Kijktip: Cowspiracy; the Sustainble Secret

Wow. Alleen wow. Dat is mijn reactie na het zien van de documentaire ‘Cowspiracy’. Ik zat helemaal flabbergasted op de bank en overdacht mijn waarden, want die gingen op de schop. Ik keek de documentaire in januari 2016 (Ja, het heeft te lang geduurd voordat ik deze kijktip met jullie deel). Ik zat toen in mijn ‘proefmaand’. In januari 2016 ging ik voor het eerst over op een vegetarisch dieet, een maand lang, als experiment. Toen ik ‘Cowspiracy’ keek wist ik het zeker, ik werd vegetariër voor het leven.

Ik heb te lang gewacht met deze kijktip, dat geef ik toe. Sorry! Want als ik één documentaire die ik kan opnoemen die je moét zien, dan is het deze. Ik vertelde in mijn weekoverzichten al dat ik sinds kort het vak ‘Sustainable accomodation’ volg, en ook heb ik op school het vak ‘Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen’ gehad. Enige tijd geleden werd de vraag in de klas gesteld wie er vegetariër is, en dus ging mijn hand omhoog. Ik wist dat beiden docenten dit niet waren en vroeg daarom ‘Heeft u de documentaire ‘Cowspiracy’ wel eens gezien?’. Nee was het antwoord tot mijn verbazing. Daarna werd ik gevraagd de link even door te sturen en afgelopen week keken we een verkortte versie hiervan in de klas. Vandaar dus nu eindelijk deze kijktip.

‘Cowspiracy’ (in combinatie met andere documentaires) heeft dus mijn leven veranderd, dat is zo. Ik ben na mijn ‘proefmaand’ doorgegaan met het weigeren van vlees en inmiddels ben ik al bijna twee jaar trotse vegetariër. Ook probeer ik grotendeels een veganistisch dieet te volgen. Dit lukt overdag, maar ’s avonds eet ik wat de pot schaft (wel zo makkelijk voor degene die kookt, wél vegetarisch uiteraard). Wellicht heeft de documentaire niet dit effect of jou, maar je wordt wel met je neus op de feiten gedrukt. Vlees eten is niet duurzaam of milieuvriendelijk, verre van zelfs. In de documentaire wordt zelfs gesteld dat je jezelf geen ‘environmentalist’ mag noemen als je vlees of dierlijke producten eet. Dit vind ik wel heel ontmoedigend, want als iemand ergens anders zijn best voor doet, vind ik dat goed!

‘Cowspiracy may be the most important film made to inspire saving the planet’ – Louie Psihoyos, Oscar-Winning Director of “The Cove”

Daarbij denk ik oprecht dat er veel mensen zijn die zich inzetten voor het milieu inzetten, op kleine en grote schaal, maar simpelweg niet weten wat de invloed van vlees en dierlijke producten is. Dus de wil is er, alleen de informatie niet. En daar komt ‘Cowspiracy’ in beeld. De film gaat over Kip Anderson die (samen met Keegan Kuhn) duurzamer wil leven en zich hierin verdiept. Hij start met minder lang douchen, meer fietsen, recyclen en dat soort initiatieven. Maar dan ontdekt hij de invloed van veeteelt op het milieu en vallen al die andere dingen in het niet.

Het komt er dus op neer dat het beste wat je voor het milieu kunt doen is een veganistisch dieet adopteren. Het eten van vlees en andere dierlijke producten zorgt voor veel gigantisch veel methaangasuitstoot, waterschaarste, honger in de armere delen van de wereld en het is de grootste reden van ontbossing. Wow. Ja, daar is die wow weer. Dit is misschien een #spoiler, maar deze boodschap is te belangrijk om niet te vertellen.

Tja, je ziet hem nu al aankomen. ‘Cowspiracy’ moét je zien, echt.

Liefs,
Romee