Leestip: De Verborgen Impact

Ik heb de afgelopen week een boek gelezen die al heel lang op mijn lijstje stond. Ik weet ook nog precies de tijd dat het boek uitkwam. Social media ontplofte een beetje (want tja, ik volg veel mensen die groene onderwerpen volgen) en ik zag de schrijfster in die tijd ook op televisie. Ik wilde dit boek zo graag lezen, dit boek is echt wat de gemiddelde Nederlander nodig heeft! En nu, nadat ik het vond in de bibliotheek en las, ben ik nog enthousiaster! Dit boek moet je lezen: De Verborgen Impact van Babette Porcelijn.

Waar gaat het boek over?
Het boek gaat, zoals de titel zegt, over de verborgen impact. De verborgen impact van alles wat je doet, koopt, eet en gebruikt. Verborgen impact? Huh? De verborgen impact is milieuschade. Alles wat je doet heeft een verborgen impact, een impact die je niet ziet en zich ergens anders afspeelt. Een voorbeeld. We weten dat autorijden slecht is voor het milieu. Je ziet, letterlijk, de directe schade aan het milieu (via de uitlaat van je auto). Maar, de verborgen impact is vaak nog veel groter. Die auto moest je kopen, dus hoe ziet de productieketen van je auto eruit? En wat is daar de impact van? Babette legt het je allemaal haarfijn uit.

Waarom hebben we dit boek zo hard nodig?
Klimaatverandering is iets waar wij niets van merken, hier in het rijke westen. En het is zo erg dat we (bijna) niets voelen van de schade die we aanrichten, want zo weten we niet wat slecht is en wat dat niet is. Ik heb het idee dat we vaak vergeten dat wíj de rijke mensen die zijn die het klimaatprobleem op kunnen lossen. En het feit dat we niet weten wat slecht is voor de aarde en wat niet, dat is wat dit boek oplost. Want hoe vaak hoor ik wel niet: ‘Je probeert wat voor de aarde te doen, maar kijk hoe lang jij doucht!’ of ‘Die boodschappen zijn toch nog steeds niet verpakkingsvrij?’. Dit boek vertelt je waarmee jij de grootste impact kunt voorkomen. En ik zal je vast vertellen: de oplossing is niet minder lang douchen. En dat hoor ik ook heel vaak als mensen vertellen wat ze doen voor het milieu, kleine impact. Afval scheiden bijvoorbeeld. Maar, dat is niet waarmee je veel impact gaat besparen. Door dit boek weet je waarmee de meeste impact veroorzaakt, en zal het ook makkelijker zijn om dit aan te pakken. Zo kan je met dezelfde moeite ineens veel meer impact besparen!

Huh? Maar wat veroorzaakt dan zoveel verborgen impact?
Babette heeft een verborgen impact top 10 voor de gemiddelde Nederlander gemaakt! Dat is echt top! Zo kan je gemakkelijk zien wat er in jouw leven veel (verborgen) impact veroorzaakt en dus kan je dit aanpakken. Dit is de top 10 die Babette in het boek laat zien:

impact tot 10

Zo kan je dus zien dat de spullen die je koopt de meeste impact veroorzaken! Oplossing? Minder spullen kopen of tweedehands kopen. Daarmee kan je al zo veel impact besparen. En uiteraard is nummer twee vlees. Dat is toch al de boeman in dit hele milieuvraagstuk vind ik (dat werd ook al akelig duidelijk in de documentaire Cowspiracy). Het is iets wat niemand leuk vindt om te horen blijkbaar, vlees eten is gewoon heel slecht voor ons milieu. Oplossing? Ja, dat raad je vast al. Dus om even terug te komen op het voorbeeld van het douchen, het feit dat ik veganistisch eet doet zóóó veel meer qua impact dan minder lang gaan douchen.

Waarom is dit boek nog meer zo goed?
Zoals ik het plaatje hierboven zo mooi overzichtelijk vind, zo doet Babette dat in het gehele boek. Alles wat ze bespreekt legt ze duidelijk uit en de figuren die ze in haar boek gebruikt maken alles nog veel duidelijker. Zo zie je (net zoals hierboven) meteen: ‘Oké, hier ligt het probleem, dat ga ik aanpakken!’. Lekker overzichtelijk en duidelijk, daar hou ik van! Hieronder nog een paar voorbeeldjes van de overzichtelijke figuren die ik bedoel.

Dus, als ik geen nieuwe spullen meer koop dan is het goed?
Tja, dat is misschien wel een valkuil van dit boek. Je verwaarloost sommige dingen er makkelijker door. Want, nu weet ik dat de impact van een lange douche veel lager is dan die van nieuwe spullen of vlees. Maar! Dat betekend niet dat ik een vrijpas moet krijgen voor het douchen. Ik denk dat je alles moet doen wat voor jou mogelijk en comfortabel is. Dus bij geen nieuwe spullen kopen houdt het niet op! Het boek geeft je prioriteiten, datgene wat je het beste eerst kan aanpakken. Maar, dat betekend niet dat je de rest kan verwaarlozen. En als iemand die een zero waste lifestyle noodzakelijk vind, ben ik het ook niet altijd eens met Babette. Ze zegt bijvoorbeeld dat verpakkingen relatief minder impact veroorzaken, en dat is vast ook zo als je kijkt naar alleen de uitstoot ervan en het vergelijkt met je voedselkeuze (vegan of niet). De keuze tussen vlees en plantaardig is belangrijker dan de keuze tussen verpakkingsvrij of niet. Afain, prima. Maar, dat betekend niet dat verpakkingen niet belangrijk zijn! Ze zijn in mijn ogen nog steeds slecht. Dus again, prioriteiten! Daarnaast vertelt Babette ook over een aantal casussen in het boek. Die van de elektrische auto bijvoorbeeld, want is die wel echt zo veel beter dan de ‘normale auto’? Is elektrisch rijden de oplossing wel? Of wat is beter, een tomaat uit de Nederlandse kassen of uit de volle grond in Spanje? Babette vertelt het je!

De Verborgen Impact is echt een geweldig boek. Zeker voor mensen die hun milieu-impact aan willen pakken en niet weten waar ze moeten beginnen. Dit boek geeft je een houvast, en wellicht ook wel een soort handleiding. Eerst dit doen, en dan dat. Ik hoop dat je veel van het boek leert, dat heb ik ook gedaan! Veel leesplezier gewenst!

Liefs,
Romee

 

 

32 thoughts on “Leestip: De Verborgen Impact”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *