Kijktip: De Prijsvechter

Deze week een kijktip van de VPRO, en hij gaat over ons koopgedrag. Over het feit dat we tegenwoordig zo veel kopen voor zo weinig geld. En tegen welke prijs dat gebeurt. We leven vandaag in een wegwerpmaatschappij, en dat eist zijn tol. De serie bestaat uit drie afleveringen en de eerste werd 8 januari uitgezonden. De eerste aflevering heet goedkooplust. We worden meegenomen met een grote fan van de Action, om mee te kijken wat ze allemaal shopt. Het doet me altijd een beetje pijn om te zien dat mensen zo veel kopen, alleen omdat het goedkoop is. Superzonde. Ook kijken we met experts als zij uitleggen wat ons koopgedrag beïnvloed. Ik leerde bijvoorbeeld dat 5% bewust gedrag is en 95% onbewust gedrag is bij een beslissing om iets te kopen.

Ook al is alles goedkoper geworden, er gaan steeds meer mensen op achteruit. Inkomens zijn gelijk gebleven, maar toch kunnen we veel meer kopen. De goedkope producten kunnen worden gekocht door globalisering. Door goedkope arbeid in het buitenland. Eén van de presentatoren gaat dan ook naar China om te kijken hoe dit allemaal in zijn werking gaat. Undercover, want de importeurs willen niet meewerken, net als de Chinese overheid. Het uurloon van een chinees ligt tussen de 1,40 en 1,90 euro, die van een Nederlander tussen de 10 en 15 euro. Feit is dus ook dat we onszelf eigenlijk werkloos winkelen. Dat is ook best logisch, want wanneer je iets uit China koop, steun je je eigen economie niet. Dus, kopen we zo goedkoop omdat we minder te besteden hebben of hebben we minder te besteden omdat we zo veel kopen?

In de derde en laatste aflevering zien we wat het eindeloos kopen doet met ons milieu. Deze aflevering vond ik zelf ook het meest interessant. Hoe meer spullen worden geproduceerd, hoe goedkoper de spullen worden geproduceerd, ons koopgedrag is dus een soort cirkel die niet eindigt. En doordat alles zo goedkoop is gooien we spullen sneller weg, en dat heeft gigantische gevolgen. Jaarlijks beland acht miljoen ton plastic in onze oceanen! De voorspelling is dan ook dat er in 2050 meer plastic in de zee zit dan vis. En op dit moment zit plastic al overal. Onderzoekers hebben plastic gevonden in Chardonnay, bier en zelfs honing! Je kan het dus niet zien, maar plastic is overal.

Aan het eind van de derde aflevering wordt zelfs vertelt dat de mate van uitsterving van soorten honderd tot duizend keer zo hoog is als voorheen. En ook dat we op weg zijn naar massa-uitsterving vergelijkbaar met het uitsterven van de dinosaurussen. Wow.

De serie is een mooie wake-up call, echt waar. Maar laat je niet ontmoedigen! We kunnen alles nog omkeren. Beetje bij beetje schaaf ik mijn koopgedrag bij, minimalisme is key voor mij.

Liefs,
Romee

0 thoughts on “Kijktip: De Prijsvechter”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *