Leestip: De Vegarevolutie

Een hele tijd geleden in weekoverzicht #16 las je dat ik veganist ben geworden, ik eet geen dierlijke producten meer. Ik schreeuw het niet in het rond, maar op de één of andere manier komen mensen er altijd wel achter. En daarbij komen best veel vragen kijken, want veganisme is voor veel mensen onbekend terrein. En dat is juist leuk! Ik vind het altijd erg leuk om er dingen over te vertellen. Eigenlijk alle vragen die ik krijg zijn min of meer beantwoord in een boek die heb gelezen en die wil ik vandaag met jullie delen, de Vegarevolutie.

Dit boek is hét gewoon. Alles wat je moeten weten als veganist bent of wilt worden, alles staat hier in. Het boek begint met de redenen om veganist te worden, van gezondheid tot dierenleed. Dit deel van het boek is voor mij het belangrijkst, want zo vraag krijg ik (en alle veganisten denk ik) de vraag: ‘Waarom ben je veganist?’. En omdat er voor mij heel veel redenen zijn is het vaak lastig uit te leggen. Ik zeg vaak ‘voor de dieren en voor het milieu’. En dat is natuurlijk best wel vaag. Maar ik wil mensen echt niet belasten met een uur durende speech over veganisme. Maar, die staat dus wel in dit boek. En dat is heel fijn als je jezelf moet verantwoorden (helaas best vaak) aan andere mensen. You just know the facts. Het is voor jezelf ook erg fijn, want waar doe je het nu uiteindelijk voor?

Het tweede deel van het boek gaat over het veganistische dieet zelf. Want wat eet een veganist nou eigenlijk? Er zijn genoeg mensen die geloven dat ik de hele dag en iedere dag sla en komkommer eet. Maar, surprise, dat is dus niet zo! Ik eet naar mijn mening lekker en gevarieerd. En dat gevarieerd belangrijk is, dat komt in dit deel van het boek goed naar voren. Er staat precies in wat je precies nodig hebt om aan je voedingsstoffen en energie te komen. Dat is afgebeeld in een zogenoemde piramide, deze zie je hieronder. Het boek vertelt je welke stoffen in welk voedsel zit zodat je niets mist. Ik vind het allemaal heel bruikbaar!

Vegan-piramide.png

Daarnaast zijn er nog een andere dingen in het boek aanwezig. Allereerst, een aantal recepten. Voor als je inspiratie mist. Maar, het internet is hier trouwens ook heel handig voor, het staat er vol mee! Ook staat er in het boek minder voor de hand liggende informatie. Bijvoorbeeld over veganisme en E-nummers. Want E-nummers zijn erg lastig, en hoe weet je nou of ze dierlijk zijn of niet? Nou, dat staat dus in het boek. En ook make-up en verzorgingsproducten, want welke is make-up vegan en welke niet? Zoals ik al zei, alles, maar echt alles wat je moet weten staat erin. Echt een aanrader. Ook als je geen veganist bent trouwens, het schept wel begrip natuurlijk.

En dan de meest voorkomende vraag ik die ik vaak krijg: ‘Vind je het moeilijk?’. Mijn antwoord is altijd volmondig ‘Nee’. Ik bedoel, het is inmiddels 2018. Tegenwoordig is alles te vervangen met een plantaardige variant (wat trouwens niet per se nodig is, maar soms wel heel lekker). Dus als ik soms Filet American mis, dan haal ik die van de Vegetarische Slager en eet ik een lekker broodje ‘Filet American’! Zoals vanochtend, toen ik at nog een broodje ‘Paté’. Je hoeft niets te missen, echt niet.

En wat betreft hoe ik me voel? Ik voel me niet anders dan toen ik nog dierlijke producten at, ik voel me wellicht nog beter. Mentaal dan, want het voelt alsof ik mijn waarden naleef, en dat is zo fijn! Ik moet heel eerlijk zijn, ik heb geen uitgestippeld dieet. Ik eet wat ik wil, wanneer ik wil. Het enige wat ik heb veranderd sinds ik veganist (en daarvoor vegetariër) ben geworden, naast geen dierlijke producten, is vitamine B12. Dat zijn de enige supplementen die ik eet. En walnoten eet ik geregeld, voor Omega 3. Voor de rest is variatie gewoon erg belangrijk denk ik. Qua levensstijl doe ik hetzelfde en tegenwoordig ben ik nog actiever geworden, ik sport ongeveer 5/6 keer per week en zit vol energie.

foto 2-5.JPG

Maar even terug naar mijn leestip. De Vegarevolutie, geschreven door Lisa Steltenpool is echt een aanrader voor iedereen, ook als je geen veganist bent. Knowledge is power, zeg ik altijd maar. Dus, veel leesplezier gewenst!

Liefs,
Romee

 

0 thoughts on “Leestip: De Vegarevolutie”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *