Vrijwilligerswerk: NLdoet

11 maart was het nationale vrijwilligersdag van NLdoet. Op deze dag zijn er door heel Nederland acties opgezet om klussen te doen, van schilderen tot bloemen planten. Iedereen kan op zijn eigen manier een steentje bijdragen om Nederland een beetje mooier te maken. Ook ik was erbij.

Ik wilde er toch een klein stukje over schrijven, aangezien de klus waaraan ik meedeed goed binnen het thema ‘zero waste’ past en het gewoon hartstikke leuk was. Je kent NLdoet misschien van de reclames met Maxima, die bloemen aan het planten is geloof ik. Dit jaar was voor mij de eerste keer dat ik meedeed en ik koos een clean-up (surprise, #not).

De clean-up is te vergelijken met eentje die eerder deed in Gouda met Greenpeace. Het past goed bij me en ook een vriendinnetje van me ging mee. Wij gaan samen ook wel eens de buurt opruimen in Enschede. Ja, écht, twee meiden van 18/19 die afval rapen. Rare blikken inbegrepen, ja.

De clean-up was in de ochtend van 9:00 tot 13:00 in Boekelo. Die in Enschede was later op de dag maar toen kon ik helaas niet. In principe maakt het mij ook niet zo veel uit waar ik opruim, ieder beetje afval wat niet in de oceaan of verbrandingsoven terecht komt, is een feestje.

We waren met z’n tweeën en zoals je misschien al had verwacht waren we een van de weinige jongeren. Wij waren ook eigenlijk de enigen die niet uit Boekelo kwamen, wat tot veel verbazing zorgde. Aan het eind werden we ook door iedereen bedankt, wat heel raar voelde, want iedereen had geholpen. (Ohja, en iemand vroeg of we moeder en dochter waren! Mijn lach inhouden was moeilijk).

Het opruimen zelf deed me goed.  Ik hou echt van het gevoel na de tijd, een gevoel van voldoening! Ik wordt tegenwoordig ook steeds behendiger met een prikstok hah! We hadden dit keer hesjes aan, want Gemeente Enschede had de actie georganiseerd, ikzelf kreeg het gevoel dat omstanders daardoor dachten dat we een taakstraf hadden. ‘Nee meneer, wij zijn geen boefjes, écht niet!’.

Na het opruimen kregen we wat te eten (ik heb voor het eerst courgettesoep gehad en het zal ook zeker niet de laatste keer zijn, hmmm) en toen kwam ik er achter dat Boekelo een prachtig initiatief heeft met betrekking tot afval. Ze hebben namelijk een soort adopteer-een-straat-initiatief. Iedereen kan een straat ‘adopteren’ en diegene houdt deze straat dan schoon. Ik was er flink van onder de indruk en denk erover om zoiets op te zetten in Enschede. Ja, zo gaat dat met dit soort acties. Na de tijd heb ik weer frisse energie en héél veel nieuwe ideeën.

Mocht je het gemist hebben, volgend jaar is er weer een nationale vrijwilligersdag en ook jijzelf kunt een klus organiseren! De klussen verschillen enorm, van een clean-up zoals wij deden naar schilderwerk voor een buurthuis. Kies vooral iets wat in jouw straatje past zou ik zeggen. Wellicht zie ik je volgend jaar.

IMG_1980

Liefs,
Romee

 

0 thoughts on “Vrijwilligerswerk: NLdoet”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *