Lees- en kijktip: Hoe word je 100?

Voedsel (en water) is het belangrijkste wat we nodig hebben in het leven. Zonder eten en drinken gaan we dood, simple as that. Dus een mens moet eten, dat is zeker. Maar wat moet een mens eten? Daar is echt ongelooflijk veel discussie over. Met voedsel kun je namelijk zoveel bepalen. De mate van pesticiden, de mate van CO2  uitstoot, water en grondstoffen die nodig zijn voor je voedsel, maar ook je (bijna) je gehele gezondheid wordt erdoor bepaald. En daarom wil ik graag een tv serie en boek met je delen vandaag. Het boek ‘Hoe word je 100?’ en de tv serie ‘Hoe word ik 100?’.

Goed, de mate van pesticiden en de hoeveelheid CO2 die wordt uitgestoten tijdens de productie van voedsel, dat is een compleet andere kwestie, dat komt later! Maar je gezondheid, dat is toch ook reuze belangrijk? Misschien wel het belangrijkste wat je hebt! De serie en het boek gaan hier uitgebreid op in. Ik ben geen professioneel diëtiste, dus ik zeg niet dat de serie of het boek voor iedereen de ultieme gids is tot een perfecte gezondheid. Maar! Ik vind het wel belangrijk dat je objectief naar voeding kijkt, en daar helpen deze middelen bij.

100

Maar wat heeft gezondheid met duurzaamheid te maken? Ik wijk vandaag weer eens lekker af qua onderwerp. Enige tijd schreef ik ook een stukje over het boek ‘Het Geheim van Langer Leven’. Ik vind het namelijk heel erg dat welvaartsziektes (zoals diabetes type 2 of bepaalde hartproblemen) een probleem van deze tijd zijn. We worden allemaal vaak misleid door reclames als ‘bevat 0% vet’ en andere lariekoek van producenten, en velen van ons trappen er ook echt in omdat ze door de bomen het bos niet meer zien (logisch!). In de tv serie ‘Hoe word ik 100?’ zie je dat ook naar voren komen dat sommige mensen gewoon niet weten dat ze slechte voeding tot zich nemen, en dat ze daardoor ziek worden. Hier moet verandering in komen, de kennis is er. Daarom vind ik het belangrijk om deze kennis ook te delen, in de vorm van een kijk- en leestip! Ik denk dat als we allemaal gezonder zijn, we gelukkiger zijn (en dus eerder anderen en de wereld helpen) en meer tijd (en geld) voor andere problemen hebben.

Wat ik vooral fijn vind aan de tv serie is dat het op een individuele manier wordt gebracht. Je ziet de individuen en hoe zij een verandering in voeding (en deels levensstijl) ondergaan. In de serie gaan 6 Nederlanders de strijd aan om van hun medicatie en ziektes af te komen door simpelweg gezonder te leven. Ze leren wat gezond is en wat ongezond is. Het boek daarentegen is wat meer gericht op feiten en onderzoeken, maar ze ondersteunen elkaar zeker. De boodschap is op vele vlakken nagenoeg hetzelfde. Deze combinatie is echt een aanrader!

Ik zou echt ontzettend graag 100 worden, maar dat wél gezond en fit. En daarom denk ik dat het goed is om je te verdiepen in boeken over voedsel en gezondheid.

Liefs,
Romee

0 thoughts on “Lees- en kijktip: Hoe word je 100?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *