal verkoopt wél olijfolie, en dat is dus niet lokaal. Wel zijn dit soort producten bijna altijd Fair Trade en Biologisch, ze checken of het een goed product is. En zo zijn er nog meer van dat soort producten. Maar, het grootste gedeelte van het aanbod is natuurlijk lokaal.

Lokaal eten is natuurlijk heel goed voor het milieu. Kijk, die avocado’s zijn erg lekker. Maar als ze van ver komen, dan is de milieu impact door het vervoer enorm. Door voedsel lokaal in te kopen legt het niet veel kilometers af. Daarbij komt ook het goede nieuws dat je de lokale economie steunt en monopolie tegen gaat. Want de voedselindustrie is nou eenmaal een monopolie. Er zijn ongeveer 10 bedrijven over de hele wereld die over bijna al het voedsel gaan!(!) Zij bepalen dus wat er in de supermarkten ligt. Kijk vooral eens naar het volgende plaatje, ik schrik hier echt van. Al ons geld gaat dus eigenlijk naar telkens de zelfde mensen. Koop je direct van lokale boeren, dan steun je hen. Ik geef liever m’n geld aan m’n buurman bij wijze van spreken zodat hij z’n gezin kan onderhouden dan aan de grote spelers die al miljoenen (wat zeg ik, miljarden) hebben.

voedselindeling

Oké, genoeg over problemen. Terug naar oplossingen, Het Lokaal. Bij het Lokaal wordt dus al het lokale voedsel in Amersfoort bij elkaar gebracht! Prachtig. Ze hebben in het pand ook een klein restaurant, waar je van lokale gerechten kunt genieten. Verder is er nog een bakkerij, een bierbrouwerij en ze branden ook hun eigen koffie voor het restaurant!

Toch moet ik nu nog even terug naar problemen. Want het is heel belangrijk dat ze zelf hun koffiebonen branden. Net als met voedselproducten, zijn er wereldwijd heel weinig koffiebranders. Koffie moet je branden voor je het kunt malen en drinken (wist je vast al). En omdat er zo weinig koffiebranders zijn, hebben zij een monopolie en bepalen ze eigenlijk de inkoopprijs voor koffie waardoor de boeren een hele lage prijs voor de koffiebonen krijgen. Ze hebben namelijk geen keus. Door zelf koffie te branden, kun je boeren een eerlijke prijs geven voor de koffiebonen. Bij Het Lokaal geven ze 3x zoveel als het Fair Trade logo als bedrag stelt! Geweldig, toch?

koffiebrander
Zo ziet een koffiebrander er dus uit! Ik had het nog nooit gezien

Nog meer goed nieuws! Heel veel producten zijn verpakkingsvrij te krijgen bij Het Lokaal! Zo ligt het brood in de schappen zonder verpakkingen en dat geld ook voor alle groentes! Over de groentes gesproken, omdat het allemaal lokaal is eet je dus direct ook voedsel van het seizoen. Geen tomaten in de winter bijvoorbeeld, want dat is nou eenmaal niet mogelijk! Wist je trouwens dat als je groenten en fruit van het seizoen eet, je precies de goede vitamines binnenkrijgt die je op dat moment vooral nodig hebt? De natuur is verbazingwekkend! Boven de groente stond ook een mooi overzichtje met welke groenten en fruit wanneer verkrijgbaar zijn, superhandig! Verder heb ik ook olijfolie van de tap gezien, verpakkingsvrije noten en er is vast nog meer verpakkingsvrij mogelijk, als je erom vraagt! Maar met brood, groenten en fruit en olijfolie kom je al heel erg ver! Vooral als je een plantaardig wholefoods eetpatroon hebt.

 

image

Tijdens ons het bedrijfsbezoek kocht ik wat dingetjes. Een brood, wat je tevens ook las in weekoverzicht #25, die ik in mijn eigen zak meenam. Al het brood is gemaakt zonder gist, bijvoorbeeld met desem (wat ik meenam). Desem geeft niet meteen al z’n energie vrij als het eet, maar het geeft het langzaam vrij. Je krijgt dus niet in één keer heel veel energie, maar je hebt energie voor de komende uren! Wat je zoal wel niet leert tijdens zo’n bezoekje, hè? Ook kocht ik een kit om je eigen oesterzwammen kan kweken op koffiedik. Zo kan je dus met een afvalproduct (koffiedik) een nieuw product maken (oesterzwammen). Het zat in een plastic bak, maar die is telkens her te gebruiken. Je hoeft alleen nieuwe zaadjes te kopen en je kan telkens nieuwe oesterzwammen kweken. De zaadjes zitten echter wel in plastic (en kan je dus telkens opnieuw kopen) en dat vind ik voor nu okè. Misschien is daar over een tijdje een nieuwe oplossing voor te vinden. Voor nu ben ik heel blij met m’n aankoop!

brood

Zoals je leest ben ik heel enthousiast over Het Lokaal in Amersfoort en ik zou het ook zeker een Hotspot noemen! Dus mocht je binnenkort in de buurt zijn, ga vooral eens even langs! Ook heeft het bezoek me nieuwe energie gegeven voor lokaal eten in het algemeen. Ik wil meer op mijn eetgedrag in groenten en fruit letten en meer voor dingen uit Nederland gaan. Daarover lees je vast meer in mijn weekoverzichten!

Liefs,
Romee

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *