Kijktip: Vegucated (en wat tips van mij)

Mijn afgelopen week stond in het teken van één ding: veganistisch eten. En daarmee bedoel ik dan vooral de stap naar deze levensstijl en alles wat daarbij komt kijken. In mijn weekoverzicht kondigde ik het namelijk al aan: ik ben nu (trotse) veganist. Een tijdje geleden keek ik een documentaire over dit onderwerp die ik ontzettend goed vond. Dus vandaag een kijktip over: Vegucated.
Het kan aan mij liggen, maar ik heb het gevoel dat we het door krijgen. Vlees eten is niet goed voor de wereld. Het was een onderwerp op school waar we het over hadden, het is meer op het nieuws en herken je de ‘Bij PLUS houden we van vlees. Maar dat hoeft echt niet elke dag’ reclame? Ik ontmoet steeds meer vegetariërs en veganisten. Misschien omdat er zelf een ben, geen idee. Maar de groep en het bewustzijn groeit, ik weet het zeker.

Vegucated is een documentaire die gaat over mensen, mensen zoals jij en ik. Allereerst wordt je voorgesteld aan Marisa. Marisa is veganist. Jaren geleden leerde ze wat de impact van dierlijke producten eten is en maakte ze de omslag naar een veganistisch dieet. Nu, jaren later, begeleid ze drie anderen naar ditzelfde dieet, namelijk Tesla, Brian en Ellen. Alle drie zijn ze vlees- en zuiveleters. Zes weken lang worden ze begeleid door Marisa. Praktische zaken worden gefilmd, zoals boodschappen doen en uit eten gaan. Maar ook leren de drie waarom ze voor een veganistisch dieet gaan. Ze kijken documentaires, bezoeken de bio-industrie (voor zover dat kan) en gaan het gesprek aan met anderen. Het is echt een fijne documentaire met ‘normale’ mensen en hun eigen ervaringen gemengd met feiten.

Nu dat ik zelf veganist ben heb ik een aantal tips voor je die de overgang wellicht wat makkelijker maken. Nu denk je: Romee, doe niet zo overdreven na één week veganistisch te hebben gegeten. Maar, deze tips gelden ook voor als je vegetariër wil worden, en dat ben ik inmiddels bijna twee jaar!

1. Maak het bekend en vertel het aan vrienden/familie.
Ja, dit is dubbel. Ik hou niet van mensen die hun levensstijl opdringen aan andere mensen, echt niet. Ik doe dit zelf ook niet (wel lichtelijk op deze blog misschien, maar dit lees je nog altijd vrijwillig haha). Maar, vertel wel dat jij de keuze hebt gemaakt. Dit geeft anderen duidelijkheid (er wordt je geen worst of dergelijk meer aangeboden op verjaardagen en andere gelegenheden bijvoorbeeld) en geeft jou een stok achter de deur. Je gaat echt geen vlees eten voor andere mensen die je hebt verteld dat je veganist bent. De confrontatie is soms lastig. Ook ik ervaar dat andere mensen het niet begrijpen of snappen. Maar, als anderen respect voor jou hebben, hebben ze dit ook voor jouw overtuigingen.

2. Vertel vooral wat je weet wanneer mensen er naar vragen.
And again, het is hier belangrijk: alleen als mensen erom vragen. Dring je eigen mening niet op aan anderen. Maar als mensen je vragen waarom je geen dierlijke producten eet kun je best vertellen dat je ontbossing (veeteelt is hier de grootste veroorzaker van) wilt stoppen of wilt zorgen dat iedereen op de wereld eten heeft (dat kan, als we allemaal veganist worden). Je doet het uiteindelijk voor een goed doel, en dat is mooi. Plus: je herinnert jezelf er ook aan waarom je dit doet.

3. Heel praktisch: vervang je gebruikelijke producten voor veganistische producten.
Natuurlijk, veel groenten eten de hele dag is gezond. In veel documenaires wordt een ‘wholefood, plantbased diet’ vaak aangekaart als beste optie. Maar in één keer je hele eetpatroon omgooien is lastig. Dus ga bijvoorbeeld voor een vleesvervanger of lactosevrij ijs (gewoon verkrijgbaar bij de AH). Mayonaise kun je inwisselen voor vegan mayo (ook verkrijgbaar bij de AH) en chocoladekoekjes voor oreo’s (die zijn vegan, ja). Hierdoor is de verandering kleiner, je gebruikt dezelfde producten uiteindelijk, alleen veganistisch.

4. Weet waar je het voor doet, kijk documentaires en lees boeken.
Het is fijn om te zien wat je goed doet. Dus kijk bijvoorbeeld documentaires over het onderwerp of lees er een boek over. Natuurlijk, je ziet hoe slecht sommige producten voor de wereld zijn, wat soms lastig is. Maar, je weet nu waar je het voor doet en hier doe jij dus wat aan!

5. Verbind jezelf met andere veganisten.
Nee, je hoeft niet de hele kroeg of supermarkt af te zoeken naar mensen zoals jij. Naast dat dit heel raar zou zijn, hebben we hier tegenwoordig een ander medium voor: social media. Volg veganistische vloggers, bloggers, instagrammers, Facebookers of pinteresters, wat je maar wilt. Dit is echt handig voor tips, maar vooral ook voor je dagelijkse inspiratie. Zo weet je dat jij niet alleen de wereld probeert te veranderen, dat is fijn.

Dus, veel kijkplezier gewenst!

– Meer weten over dit onderwerp? Ik schreef over Cowspiracy en Dieren Eten.

Liefs,
Romee

0 thoughts on “Kijktip: Vegucated (en wat tips van mij)”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *