Hotspot: Madurodam

Vandaag begint mijn vakantie. Ja, alweer! Het leven van een student is fijn, hè. Maar, voor nu is het tijd om terug te blikken op mijn vorige vakantie. In de zomervakantie ging ik een dagje naar Madurodam! Opa had kaartjes gewonnen via de Postcodeloterij, en hij wilde ze zelf niet gebruiken. Dus mochten wij (mijn vriend, broertje, nichtje en ik) een dagje naar Madurodam! Je las het eerder al in weekoverzicht #6. Ik beloofde toen al een uitgebreide review (wat klinkt dat professioneel, hè?), en nu is het zover. Want Madurodam is echt een hotspot.

Oké, leuk dat Madurodam. Maar waarom schrijf ik erover. De hotspots die ik deel beoordeel ik op zero waste en duurzaamheid (lekker algemeen dit, maar je snapt het wel). Nu zijn dagjes weg naar mijn mening sowieso al een betere manier om je geld te spenderen dan aan spullen. Daarover las je meer in het stukje ‘experiences, not things’. Maar wat kun je nu dan het beste doen als ‘dagje weg’? Daarover lees je dus meer in deze categorie, Hotspots/Notspots.

Vervoer
Madurodam is heel goed bereikbaar met het openbaar vervoer, dus dat is een plus! Dus kun je gaan, pak dan vooral lekker de trein. Of nog beter, de fiets, als dit mogelijk is! Wij gingen met de trein en tram, want fietsen vanuit Enschede naar Madurodam is wel heuuul ver! (Nog een leuke tip van een lezer: vanaf de Centraal Station Den Haag kun je ook makkelijk met een NS-fiets naar Madurodam. Het station staat vol met fietsen die wachten om gebruikt te worden, scheelt weer energie! Het is ongeveer een kwartiertje fietsen.)

Tickets en entree
Je kan bij de ingang ook e-tickets laten scannen op je telefoon, dus dat gedeelte is helemaal zero waste! Madurodam heeft een bepaalde route die je kunt lopen eenmaal binnen, maar daarvoor heb je een plattegrond nodig. Ik vond het niet noodzakelijk om de route te volgen, dus eigenlijk heb je die plattegrond helemaal niet nodig. Iemand van ons had er al eentje meegesmokkeld bij de ingang, dus wij hadden er helaas wel één. Mijn advies is dus: niet doen. Ik wilde een foto maken van de plattegrond, zodat jij deze afbeelding kan bekijken en geen plattegrond op papier nodig hebt, maar helaas zijn we die kwijt geraakt (ja, slecht dit). Mocht je hem toevallig wel ergens hebben liggen, stuur het me vooral toe!

Voedsel
Wat betreft het eten zijn er ook zeker zero waste opties! Wij hebben geluncht bij het restaurant meteen rechts na de ingang, dus niet bij het panorama café. Daar kan ik dus niets over zeggen. Bij de lunchroom waar wij zaten hadden ze koffie zero waste, joepie! Verder was de taart en de soep ook helemaal zero waste. Als je even informeert naar je ingrediënten kan je wellicht ook nog gaan voor een veganistische soep of taart, dan ben je helemaal binnen. Ik had die dag mijn eigen lunch meegenomen. Zero waste en budget vriendelijk! De anderen hadden wel wat te smikkelen gehaald, dus vandaar dat ik weet dat een aantal dingen zero waste te krijgen zijn, misschien is er zelfs nog wel meer hoor! De frietjes waren niet zero waste, de frietjes zelf zaten in een kartonnen bakje en de saus zat in een kartonnen cupje. De broodjes waren ook helemaal niet verpakkingsvrij, erg jammer. Er staan op het terrein ook een aantal kraampjes voor wafels en dergelijke lekkernijen, dit kun je zeker doen, maar dan heb je wel je eigen bordje en bestek nodig, dan kun je gewoon vragen ze of ze het daarop serveren natuurlijk #bringyourown.

 

En verder?
Als je Madurodam bezoekt gaat het uiteindelijk vooral om het bekijken van dingen, dus het is zero waste. Daarnaast verbruiken de meeste dingen geen energie, dus het is lekker groen allemaal. Bij sommige miniatuurgebouwen kun je muntgeld erin gooien en dan krijg je een souvenirtje (ze hebben ook een speciale souvenirshop natuurlijk, maar die raad ik je aan helemaal te mijden natuurlijk hahaha) zoals een mini-twix bij de Twixfabriek en een paar klompjes bij de klompenfabriek. Schattig, maar niet zero waste natuurlijk.

 

Madurodam is een geslaagde ervaring en het kan helemaal zero waste!

Liefs,
Romee

0 thoughts on “Hotspot: Madurodam”

  1. Lijkt me een leuke uitstap. Als we ooit eens naar Den Haag gaan, zet ik het op mijn lijstje. Als Belg zal het natuurlijk moeilijk zijn om die frietjes niet te proeven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *