Leestip: Lekker koken met restjes

Voedselverspilling, een huge topic vind ik, als het gaat om dingen doen voor het milieu. Alhoewel ik dit lang niet de beste manier vind om iets te doen voor het milieu, hoor ik er zó veel over. En ik denk dat dat door één ding komt: het is makkelijk om te voorkomen. Mijn motto? Just eat it. Maar dat het niet het belangrijkste is, betekend trouwens niet dat het onbelangrijk is. Integendeel! Vandaar dat ik vandaag een boek met jullie wil delen over voedselverspilling. Over nou ja, eigenlijk, over hoe je het kan voorkomen! Vandaag een leestip: Lekker Koken met Restjes van Daisy Scholte. 

Is voedselverspilling echt zo erg?
Ik vind voedselverspilling raar. Gewoon raar. Voedsel weggooien? Wat? Dat is raar. Maar! Dat betekend niet dat het mijzelf niet overkomt. Ik ben geen keukenprinses, in tegendeel. Dus ook ik gooi soms eten weg. Zo had ik laatst nog iets gemaakt wat gewoon écht ranzig was. Ik moest ervan kokhalzen (ja, zo erg zijn mijn kookkunsten soms), en als ik het uitspuug is het nog steeds voedselverspilling, right? Dus, ja het gebeurd mij ook. Maar! Weer een maar. Als iets finaal mislukt of verrot is en je gooit het weg? Oké. Had voorkomen worden, maar oké. Maar er zijn ook standaard dingen die veel mensen weggooien. Zo hoorde ik op school laatst dat veel mensen het eerste en laatste kapje van een brood weggooien. My mind is blown. Of de schil van een komkommer of een aardappel weggooien, waarom? De meeste voedingsstoffen zitten in het laagje nét onder de schil. En de kootjes (noem je dat zo?) van champignons worden vaak standaard eraf gesneden en weggegooid! Het is allemaal eten hoor! Ik snap er gewoon niets van. Echt niet. Ongeveer een derde van de totale mondiale voedselproductie gaat verloren, schatten onderzoekers. Dat is veel! Heel veel! En dit is een schatting, just saying. 

De makkelijkste manier om honger in de wereld aan te pakken
Voordat ik overga naar het deel over het boek, en wat jij dus aan voedselverspilling kunt doen, wil ik nog het een en ander kwijt. 900 miljoen mensen op deze wereld hebben honger, 900 miljoen. Laat dat maar even inzinken. En natuurlijk vind ik dat we voedselverspilling moeten voorkomen, hoe dan ook. Maar! Hier is weer een maar. Het is gewoon een feit dat we met ons westerste eetpatroon lang niet genoeg voedsel kunnen produceren voor iedereen. Dierlijke producten consumeren is gewoon heel inefficiënt. Eén vleeseter gebruikt net zoveel landbouwgrond als 3 tot 7 vegetariërs of 12 tot 20 veganisten. Dat betekend dus als je veganist wordt, je 19 meer mensen kunt voeden. Dus, als je écht het hongerprobleem wilt aanpakken (en daarbij klimaatverandering, ontbossing en dierenleed wilt voorkomen), go vegan. Ook wil ik nog even kwijt dat plekken waar we voedsel kopen ook heel erg bijdragen aan het probleem van verspillen, zoals supermarkten. In de documentaire Just Eat It werd dit al pijnlijk duidelijk. Supermarkten  geven ons graag ‘perfect’ voedsel, als een komkommer te krom is gooien ze deze dus weg. Alleen omdat hij krom is! Dus, wat ik je ook nog mee wil geven: koop direct van de producent: de boeren! Ga naar boerenmarkten. Zo weet je meer over je voedsel én steun je jouw lokale economie (zodat je buurman ook geld verdient, en niet de multimiljonairs achter Albert Heijn).

Voedselverspilling in huis
Goed, genoeg gepreek van mij. Door naar voedselverspilling van consumenten, wat jij dus kan voorkomen! Hoewel ik bovenste twee manieren van groter belang vind, vind ik voedselverspilling in huishoudens ook heel belangrijk. Voedsel weggooien is namelijk nooit goed. En hier komt de kliekjeskonining naar voren: Daisy Scholte. Zij heeft een heel gaaf boek geschreven: Lekker Koken met Restjes.

IMG_0754.JPG

Het boek van Daisy Scholte (AKA de kliekjeskonining)
Dit boek vond ik geweldig. En hoewel ik al veel restjes probeer op te eten en te minimaliseren, heb ik er zeker veel van geleerd! Leren stopt nooit vind ik. Haar tips zijn superpraktisch en handig. Het gaat niet alleen over de avondrestjes van gisteravond die je als lunch kunt opeten. Dat zijn restjes, maar er zijn nog veel meer restjes! Daisy kaart ze aan in haar boek, bijvoorbeeld de kruimeltjes in een crackerzakje (als je niet afvalvrij leeft dan haha) of de zaadjes van een paprika. Samengevat lees je er tips over: hoe je voedsel moet bewaren, groenten kan hergroeien, zonder verspilling op vakantie kunt gaan of een restaurant kunt bezoeken, do’s en don’t in een supermarkt en heel veel recepten met restjes (en eigenlijk nog veel meer, jeetje). Alles staat er in. Voor thuis én buiten de deur. Ik ga de leukste twee tips die ik las even uitlichtten. Dit vond ik namelijk echt geniaal.

‘Schenk hete melk in een pot chocopasta die bijna leeg is. Even schudden en je hebt warme chocolademelk!’ of ‘Doe wat olie, azijn en kruiden in een bijna lege pot mayonaise. Flink schudden en je hebt een heerlijke dressing.’

Dit boek is echt geweldig! Ik ga aan de slag met de tips. Wil je het boek ook lezen? Leen het dan bij de bieb! Dat is veel duurzamer dan een boek kopen.

Liefs,
Romee

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *