Kijktip: Chasing Ice

Ah, het is weer vakantie! Dan heb ik lekker veel tijd om documentaires te kijken. Netflix aan, voetjes omhoog en kijken maar. De volgende documentaire die ik met jullie wil gaan delen is tegelijk geweldig en verdrietig. Maar dat zijn veel documentaires wel. Ik vind deze documentaire geweldig, omdat hij zulke mooie beelden laat zien. Ik vind deze documentaire ook verdrietig, omdat die mooie beelden gaan verdwijnen. Vandaag deel ik met jullie de documentaire: Chasing Ice. 

Klimaatverandering, echt of niet?
In Nederland heb ik altijd wel het idee dat iedereen het erover eens is. Klimaatverandering is echt. En het bedreigt ons ook echt. Maar we veroorzaken het ook zelf. Goed, duidelijk. Maar in bijvoorbeeld Amerika zijn er nog veel meningsverschillen. Ik schreef er al eens eerder over. Ook al zijn die meningsverschillen onterecht, ze zijn er nog steeds. En daar komt James Balog is beeld. Hij wilde op een toegankelijke manier laten zien dat klimaatverandering echt is, en dat het nu gebeurd.

James Balog
James Balog is fotograaf. Om te laten zien wat klimaatverandering doet, wil hij het in kaart brengen. Of nou ja, in foto. Door keihard bewijs te laten zien, hoopt hij mensen wakker te schudden. En welke plekken hebben enorm te lijden onder de opwarming van de aarde? Juist, de ijskappen. Ze worden kleiner en kleiner, maar niemand ziet het. Ijskappen liggen ook op plekken in de wereld waar nagenoeg niemand woont, dus vandaar dat niet veel mensen de grote veranderingen ervan zien.

‘Climate change is a really abstract thing in most of the world. – James Balog’

Chasing Ice
James start een project met zijn team. Ze zetten op meerdere plekken op aarde camera’s, bij de ijskappen. Dat is geen makkelijker klus, want de weersomstandigheden zijn uiteraard heel extreem. Toch lukt het ze uiteindelijk! Ze maken elk uur een foto van de gletsjers, voor een lange periode. Daar maken ze een soort verslag van om vervolgens aan iedereen te laten zien. De resultaten zijn verbluffend. De ijskappen smelten, en snel ook! They are chasing ice.

Mijn eindoordeel?
Chasing Ice is een mooie documentaire, omdat het een onderwerp aankaart wat heel belangrijk is, klimaatverandering. Niet met ingewikkelde informatie over hoe klimaatverandering werkt, maar met foto’s. Keihard bewijs, toegankelijk voor iedereen. Naast dat Chasing Ice een groot probleem aankaart, zijn de beelden in documentaire ook werkelijk prachtig. Na het zien van deze plekken ben ik serieus aan het overweg een reis te maken naar bijvoorbeeld Groenland. Wauw, wat een plaatjes zijn deze stukken land!  De documentaire heeft ook niet voor niets meer dan 30 prijzen gewonnen, waaronder een Emmy Award en een Doc Impact Award! Kijken dus.

Liefs, 
Romee 

 

 

0 thoughts on “Kijktip: Chasing Ice”

  1. Bedankt voor de tip! Deze documentaire kende ik nog niet en ga ik snel een keer kijken 🙂 Wel ken ik Chasing Coral, heb de film dus nog niet gezien maar na jouw beschrijving moest ik hier meteen aandenken. In de documentaire Chasing Coral zijn ze juist bezig om vast te leggen dat het koraal afsterft.

    1. Graag gedaan, ik hoop dat je hem net zo goed vind als ik! Chasing Coral staat inderdaad ook zeker op mijn lijstje, die ga ik ook nog bekijken. Wellicht komt daar ook nog een kijktip van online dus hahaha 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *