Kijktip: Bag It, en wat tips van mij

De laatste tijd lees je veel berichten over dieren en veganisme. Ik ben een tijd geleden veganist geworden en sindsdien leer ik erg veel over het onderwerp. Maar, zoals je in de slogan van mijn blog leest, gaat deze blog over leven zonder afval (voornamelijk dan). En eigenlijk heb ik daar al een tijdje niets meer over gedeeld in de vorm van een lees- of kijktip. Dus daarom vandaag weer terug naar zero waste. Ik wil de documentaire die ik als eerste over het onderwerp afval keek met jullie delen: Bag It.

Bag It is misschien wel überhaupt de eerste documentaire die ik gepland keek (naast die documentaires die je wel eens langs ziet komen op tv). Bag It gaat in eerste instantie over een grote leider in de plastic vervuiling, de plastic tas. Maar uiteindelijk wordt het gehele probleem over de plastic vervuiling aangekaart. Een hele eye-opener dus, want zoals als vaak in documentaires gebeurd, je ziet hoe groot het probleem is.

Bag It is echt een fijne documentaire omdat de hoofdlijn gaat over een probleem waarop een aanpassing zo makkelijk te maken is! De plastic tas kan zo verbannen worden uit je leven, je neemt gewoon je eigen tas mee en tadaaa, opgelost. En dat maakt de documentaire ook zo lekker aanstekelijk zovan: ‘Nu ga ik de wereld veranderen!’. En zulke documentaires zijn goed, want laten we er wat aan doen!

“Think about it, why would you make something that you’re going to use for a few minutes out of a material that’s basically going to last forever, and you’re just going to throw it away. What’s up with that?” – Jeb Berrier

In de documentaire zie je veel gevolgen van plastic. En dan vooral het grote probleem waar iedereen aan denkt als je het over plastic vervuiling hebt: de plastic soep. In dit rapport van de stichting De Noordzee staan de top 10 meest gevonden plastic items op de stranden van Nederland. Doppen, balonnen en sierlinten en drankverpakkingen staan er bijvoorbeeld in. Hieronder deel ik 4 tips die ikzelf het makkelijkste acht om plastic afval te vermijden die oceanen vervuilen!

  1. Zeg ‘nee’ tegen rietjes. Dit is echt de makkelijkste tip, het vergt alleen wat gewoontevorming en misschien een beetje lef. Vraag bij ieder drankje wat je bestelt of je het zonder rietje mag hebben. Ook al was de bediening het rietje niet van plan erin te doen, zo drink je altijd plastic vrij (vooral bij cocktails cruciaal)! Motivatie nodig, kijk vooral The Turtle video eens (dat breekt je hart).
  2. De gouden tip uit de documentaire Bag It. Neem je eigen tas mee! Ikzelf heb een makkelijk opvouwbaar tasje van plastic (die had ik al voor mijn plastic-vrij tijd) die ik overal mee naartoe neem, in iedere tas, altijd. Zo ben je altijd voorbereid, ook op onverwachte shopping tripjes.
  3. Koop een eigen drinkfles. En neem ook deze net als een extra tasje overal mee naartoe. Wen eraan om altijd je drinkfles bij je te hebben. Zo heb je altijd wat te drinken en hoef je nooit meer een flesje water te kopen! Doei doppen en flesjes!
  4. Laat geen dingen in de lucht vrij om op te stijgen. Rare zin? Ja. Ik bedoel hiermee bijvoorbeeld ballonnen met helium of een wensballon (deze worden vaak gebruikt tijden de jaarwisseling, zo’n papieren ding met een kaarsje erin). Ik kan me nog veel evenementen herinneren waarin we met z’n allen heliumballon op lieten gaan in de lucht. Dit is dus echt not-done!(!) What goes around come around. Die ballonnen lijken heel mooi, maar ze komen altijd in het milieu terecht, iek!

Plasticvrij leven lijkt misschien een hele uitdaging (die ik zelf heel erg leuk vind haha!). Maar je moet ergens beginnen en met deze tips ben je al aardig op weg! En hopelijk is de volgende documentaire op je lijstje: Bag It!

Liefs,
Romee

P.S fijne Kerst!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *