Kijktip: Racing Extinction

Vandaag wil ik graag weer een documentaire met jullie delen. Ik heb er heel lang mee gewacht, ik zag hem al in 2015. Ondanks dat ik gek ben op documentaires, is dit er zo een waarvan je denkt: Dit is vreselijk, maar wat moet ik er aan doen? Je kan er moedeloos van worden, en dat wil ik juist niét! Want je kan wel degelijk veel doen om dit probleem aan te pakken. Van dat soort documentaires ben ik minder fan dan anderen, maar tóch besloot ik vandaag er eentje met jullie te delen. Uiteindelijk ben ik er wel uitgekomen. Als je deze documentaire nog niet hebt gezien, dan moet dat echt wel. Dé documentaire over het uitsterven van soorten: Racing Extinction.

Waar gaat de documentaire over?
Racing extinction is een van de eerste documentaires die ik zag, samen met pap. Dit is er een waarvan je denkt: Waar zijn we met z’n allen mee bezig? De documentaire gaat over het uitsterven van soorten. Of nou nee, dat niet helemaal. Want dat soorten uitsterven is heel normaal. Deze documentaire gaat over het uitsterven van soorten, wat door de mens wordt veroorzaakt. En dan wordt de zaak opeens heel anders, want dit niet normaal of natuurlijk, het is vreselijk.

Zo begint de documentaire bijvoorbeeld met prachtige beelden van de blauwe walvis, het grootste levende wezen ooit (Yes, it’s bigger than dinosaurs!), en vervolgens undercoverbeelden van een restaurant die vrolijk walvis aanbiedt. Beelden van de walvisjacht zijn verschrikkelijk, echt.

Maar deze documentaire is ook een heldenverhaal. Er komen veel mensen in voor die proberen er wat aan te doen. En het is tijd dat die mensen en hun verhalen worden getoond! Want zij zijn de helden die het vieze werk doen, maar dat zie je nooit. Je kan activisten verschrikkelijk vinden, maar ik vind ze geweldig! Vechten voor wat je wil zien veranderen in de wereld, dat zie ik graag.

Je zou trouwens ook denken dat illegale handel verborgen wordt, maar in de documentaire zie je hoe normaal het in sommige landen is en dat vind ik zo verdrietig. Op een dak waar honderden (misschien wel duizenden) haaienvinnen liggen, of de markten van Hong Kong waar dode schilpadden liggen, sculpturen gemaakt van ivoor. Ik schrik me er rot van.

Het probleem, en hoe wij eraan bijdragen
Het uitsterven soorten gebeurd op dit moment veel sneller dan normaal, en dat komt door ons. Het is misschien lastig om onder ogen te komen, maar het is wel waar. We schaden ze direct. Denk aan overbevissing, ontbossing, maar ook indirect door klimaatverandering. De documentaire gaat grotendeels over de oceaan, het uitsterven van haaien, vis, koraal, walvissen, ga maar door. Maar ook over wat we op het land doen om CO2 en methaan uit te stoten, wat ook de oceaan schaadt. Zonder oceaan geen leven.

Je kan het als negatief zien dat er meer factoren bijdragen aan het probleem, maar je kan er ook positief over denken. Er zijn meerdere oplossingen, je kan dus meer doen om te helpen dan je denkt!

‘My hope is that if you can show people the beauty of these animals, there’s a chance to save these things’ – Louie Psihoyos

Ik zei in het begin al dat het lastig is om op het uitsterven van soorten te anticiperen, er wat mee te doen. Dat is dus omdat het verband vaak indirect is. Vaak weet niemand wat de gevolgen zijn van directe acties (tenzij je geweest dead-straight ivoor of haaienvinnensoep koopt). We kunnen er allemaal wat aan doen, de vraag is alleen of het snel genoeg gaat zijn.

Geen zin om de documentaire te kijken maar wel iets doen?
Ik hoor je denken: ‘Heel leuk Romee, wat kan ik nou praktisch doen om het uitsterven van diersoorten tegen te gaan?’ Goede vraag, ik zet het even op een rij.
– Ik zou bijvoorbeeld kunnen zeggen: eet geen haaien! Maar dat vind ik hypocriet. Want waarom wel tonijn en geen haaien? Nu valt er uiteraard wel iets te zeggen voor soorten die aan het uitsterven zijn, maar alsnog. Dus ik zeg: Go vegan. Dat is echt al 60% van de oplossing.
– Koop geen schimmige souvenirs. Ik kan me nog steeds niet voorstellen dat mensen dat doen. Dus, koop geen Ivoor, opgezette dieren en dat soort dingen. Het kan gewoon echt niet.
– Beperk je persoonlijke CO2 uitstoot. Wow, ja dit is wel een grote natuurlijk. Ik zou dit voor veel problemen op deze aarde de oplossing noemen en hij ligt dus heel erg voor de hand. Maar toch zeg ik het even. Als je vegan gaat dan pak je al een groot gedeelte van dit probleem aan, maar je zou ook groener kunnen gaan reizen en geen (of minder) nieuwe spullen kunnen kopen.

Liefs,
Romee

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *