Leestip: Leven voor een Habbekrats

Een tijdje geleden las ik een boek over een nieuw onderwerp voor mij: leven met zo min mogelijk geld. Dit thema spreekt me al tijden aan, maar nooit eerder las ik er een boek over of schreef ik er een blogpost over. Wellicht past dit onderwerp niet altijd in het plaatje van ‘zero waste’, maar vaak juist wel. Op aanraden van een vriendinnetje begon ik aan het eerste boek over dit onderwerp: Leven voor een Habbekrats, geschreven door Kath Kelly.

Op een feestje in een iets wat impulsieve bui besluit Kath haar leven om te gooien, ze gaat een jaar lang leven van één euro per dag. Hierdoor kan ze sparen voor de bruiloft van haar broer. In ‘Leven van een Habbekrats’ lees je over haar ervaringen in dit jaar.

Zero waste gaat vaak samen met weinig geld uitgeven. Zo gaat Kath bijvoorbeeld kleding ruilen met vriendinnen in plaats van nieuwe kleding kopen. Ook doet ze de verwarming niet aan trekt ze warme kleding aan, dit veroorzaakt ook minder uitstoot. Tijdens haar reis beseft ze ook dat ze best groen bezig is. Zo loopt ze vaak naar dingen toe, waar ze vroeger het openbaar gebruikte. Kath komt er ook achter hoe fijn het is om onafhankelijk te zijn vaak de constante drang naar meer spullen, een geweldig inzicht naar mijn mening.

‘Ik werd wederom overvallen door de gedachte dat als iedereen minder zou werken, het gebrek aan geld gecompenseerd zou worden door de tijd die je ervoor terug krijgt’

Het is echt verbazingwekkend hoe ze van één euro per dag leeft en het grootste deel van haar omgeving dit niet eens door heeft. Zo bezoekt ze familie door te liften en onderweg een nachtje te kamperen. De mensen die het wél weten verklaren haar in het begin voor gek, maar ook zij zien na een tijdje de voordelen van een relatief goedkoop leven.

Er zijn een aantal dingen die ik heb geleerd van het boek die ik wil gaan toepassen in mijn eigen leven. De belangrijkste daarvan zijn gratis evenementen. Kath bezoekt in het jaar ontzettend veel gratis evenementen, waar ze veel nieuwe mensen ontmoet en er een wereld aan kennis en ervaringen voor haar open gaat. Dit vond ik prachtig. Ik ben al flink aan het zoeken geweest wat er zoal te doen is in Enschede. Als je maar zoekt, dan is er iedere dag zowat wel wat leuks te doen! Daarnaast vind ik het principe van ruilen ook geweldig, bijvoorbeeld de kledingruil en ‘Bookcrossing’, waarmee boeken gratis worden geruild. En ook hoe ze haar vakantie invult is geweldig, ze gaat vrijwilligerswerk doen, waardoor ze gratis verblijf en voedsel krijgt. Oh ja, en, in plaats van altijd koffie te gaan drinken in een café, gaat ze met eigen eten picknicken in het park. Zoals je merkt kan ik nog wel even doorgaan haha.

Helaas past niet alles binnen het plaatje van zero waste. Zo gaat Kath op zoek naar de allergoedkoopste huismerken van bijvoorbeeld tandpasta en shampoo. Ook schrijft ze zich in voor talloze testproducten die ze dan krijgt thuisgestuurd, deze kleine verpakkingen zorgen uiteraard voor veel afval. En ook qua boodschappen is het niet altijd toepasbaar, de afgeprijsde zakjes groente die ze op het eind van de dag inkoopt voor weinig geld passen er ook niet tussen.

Ik vond ‘Leven voor een Habbekrats’ een geweldig boek. Persoonlijke verhalen zijn in mijn mening altijd prachtig. Ze schetsen een realistisch beeld en voorbeelden zijn ook altijd mooi. Aan het eind van het boek staat nog een flinke lijst van websites en instanties die handig zijn voor een goedkope of zelfs gratis levensstijl, bijvoorbeeld Freecyle, waar je gratis spullen kan krijgen.

Veel leesplezier gewenst!

Liefs,
Romee

0 thoughts on “Leestip: Leven voor een Habbekrats”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *