Kijktip: 2DOC: Seablind

Deze week een mooie documentaire die het onderwerp van vorige week opvolgt. Deze gaat niet vooral om het smelten van de ijskappen, maar wel over een oorzaak daarvan. Deze documentaire van 2DOC gaat over iets waar iedereen indirect iets mee te maken heeft: het verschepen van spullen. Want het lijkt zo normaal tegenwoordig, spullen aan de andere kant van de wereld kopen. Deze documentaire illustreert wat het écht kost: Seablind: the price of shipping our stuff. 

Spullen aan de andere kant van de wereld?
Ik denk dat iedereen hier mee te maken heeft. Tegenwoordig is het namelijk heel normaal, even wat via Alibaba bestellen voor een paar euro. Naast dat hier nog een miljoen andere problemen aan vast kleven (die ik nu even terzijde laat), moet dit helemaal van de andere kant van de wereld reizen naar hier. En ook als je dat nooit doet, het geldt ook voor spullen die je in de winkel koopt. Op spullen staat vaak: Made In China en kleding wordt vaak in Bangladesh gemaakt. Vaak is alles wat je koopt ergens anders gemaakt.

De documentaire
De documentaire Seablind laat zien wat voor impact de scheepvaart op ons milieu heeft en dat het eigenlijk helemaal niet zo handig en gewenst is om spullen uit het buitenland te halen. Want zo komen spullen hier vaak: met een schip. 90% van onze aankopen komen hier met het schip. De ijskappen smelten en dat zorgt ervoor dat er steeds meer routes beschikbaar zijn vanuit verre landen naar hier, bijvoorbeeld Azië. Rusland probeert veel routes te creëren om er geld voor vragen. Het verschepen wordt steeds groter en vervuilt.

Wat is de impact van scheepvaart?
Vaak als iets goedkoop is, liggen de echte kosten bij iemand anders. Spullen verschepen is zo goedkoop omdat er gebruik wordt gemaakt van de goedkoopste brandstof ter wereld, bunkerolie. We kennen allemaal wel de vervuilende effecten van fossiele brandstoffen. De 17 grootste vrachtschepen ter wereld stoten evenveel zwavel uit als alle auto’s op aarde! Een groot schip verbruikt 380 ton brandstof per dag, dat zijn 2400 vaten olie. Schokkend vind ik. Vooral het roet in de brandstof is schadelijk, het zet zonlicht om in hitte en daardoor warmt de aarde sneller op. Doordat de routes steeds vaker door de Noordpool gaan veroorzaakt het roet daar ook steeds meer vervuiling en smelten de ijskappen sneller. Roet is verantwoordelijk voor ongeveer 17% van het broeikaseffect, dus daar valt nog veel winst te behalen! Een bijkomend nadeel is dat schepen vaak containers onderweg verliezen door stormen, dus het vervuilt de zee ook. Ook de gezondheidseffecten zijn enorm, zo’n 50.000 voortijdige doden in Europa per jaar.

‘De 17 grootste vrachtschepen ter wereld stoten evenveel zwavel uit als alle auto’s op aarde!’

Wat kan ik doen?
Allereerst zal ik de documentaire kijken! Daarom schrijf ik deze blogpost uiteraard. Minimalisme is een geweldige oplossing voor dit probleem. Spullen minderen! We bezitten tegenwoordig zó veel spullen. En als je dan spullen koopt, koop ze tweedehands. Tweedehands niet te vinden? Probeer ze dan lokaal te kopen. Zo steun je lokale ondernemers (misschien wel je eigen buurman)! Uiteraard moet er ook wat gebeuren aan de scheepvaartindustrie zelf, maar dat is aan hun. Als wij minder spullen kopen, dan  hoeft er ook minder worden te verscheept!

Veel kijkplezier! Hij is te vinden in het Engels met Duitse ondertiteling via deze link.

Liefs,
Romee 

 

0 thoughts on “Kijktip: 2DOC: Seablind”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *