Leestip: The Story of Stuff

Hoe onze obsessie met spullen, de planeet, onze samenleving en onze gezondheid uitput – en een visie op verandering. Ja, ze valt meteen met de deur in huis, hè. Dit staat op de voorkant van het boek ‘The Story of Stuff’ geschreven door Annie Leonard. Ik las het het tijdens mijn vakantie op Texel. Ik vond het geweldig, en Texel ook trouwens!

The story of stuff kwam uit in 2010 en is een verlengstuk van de internetfilm van Annie Leonard, die ik je zeker ook aanraadt om te kijken. Het is een kort filmpje hoor, van 22 minuten. Dit filmpje legt in het kort (en leuk) uit waar het boek over gaat. Bovendien staan er op haar kanaal nog meer filmpjes, zoals ‘The Story of Cosmetics’ bijvoorbeeld of ‘The Story of Bottled Water’.

Annie Leonard is een geweldig voorbeeld voor mij. Een voorbeeld van hoe iedereen weten verschil kan maken in de wereld. Ze had van jongs af aan een passie voor onderwerpen als afval en spullen. Ze besloot de wereld rond reizen om te kijken wat spullen met onze wereld doen, en misschien nog belangrijker, wat ze met ons doen. Want welke weg hebben spullen afgelegd voor ze in de winkel liggen, en worden we echt gelukkig van spullen? De meeste consumenten zijn zich hier niet bewust van. Annie schreef er een boek over en helpt anderen om betere opties te vinden (aan het eind van het boek vind je bijvoorbeeld een voorbeeldbrief die je naar een bedrijf kunt sturen wanneer je het niet eens bent met hun producten of bedrijfsvoering, superhandig!).

Wat mij als meeste bijstaat van het boek is hoe Annie uitlegt wat economische groei voor ons betekend. Dat we door het BNP te meten, weten hoe goed het met ons gaat. En hoe raar dit eigenlijk is. We denken dus eigenlijk als we veel spullen hebben en veel geld uitgeven dat we gelukkig zijn. Waarom wordt de welvaart gemeten door middel van een BNP? Waarom meten we niet hoe gezond of gelukkig we zijn? Of het verschil tussen arme en rijke mensen bijvoorbeeld. Absurd.

‘Hij die weet dat hij genoeg heeft, is rijk’  – Tao Te Ching

Het boek heeft mijn perspectief veranderd, op vele vlakken. En ergens hoop ik dat dat bij jou ook gebeurd. We worden allemaal niet gelukkig van veel werken, veel spullen en veel geld. In tegendeel!

Liefs,
Romee

0 thoughts on “Leestip: The Story of Stuff”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *