Een zero waste essential: een katoenen zak

In de afgelopen twee jaar dat ik achter de kassa mag zitten, heb ik plastic zakjes vaak langs zien komen. Te vaak. Mensen die de gekste dingen in plastic doen. Een tros bananen, een prei of sla bijvoorbeeld. Ik heb zelfs mensen gezien die een plastic zakje om een plastic zakje deden. Echt, I kid you not.

Plastic is gemaakt om lang mee te gaan, eeuwig eigenlijk. Plastic vergaat namelijk niet. De enige manier waarop je van plastic af komt is door het te verbranden of doordat het zich in kleine stukjes afbreekt, maar dan nog is het er. Verbranden is dus eigenlijk de enige manier. Hallo vieze lucht. Maar soms wordt er met plastic omgegaan alsof het niets is. Zoals in het voorbeeld hierboven over de groentes in de supermarkt. Je doet de bananen in het zakje, rekent af, gaat naar huis en gooit het zakje weer ‘weg’ (lees: er is helemaal geen ‘weg’). Zo gaat het bij ons in ieder geval. Zo gek dat je iets wat gemaakt is om eeuwig me te gaan, hooguit een uur gebruikt.

Nu heb je soms een alternatief, de papieren zak (meestal zit daar ook nog plastic randje bij in trouwens). Beter dan plastic misschien, want het vervuilt onze oceanen niet zo erg plastic en het is een hernieuwbare bron. Maar toch, waren doen we zo veel moeite om iets te maken om het dan vervolgens meteen weer weg te gooien?

Voor dit probleem gebruik ik een simpele oplossing. Een herbruikbare katoenen zak. Een hele schattige zelfs, zoals je ziet op het plaatje hierboven. Misschien een gek plaatje voor een vegetariër, maar ik vond hem leuk. Ik kocht het een tijdje geleden bij de Monky in Groningen. Niet helemaal de bedoeling, ik wilde graag een blanco van biologisch katoen en het liefst ook nog fair trade, maar ik kon me echt niet inhouden toen ik deze tegen kwam. Dit zijn tegenwoordig mijn guilty pleasures, help, wordt ik een saaie boomknuffelaar?

Het zakje kostte me 4 euro en kan ik tegenwoordig gebruiken voor fruit, groenten en noten die ik koop. Eigenlijk voor alles als ik naar een verpakkingsvrije winkel ga, wat wordt ik daar toch blij van. Nog een aantal kleine tips. 1. Als je creatief bent kan je misschien wel zelf een zakje maken, van leuke ouwe kleding of lakens die je niet meer nodig hebt! 2. En wees vooral niet bang om het zakje te gebruiken, je krijgt misschien wat rare blikken, maar wellicht inspireer je anderen! Het zorgt in ieder geval voor bewustzijn en dat is erg belangrijk. Want het een gewoonte geworden om al die plastic zakjes te gebruiken, maar ikzelf vind het eigenlijk best raar.

Gebruik je de katoenen zakjes iedere week bij je boodschappen, dan scheelt het je enorm in je plastic afval, en dat is waar we voor gaan!

Liefs,
Romee

0 thoughts on “Een zero waste essential: een katoenen zak”

  1. Ik ben heel lui en leg alle groenten en fruit gewoon los in mijn mandje 😛 En dan een sticker op één van de uien…
    In Japan is het zo dat je bij een aantal supermarkten korting krijgt als je je eigen tas meeneemt (eigenlijk geen korting, want iedereen betaalt standaard 10 cent extra voor een tasje die ze dan “gratis” krijgen).

    Ik vind cadeaupapier eigenlijk iets soortgelijks. Daarom doe ik al een hele tijd cadeautjes voor andere mensen in zelfgemaakte cadeauzakjes! Met de bedoeling dat zij die dan weer doorgeven aan andere mensen, maar meestal vinden ze de zakjes zo leuk dat ze ze zelf houden :O Dus af en toe geef ik iemand echt een grote stapel zakjes, zodat ze genoeg zakjes hebben om door te geven aan anderen.

    1. Los de producten meenemen is ook zeker een goede optie! Wel jammer dat je in japan standaard een tasje krijgt, gelukkig is dit in Nederland niet zo. Leuk die zakjes! Vooral als je oude kleding of een dekentje hebt waar gaten in zitten 👍

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *