Kijktip: Het Succes van de Kringloopwinkel

Vandaag is mijn kijktip voor jullie een serie. Ik ben dol op series! Als je mijn weekoverzichten leest dan weet je dat er verschillende volg. Er zijn er al veel voorbij gekomen, Narcos, The Walking Dead, Grey’s Anatomy, Are You The One?. Zoals ik al zei, ik ben er gek op. Maar, ik ben ook dol op documentaires en informatieve films. Dus als die twee dan samen komen, dan is dat natuurlijk de ultieme kijktip! Dus vandaag een informatieve serie om het zo maar even te noemen: Het Succes van de Kringloopwinkel.

Enige tijd geleden is de serie op tv geweest, op VPRO (surprise). En zoals de naam al zegt: de serie gaat over kringloopwinkels en de gang van zaken daar. Ik vond het echt een leuke serie. Natuurlijk ook omdat ik zelf kringloopwinkels vaak bezoek. Ik ben namelijk groot van fan van het milieuvriendelijke aspect ervan. Geen nieuwe spullen = geen nieuwe grondstoffen = feestje voor de planeet. Je snapt het wel. Dat vind ik dus heel mooi om te zien in de serie, hoe ze met spullen omgaan. Alles willen ze hergebruiken en zo veel mogelijk intact houden.

Maar wat ik uiteindelijk het mooiste aan de serie vind, zijn de persoonlijke verhalen van de werknemers. Want zoals in de intro ook wordt benoemd: ‘het is ook een sociaal succes’. En dat is natuurlijk hartstikke mooi. Van mensen met een beperking, tot mensen met een verslaving en mensen met depressies. Bij de kringloop worden mensen gehoord en kunnen ze groeien. En dat is prachtig om te zien in de serie. Zo zien we bijvoorbeeld het verhaal van Gerda, die na lang voor de klas te hebben gestaan in een diepe depressie terecht kwam. De Kringloopwinkel ving haar op en hielp haar haar vreugde weer te vinden.

De serie bestaat uit (slechts, helaas) 5 afleveringen.
– Aflevering 1 gaat vooral over de mensen die in de kringloop werken, je leert ze kennen en hun verhalen worden verteld door henzelf.
– Aflevering 2 gaat over wat de spullen in de kringloop voor mensen die het kopen kunnen betekenen, en wat er allemaal wel niet te vinden is.
– Aflevering 3 gaat over ‘schatgraven’, welke juweeltjes er af en toe worden gevonden in de Kringloopwinkel.
– Aflevering 4 gaat over hoe gek we allemaal wel niet zijn geworden op spullen, hoe belangrijk we bezit tegenwoordig vinden en wat dat met ons doet.
– Aflevering 5 gaat over verandering. Wat verandering soms in goede en slechte zin kan betekenen voor mensen die in de Kringloop werken.

Al met al vond ik ‘Het Succes van de Kringloopwinkel’ echt een leuke serie. En zoals dat vaker is met series, is het zo jammer als het voorbij is. Vooral als ik series lang kijk en ze zijn dan voorbij, dan val je echt in zo’n zwart gat. Zo’n ‘Wat moet ik nu met mijn leven doen’-gevoel. Nou ja, deze serie heeft maar 5 afleveringen dus het valt allemaal mee. Maar toch ben ik een beetje gehecht geraakt aan de mensen erin en hun verhalen. Maar goed, veel kijkplezier gewenst!

Liefs,
Romee 

Meer kijktips in de vorm van een serie kijken? Check dan voor dit stukje over ‘Rot Op Met Je Milieu!’ eens!

0 thoughts on “Kijktip: Het Succes van de Kringloopwinkel”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *