Lees- én kijktip: No Impact Man

Vandaag een lees- en kijktip in één. Hij gaat over Colin Beavan en zijn gezin. Deze man noemt zichzelf namelijk No Impact Man. Colin en zijn gezin wonen in hartje New York en hij beschrijft zichzelf voor zijn ‘reis’ als een gemiddelde Amerikaan, ze halen bijna altijd afhaalmaaltijden, hebben geen fiets en werken heel veel om als voorbeeld te noemen. Maar, dan besluit Colin om No Impact Man te worden, en hij sleept zijn gezin hier eigenlijk in mee haha. Hij wil dus geen slechte impact op de wereld meer hebben. En daarover gaan zijn boek en korte documentaire.

Het boek en de documentaire gaan dus over zijn omslag naar een leven zonder negatieve impact op de aarde. En dat is nogal een omslag voor hem, want dat betekend geen uitstoot en geen afval. Ik hou ervan. Het boek gaat over een periode van één jaar en telkens gooit hij schepjes bovenop zijn project.

In het eerste kwartaal gaan ze bijvoorbeeld beginnen met lokaal eten en dus zelf koken, tevens worden ze vegetariërs. Zo zie je ze naar een boerenmarkt gaan en gezellig samen een diner klaarmaken. Koffie is niet lokaal, dus ook die challenge maak je mee (dit was een van de écht moeilijk geloof ik, haha). Ze spitten door hun afval, om uit te zoeken waaruit het allemaal bestaat. Zo gaan ze bijvoorbeeld over op wasbare luiers en halen ze geen eten meer af.

Naarmate het boek vordert gaan ze steeds een stapje verder. In bijvoorbeeld het laatste kwartaal gaat de stroom eraf. Zo kunnen ze niet meer eindeloos lang voor de TV hangen (die ging overigens ook de deur uit!) en maken ze het gezellig met kaarsjes in hun huis. Ook nemen ze nooit meer de lift en koopt Colin een fiets en zijn vrouw een soort step geloof ik.

Wat een geweldig boek ten eerste, en de documentaire vond ik erg leuk om het boek aan te vullen, zo wordt alles wat meer visueel hè (handig als je in plaatjes denkt). Ik vind het mooi om te zien hoe ze alles ‘cold turkey’ proberen te doen. Gewoon proberen, en dan zien ze wel hoe het gaat. Het project is dus een jaar lang en na dat jaar gaan ze evalueren welke dingen ze blijven doen en welke niet. Zo mooi om te zien dat ze heel veel dingen echt fijner vinden, zoals het wegdoen van de TV. In eerste instantie lijkt dat allemaal heel eng, maar uiteindelijk waren ze er veel gelukkiger mee zo.

Dit boek vond ik echt leuk! Hij leest lekker weg en is heerlijk luchtig. Je leest en ziet wat bepaalde gewoonten met iemand doen en het is een lekkere houvast voor mij, voor later als ik op mezelf woon. Ik hoef het wiel in ieder geval niet nog een keer uit te vinden, ik ben en blijf een stadsmeisje denk ik. Je kan Colin en zijn gezin volgen via www.colinbeavan.com mocht je het leuk lijken! Ik denk dat ik ook binnenkort het boek opnieuw ga lezen haha!

Liefs,
Romee

0 thoughts on “Lees- én kijktip: No Impact Man”

  1. Wat mij vooral opviel was dat zijn vrouw nog nooit had gekookt! Dat komt in Nederland iets minder vaak voor denk ik. Buiten de deur eten is hier echt veel duurder dan in Amerika en Japan… (al kunnen in Japan alle vrouwen sowieso wel wat koken, in Amerika blijkbaar niet?)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *