Kijktip: Blackfish

Het is weer tijd voor een documentaire. Zo’n documentaire waarvan ik al zo lang denk: ‘Daar moet ik een stukje over schrijven, dit moeten mensen weten!’. En dan vervolgens komt het er niet van. Een tijdje terug gebeurde er iets heel naars waarvan ik in tranen uitbarstte en weer dacht: ‘Dit moet ik delen!’. En toch duurde het weer even. Maar hier is de documentaire tip toch eindelijk: Blackfish.

Blackfish is een documentaire waarvan ik niet echt wist waarover hij ging voordat ik hem keek. Het thema was niet echt groen dacht ik, maar toch werd ‘ie me van alle kanten aangeraden, dit moest ik zien. Ik begin documentaires vaak met geen idee waarover het gaat, en dat maakt de schok misschien meestal wel wat groter.

‘Maar Romee, vertel nou eens waar het over gaat’ hoor ik je denken. Blackfish is een documentaire over Seaworld. Of eigenlijk, over een hoofdpersoon binnen Seaworld, Tilikum. Tilikum is een ‘blackfish’, ofwel orka. Hij is de hoofdlijn in de documentaire, en daaromheen worden de praktijken in Seaworld aan het ligt gebracht en zie je hoe het tot stand kwam (eerder was het Sealand). Je ziet het al wel weer aankomen, ik heb meerdere keren gehuild tijdens deze documentaire (alweer?! Ja, sorry).

De nare gebeurtenis waar ik het hiervoor over had is het overlijden van Tilikum, in Seaworld. Ik voelde me van binnen ergens wel blij, Tilikum was eindelijk verlost uit zijn lijden. Maar ook voelde ik veel verdriet, want ik heb dus in de documentaire gezien wat hij heeft meegemaakt en ik was boos dat dit soort dingen gebeuren. Tilikum werd als jonge orka uit de zee gehaald in IJsland (toen mocht dat helaas nog), om te worden verplaats naar Sealand wat toen net open ging, en die beelden staan nog gegrift in mijn geheugen. Een orkafamilie die uit elkaar werd gerukt door mensen, om vervolgens een orka zijn hele leven te laten dienen als vermaak voor mensen. Gruwelijk, echt gruwelijk. Tilikum heeft in zijn gevangenschap in Seaworld ook een aantal mensen gedood, waaronder zijn trainer Dawn. Er is ook een stukje te zien van een dergelijk moment, waarin een trainer lange tijd onder water wordt gehouden door een orka en uiteindelijk los wordt gelaten. Het verbaasd mij niet, want orka’s horen gewoon in de zee en niet in een kleine tank. En alle tanks die kleiner zijn dan de oceaan zijn te klein. Er komen nog meer dingen aan het licht, bijvoorbeeld dat orka’s veel minder lang in gevangenschap leven dan in het wild. En zo kan ik nog wat doorgaan.

‘If you were in a bathtub for 25 years, don’t you think you’d get a little irritated, maybe a little psychotic?’ – Jane Velez-Mitchell

Veel informatie in de documentaire wordt verteld door ex-Seaworld trainers. Vaak mensen die denken dat ze de dieren helpen en goed willen doen. Maar later ondervinden ze de harde waarheid.

In 2016 heeft Seaworld besloten om te stoppen met het fokken van orka’s in gevangenschap, een enorme vooruitgang! Ook als orka’s geboren worden in Seaworld en ook al weten ze niet anders, het is fout. Simple as that.

Hoe geweldig ik deze vooruitgang ook vind, de orka’s die er nog zitten lijden nog steeds en dat geldt ook voor andere dieren die er gevangen zitten. Bijvoorbeeld dolfijnen, ook daar schreef ik een kijktip over, de documentaire ‘The Cove’. Blackfish is onder andere te zien op Netflix.

Seaworld gaat enorm achteruit, helemaal na deze documentaire die in 2013 uitkwam. Gelukkig, sluiting is de enige juiste beslissing. Ikzelf maak me zo bezorgd over de gevangenschappen en probeer te zoeken naar manieren om te helpen. Maar één ding is 100% zeker, mij zie je nooit, maar dan ook nooit in Seaworld (en dat geldt ook zeker voor soortgelijke organisaties, zoals het Dolfinarium in Harderwijk).

seaworld

Liefs,
Romee

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *