Kijk- en luistertip: Minimalism

Als je mijn weekoverzichten een beetje volgt of me persoonlijk goed kent, dat weet je dat ik zo min mogelijk spullen probeer te bezitten. En als ik dan terugkijk naar zo’n 2 à 3 jaar geleden, dan is die mindset echt totaal anders. Toen was ik echt een hoarder, meer was beter. Vooral als spullen goedkoop waren, dan dacht ik snel dat ik ze nodig hadden. Ik herinner me zelfs een moment waarop ik in de HEMA liep en slechts 1 ding nodig had. Dat vond ik raar en ik haalde er nog twee dingen bij die ik niet nodig had, zo ver ging het. Zoals ik al zei, nu is dat anders. Ik zou mezelf wel als minimalist omschrijven, al ben ik nog lang niet waar ik wil zijn. De mindset is er wel! Er zijn twee personen die me deels de ogen hebben geopend, Joshua & Ryan, ofwel The Minimalists.

Onze koopmaatschappij
Tegenwoordig kijk ik heel anders naar het kopen van spullen. En daardoor voel ik me soms meer een toeschouwer in onze koopmaatschappij dan een deelnemer. En pas nu zie ik hoe erg we allemaal koopverslaafd zijn, en hoe erg dat wordt gestimuleerd door bedrijven en organisaties. Spullen kopen is tegenwoordig ook heel goedkoop en makkelijk, so I don’t blame anyone. Maar wat ik dan wel bereiken met deze blogpost? Ik wil laten zien dat het ook anders kan.

Naar mijn mening is veel spullen kopen ook niet goed. Ik ben niet tegen het kopen van spullen, dat niet. Maar tegen te veel. Zo veel dat je een opslagkamer- of box moet kopen om je spullen op te bergen. Spullen waar je eigenlijk nooit naar omkijkt of je zorgen om maakt. Ik ben voor het kopen van duurzame spullen, spullen die het milieu niet schaden, lang meegaan en waarde toevoegen aan je leven. Zoals vorige week al duidelijk werd in mijn blogpost over De Verborgen Impact, zorgen spullen voor de grootste milieuimpact van de gemiddelde Nederlander. En daardoor vind ik ons koopgedrag ook een beetje ziekelijk, we zien niet wat het doet met de planeet.

Maar naast dat het slecht is voor het milieu, denk ik dat je jezelf er ook echt tekort meedoet. Spullen kosten veel geld, daar moet je dus voor werken. Je moet ze onderhouden, schoonmaken en opbergen. In mijn ogen veel onnodig werk. Vaak is koopgedrag naar mijn mening een soort uiting van ontwijkgedrag, het ontwijken van je echte problemen. En tegenwoordig vergelijken we onszelf naar mijn mening ook veel te veel met anderen. De buurman heeft een nieuwe auto, dus ik moet er ook een kopen. Zo jammer.

The Minimalist en Minimalism
Joshua en Ryan, ik noemde ze al in de inleiding. Zij noemen zichzelf ‘The Minimalists’, en ik moet ook toegeven, ik vind ze echt goeroe’s op dit gebied. Ze waren vroeger ‘normaal’, maar besloten beiden dat ze niet gelukkig waren en gooiden hun leven op. Weg met de spullen en op zoek naar de echte waarde in het leven. Minimalisme werd hun leidraad. En omdat ze zelf zagen dat het ze zo veel gelukkiger maakte, wilden ze dat laten zien aan de wereld.

Minimalism; A documentaire about the important things, is de eerste documentaire die ze uitbrachten, en ik vond het hem steengoed! De documentaire gaat over, tja, minimalisme en vooral hoe Joshua en Ryan als minimalisten leven. Het geeft je een beeld: het kan ook anders. De documentaire staat op Netflix en ik raad je zeker aan hem te kijken!

‘Love people. Use things. The opposite never works.’ – The Minimalism

Naast de documentaire hebben The Minimalists tegenwoordig ook een podcast. In iedere aflevering discusseren ze over een ander onderwerp met als onderlegger minimalisme. Ze geven in de podcast antwoord op vragen van lezers van hun blog, en social media platforms. Heel interessant!

The Minimalists hebben ook een aantal boeken geschreven, maar daar ben ik tot nu toe nog niet aan toegekomen. Mocht dat zo ver zijn, dan laat ik het weten! Maar op hun website is ook heel veel informatie over minimalisme te vinden, so check that out.

Ik ben in ieder geval overtuigd door minimalisme en ik probeer het dagelijks toe te passen in mijn leven. Less is more. Dat is echt waar vind ik haha! En jij, wat vind jij van minimalisme?

Liefs,
Romee

0 thoughts on “Kijk- en luistertip: Minimalism”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *