Kijktip: The 11th Hour

Sommige documentaires maken mij zenuwachtig. Zenuwachtig voor wat er gaat komen en zenuwachtig over wat er op dit moment gebeurt. The 11th Hour is zo’n documentaire, want het maakt echt duidelijk dat we iets moeten doen, als we in de toekomst nog op deze aarde willen leven. En juist, daarom wilde ik hem met jullie delen.

Ik moet toegeven, het begin van zulke documentaires zijn altijd vrij heftig. Ze laten me overwegen om genoeg te geld sparen, zodat ik mezelf misschien nog kan redden door een enkele reis naar Mars te boeken tegen de tijd dat de aarde vergaat (hopelijk kunnen we daar dan in gek ruimtevaartcentrum wonen, leuk niet?). Aan de andere kant wil ik dat geld dan weer uitgeven aan vakanties, want wat als al het moois op deze aarde straks weg is? Maar nee, ik deel deze kijktip niet om jullie te overtuigen mee met mij te gaan naar Mars. Want, de documentaire wordt uiteindelijke beter (is beter het goede woord?).

The 11th Hour vind ik een goede documentaire omdat het op meerdere fronten problemen bespreekt, van de oceanen naar de woestijnen en van fossiele brandstoffen naar overconsumeren. Ohja, en Leonardo Dicaprio speelt erin, ook zeker een plus hihi. Hoe dan ook, het belicht verschillende problemen waar we vandaag de dag mee worstelen, maar het vertelt ook de connectie tussen die problemen, de samenhang. Daardoor werd ik in het begin van de documentaire ook zo pessimistisch, het lijkt allemaal zo veel en hopeloos.

Gelukkig zet de docu ook aan tot actie, en dat is de reden dat ik hem deel. Door de ernst van de situatie word ik in ieder geval aangezet tot actie, maar ook de documentaire zelf laat ook zeker zien dat ook jij verschil kunt, en moet, maken. Want vaak hebben mensen toch het gevoel dat ze maar alleen zijn (tenminste dat is de meest voorkomende reactie die ik krijg als ik vertel over mijn plannen om de wereld te redden, naast dat mensen het vaak heel leuk vinden hoor!).

Wat mij altijd opvalt in deze categorie van documentaires, is dat bepaalde namen vaak terug komen. ExxonMobil bijvoorbeeld. Ongelooflijk hoe veel macht dat bedrijf heeft. Of de media, hoe erg dat je kijk op bepaalde zaken kan beïnvloeden.

De documentaire is wat langdradig (of misschien is informatief het betere woord hier?) maar wel het kijken waard. Hij duurt 1 uur en 35 minuten, documentaires duren nooit zo lang naar mijn mening. Hij kwam in 2007 uit en inmiddels was Dicaprio in 2016 alweer te zien in een documentaire over de aarde en klimaatverandering genaamd ‘The Flood’, daarover later meer.

Liefs,
Romee

0 thoughts on “Kijktip: The 11th Hour”

  1. Leuk Romee, ik ga hem zeker kijken. Ik werd van het zien van veel andere documentaires soms pessimistisch, maar tegelijk is het een mooi middel om meer mensen bewust te maken van de problemen zodat er verandering plaats kan vinden 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *