Mijn voorbereidingen op Sziget

Je leest het goed, ik ga naar Sziget! Ieder jaar ga ik met mijn vriendengroep op vakantie, en dit jaar staat Budapest dus op de planning, omdat we allemaal graag naar Sziget wilden. Zó veel zin heb ik erin, echt.

Mocht je Sziget niet kennen: het is één van de grootste festival van Europa. Het feestje duurt zeven dagen en wij zijn er ook echt deze volle zeven dagen. Er gaan acts komen, echt, mijn enthousiasme is gigantisch. Maar goed, ik wilde deze blogpost eigenlijk niet schrijven om je jaloers te maken (lukt het al?). Ik wilde namelijk even mijn voorbereidingen qua afvalbeperking met jullie delen voor deze tien dagen (iets langer dan Sziget zelf, want we gaan ook nog wel wat cultuur snuiven in Budapest zelf hoor!).

Het vliegen
Voor het vliegen heb ik al eerder een stukje geschreven, dit kun je hierrr teruglezen. De richtlijnen zijn: weinig kilo’s mee, eigen voedsel meenemen voor onderweg en mijn vlucht compenseren via Trees For All. Het compenseren van de vlucht kost 12 euro voor heen en terug, dus dat valt mee. Gran Canaria kostte 20 euro, maar die vlucht was ook veel langer. Ik mag van KLM 12 kilo mee als handbagage, dus dat wordt wel krap. Goed voor mij, lekker minimalistisch. Het voedsel voor onderweg gaat op de heenweg wel lukken, dat weet ik zeker. Lekker ouderwets een broodtrommeltje mee.

Het festival
Ik neem mijn herbruikbare beker mee op het festivalterrein, als dat mag van de beveiliging. Deze die ik meeneem is van plastic (ik heb er twee), ikzelf zie dit niet als een gevaarlijk wapen waar ik iemand mee neer kan steken. Maar je weet maar nooit wat onder het ‘gevaarlijke wapens’ valt. Als het lukt wil ik die beker gebruiken voor mijn drankjes. Als je ziet hoeveel bekers er doorheen gaan op zo’n festival! Ook staat op de website van Sziget dat je twee liter aan non-alcoholische drank mee mag nemen. Helaas heb ik geen herbruikbare fles van twee liter, dus die zal ik wel eenmalig moeten kopen (een simpele spa-fles wordt dat). Dat is jammer, maar ach, dat gaat me heel veel geld schelen. En flesjes water! Mijn herbruikbare bestek gaat natuurlijk ook mee, voor de maaltijden die ik op het festivalterrein nuttig. Dat is wel tricky, want een vork bij een patatje weigeren is best lastig, die dauwen ze er vaak al automatisch is. Verder weet ik niet welke verassingen Sziget mij gaat brengen, maar dat is natuurlijk hartstikke leuk.

Buiten het Festival
Verpakkingsvrije boodschappen gaat op een feest-vakantie niet lukken, ten minste, dat gok ik. Ik neem wel één katoenen zak mee, voor het geval dat ik nog iets verpakkingsvrij vind. Fruit en groenten eet ik veel, en die kan je vaak los meenemen. Ook nemen we natuurlijk onze eigen tassen mee tijdens het boodschappen doen. Vorig jaar had ik biologisch afbreekbare afvalzakken gekocht en meegenomen om ons afval te scheiden. Dat lukte in zekere mate wel! Dat is voor dit jaar weer het plan. Ik verwacht natuurlijk niet dat het allemaal perfect gaat, aangezien ik niet alleen ben en geen dingen op wil leggen aan de rest. Veganistisch eten wil ik gaan proberen voor zover dit lukt, maar alleen als anderen er geen last van hebben (soms past het gewoon niet in een gerecht, als iedereen zin heeft in pasta bijvoorbeeld).

Ik kan me voorstellen dat je nu denkt: Romee, zo zero waste ga je je dus niet gedragen deze vakantie. En dat klopt ook wel een beetje. Nu heb ik wel mijn dagelijkse dingetjes die hetzelfde zijn als in Nederland, zero waste shampoo, zero waste make-up remover en herbruikbare wattenschijfjes, ga zo maar door, dus afval besparen lukt altijd wel. In deze post deelde ik met jullie dat ik ga proberen, na de vakantie hoor je vast nog van mij wat is gelukt is en wat niet! Ik vergeet niet dat ik niet alleen op vakantie ga, en niet iedereen heeft de zelfde idealen. En ik ga toch voor een gezellig vakantie, dus zero waste staat op een wat lager pitje. Het wordt vast een geweldige vakantie.

Liefs,
Romee

0 thoughts on “Mijn voorbereidingen op Sziget”

  1. ” Deze die ik meeneem is van plastic (ik heb er twee), ikzelf zie dit niet als een gevaarlijk wapen waar ik iemand mee neer kan steken. Maar je weet maar nooit wat onder het ‘gevaarlijke wapens’ valt. ”

    Bij de Eiffeltoren was dat dus wel het geval 🙁 Er stond heel veel security omheen de laatste keer dat ik er was (tweede fotoblokje, foto rechtsboven). Alle lege flesjes mochten NIET mee naar binnen. Nog strenger dan op het vliegveld!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *