Kijktip: Just Eat It

Deze post gaat over voedselverspilling. Want voedsel verspillen we met z’n allen, en veel ook. Maar liefst 1/3 van al het voedsel wat we verbouwen en maken wordt verspild of weggegooid. 1/3! Dat is echt veel! Daarom vandaag een kijktip over dit thema: Just Eat It.

Ben ik alleen hierin als ik zeg dat ik bij die titel Micheal Jackson hoor? Maar goed, Micheal Jackson is leuk, en voedselverspilling is dat niet. Als ik hoor dat we zoveel voedsel verspillen schaam ik me echt. Dat betekend dat niemand op deze wereld honger hoeft te lijden, terwijl dat wel zo is. En voedsel is toch echt een basisbehoefte. Daarbij steken we dus moeite, geld en grondstoffen in iets wat we uiteindelijk weggooien! Dat is echt absurd. Daarbij, bijna dagelijks komt er wel een reclame voorbij van Save The Children of een andere organisatie met de vraag om geld te sturen en zo die kinderen te helpen (ik vind zulke organisaties heel goed, daar niet van). Maar waarom pakken we voedselverspilling en de manier waarop voedsel wordt gedistribueerd niet aan? Ik snap dat het allemaal niet zo makkelijk is, tuurlijk. Maar hierin zit denk ik meer de oplossing dan ergens steeds maar geld in pompen en de kern van het probleem niet aan te pakken. Anyway, ik dwaal een beetje af #wereldproblemen.

“Imagine walking out of a grocery store with four bags of groceries, dropping one in the parking lot, and just not bothering to pick it up. That’s essentially what we’re doing.” – Dana Gunders

In de documentaire Just Eat It wordt het thema voedselverspilling aangekaart. Naast de feiten over dit onderwerp wordt een gezin gevolgd. Een gezin wat 6 maanden van weggegooid voedsel gaat leven. Als eerste krijgen ze bijvoorbeeld eten van een zwager die gaat verhuizen en de inhoud van zijn koelkast niet mee wil meenemen, maar later zie je ze ook dumpsterdiven. De dingen die ze vinden zijn ongelooflijk. Een hele container (!) vol met hummus bijvoorbeeld, wat nog niet eens over de datum is. De documentaire heeft meerdere prijzen gewonnen, die lijst (ja, lijst) kan je hier vinden. Wat ook trouwens heel leuk is aan dit gezin, is dat ze ook leven zonder afval. Ze zijn al bekend van The Clean Bin Project, een documentaire over hoe zij een jaar zonder afval leven. Ze is tevens ook te vinden via haar blog https://cleanbinproject.com. Later meer over hen!

Maar de feiten die tussen de verhaallijn van het gezin worden aangekaart zijn ook aangrijpend. Supermarkten hebben cosmetische standaarden voor groente en fruit bijvoorbeeld, dus al het ‘imperfecte’ eten wordt weggegooid. En je ziet bijvoorbeeld hoe bleekselderij wordt geoogst, en dat de helft zowat van het product wordt afgehaald. Of dat mensen iets niet kopen als het het laatste product is omdat iedereen dan denkt dat er iets mis mee is. Ik vind het maar raar. Ook op school werd dit onderwerp laatst aangekaart en als ik dan mensen hoor die de laatste en eerste drie kantjes van broden weggooien. Ja, dan komt het al wel dichtbij. Begrijpen zal ik het nooit.

Uit de documentaire heb ik in ieder geval een aantal bruikbare tips voor mezelf gehaald:
– Haal groente en fruit niet van de supermarkt, maar van de lokale markt, zij verkopen (meestal, vragen is altijd fijn) al het voedsel.
– Wanneer je koopt, kies dan juist voor dat kromme worteltje of de rare paprika. De smaak is hetzelfde.
– Vraag naar voedsel wat de marktkramen moeilijk verkopen. Soms hebben ze wat eten apart staan. Ook hier kun je gewoon voor betalen natuurlijk, dat maakt het wel wat prettiger.
– Plannen is belangrijk! Maak lijstjes en hou je daar ook aan. Zo koop je nooit meer dan je op kan.

Nou moet ik zeggen, ik kan hiernaast wel een hele waslijst aan redenen bedenken waarom ik mijn boodschappen niet bij de super wil doen, maar daar over later meer #spoiler! Maar de tips die ik hierboven noemde gaan meer over het moment voordat je het voedsel in huis hebt, later kom ik nog met tips over wat te doen als je voedsel al wel in huis hebt en niet wilt verspillen. Je hoort het al wel, stay tuned!

En jij, wat doe jij om voedselverspilling te voorkomen?

Liefs,
Romee

3 thoughts on “Kijktip: Just Eat It”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *