Je oude smartphone recyclen: Stichting AAP

Vandaag wil ik het graag hebben over een mooie vorm van recycling die ik onlangs heb ontdekt. Recycling van je oude telefoon(s)! Je kan met deze dingen die je nagenoeg nooit meer nodig hebt namelijk iets heel moois doen! Ik heb het afgelopen week ook gedaan met twee (!) oude smartphones. Je kan ze schenken aan stichting AAP.
Waarom recycling?
Romee en een motiverende blogpost over recycling? Misschien raar, misschien ook niet. Ik vind recyling top, tot op zekere hoogte. Ik leef namelijk volgens de 5 R’s, refuse, reduce, re-use, recyle, rot. Recyling komt als een van de laatste opties. Voorkomen is namelijk beter dan genezen, afval kan vaak worden voorkomen. Maar goed, ik ben ook eerlijk: ik kan gewoon niet zonder smartphone.

‘Recyling is a great place to start, but it’s a terrible place to stop.’

De eerste stap: refuse
Maar, dat een smartphone wel duurzaam en circulair kan zijn, dat is wel degelijk waar. Ik heb onlangs een Fairphone aangeschaft, in die blogpost die ik erover schreef kan je er meer over lezen. Als het concept werkt, dan hoef ik nooit meer een nieuwe smartphone aan te schaffen! Dus, misschien heb ik recyling wel een beetje weten te vervangen voor re-use.

De (bijna) laatste stap: recycle
Anyway, doordat ik een nieuwe telefoon kocht, ben ik ook opgezadeld met een oude. Twee zelfs, want ik had er nog eentje liggen. Waarom zou je die weg doen? Ik ben bezig om het concept minimalisme echt toe te passen in mijn leven! En ik heb geleerd en besloten dat ik ‘wat-als’ spullen niet meer nodig heb. ‘Wat-als’ spullen zijn spullen die je eigenlijk niet meer nodig hebt maar bewaard voor een ‘wat-als’ situatie. Want wat als je huidige telefoon stukgaat? Dan heb je de oude nog en kan je die gebruiken. Ik heb besloten dat ‘wat-als’ spullen geen reden meer voor mij zijn op spullen te bewaren. De kans is klein dat zo’n situatie zich voordoet, en als het gebeurd vergaat de wereld echt niet. Als er een noodgeval is, bel dan mij niet. Bel gewoon 112.

En daarbij, het is natuurlijk heel erg zonde van de grondstoffen in je telefoon. Die verstoffen daar maar in je kast. Wist je dat er zeldzame grondstoffen in je telefoon zitten, zoals goud? Die gronfstoffen zijn aan het opraken, dus het is heel belangrijk dat ze weer terug komen in de keten, door recyling.

IMG_20180726_151053

Recyclen bij stichting AAP
En daar komt stichting AAP in beeld. Je kan via de website een recylingtasje (van papier, don’t worry) opvragen, gratis. Die wordt dan naar je opgestuurd. Dan kan je je oude smartphone erin doen en inleveren bij een inleverenpunt bij jou in de buurt! Helemaal gratis en supersimpel!

Stichting AAP werkt samen met de stichting Eeko. Zij recyclen jouw telefoon, en de opbrengt daarvan gaat direct naar stichting AAP. Zo kan je op een makkelijke en gratis manier toch nog iets moois doen voor stichting AAP. Goed voor de aarde en goed voor de aapjes!

 

‘AAP geeft apen en andere exotische zoogdieren weer een toekomst. We vangen dieren in nood op én pleiten voor betere wetten in heel Europa. Dweilen met de kraan dicht, noemen we dat.’ – Stichting AAP

Liefs,
Romee 

3 thoughts on “Je oude smartphone recyclen: Stichting AAP”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *