Leestip: Het Hedendaagse Heldenboek

Met mijn blog probeer ik het iedere keer weer te impliceren: met kleine acties kun je de wereld veranderen. Iedereen kan positieve impact uitoefenen, iedere dag weer. Natuurlijk ligt de nadruk op mijn blog vaak op groene, afvalloze acties. Maar je kan natuurlijk ook positieve invloed uitoefenen op andere gebieden. En daar komt dit boek in beeld: Het Hedendaagse Heldenboek.

Het Hedendaagse Heldenboek is een boek waarin Rachel van de Pol de uitdaging aangaat om een jaar lang iedere dag een andere heldendaad te verrichten. Heerlijk, ik hou van zulke projecten! Deze heldendaden variëren enorm, van groene daden, tot daden waardoor anderen zich beter voelen. Van afval rapen tot wandelen met ouderen, voor ieder wat wils.

‘Volgens sommige hersenwetenschappers gaat het brein van weldoeners automatisch is een soort genotstand, ook wel helper’s high genoemd’

In het begin van het boek vind je vooral onderbouwing voor waarom je heldendaden zou moeten verrichten en hoe het hele project van Rachel tot stand is gekomen. Je leest waarom je niet iemand wilt zijn die aan de zijlijn klaagt over problemen, maar dat je iemand wilt zijn die iets aan die problemen doet! Verderop in het boek vind je daadwerkelijk de heldendaden (maar niet alle 365, trouwens).

Omdat de tips (lees: heldendaden) lekker praktisch zijn (hou ik van), pikte ik er een aantal dingen uit die ik nog niet kende maar wel heel gaaf vind.

– De Solar Bell. Dit is een deurbel op zonne-energie. Je denkt er misschien niet meteen aan, maar ook je deurbel verbruikt stroom. Check vooral de website eens, www.solarbell.nl

– ZonnepanelenDelen.nl. Dit is een soort crowdfundingsite, maar dan speciaal voor zonne-energie. Je kan er geld investeren, en met dit geld worden er zonnepanelen geplaatst op publieke instanties (geen overheid). Zo is bijvoorbeeld de zonne-energie-installatie op het FC Groningen stadion tot stand gekomen. Super gaaf!

– Een kijktip: Virunga. Deze documentaire gaat over een groep rangers die het Virungapark beschermen. De tip staat nu ook op mijn lijstje met titels die ik nog wil kijken!

– Dit is geen tip maar wel iets wat ik leerde van het boek. Michiel Kramer en Rachel Glennester hebben getest of meer en betere boeken, leraren en gratis uniformen het schoolverzuim in Kenia zou terugbrengen. Uit het onderzoek bleek dat dit niet zo was. Door een tip van een kennis die bij de Wereldbank werkte deden ze een ander onderzoek, naar ontworming. Meer dan een miljard mensen in ontwikkelingslanden ondervinden er last van. Wat bleek? Door de ontwormingsprogramma’s daalde het schoolverzuim met 25 procent! Nu blijft me dus vooral de reclame van Unicef bij waarin om geld wordt gevraagd om kinderen een gevulde schooltas te geven. Niet dat ik Unicef een slechte organisatie vind, in tegendeel! Maar het zegt wel iets over de deskundigheid van Unicef denk ik. Anyway, ik vond dat je dat moest weten.

De reden dat ik van praktische voorbeelden hou is omdat je er zelf ook wat mee kunt. Het geeft je een beetje houvast. Ikzelf hou niet zo van losse kreten als ‘ga duurzaam leven’ of ‘verminder je CO2 uitstoot’, termen die ik bijvoorbeeld op tv vaak hoor. Natuurlijk zijn dit de onderliggende doelen die je uiteindelijk wilt bereiken, maar ikzelf kan meer met concrete stappen of plannen.

Laat dat nou precies zijn wat Het Hedendaagse Heldenboek je biedt! Voor alle 365 heldendaden kun je Rachel volgen via haar blog www.ikreddewereld.nl. En dan, kan ook jij de wereld redden.

Liefs,
Romee

0 thoughts on “Leestip: Het Hedendaagse Heldenboek”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *