Organen, bloed, plasma en stamcellen geven

Afgelopen week is de donorwet aangenomen, je hebt het vast wel meegekregen. Yes! Nu is iedereen wél donor, tenzij je er bezwaar tegen opgeeft. Ikzelf ben er ontzettend blij mee en heb stiekem wel even een klein feestje voor mezelf gehouden. Ik denk dat we hier levens mee gaan redden namelijk. Orgaandonor is de meest bekende vorm van donor zijn naar mijn idee. Maar er zijn ook meer manieren om levens te redden. En die zet ik vandaag voor je op een rijtje.

Ik zat al zo lang op deze donorwet te wachten. En ik ben dus ontzettend blij dat het zover is! Want de afgelopen jaren heb ik zo veel mensen horen zeggen: ‘Oh ja, ik wil best donor worden, maar ik gewoon te lui om me in te schrijven’. Dat probleem is nu opgelost gelukkig. Ik ben nu al benieuwd naar de cijfers van de komende jaren, of het aantal sterfgevallen ook echt af zal nemen. Er zitten wel een aantal haken en ogen aan de wet geloof ik, en ook zijn er best veel sceptici. Dat bijvoorbeeld de nabestaanden het laatste woord hebben, dat is een grote ‘maar’ die ik hoor. We zullen het zien.

Zelf ben ik orgaandonor geworden toen het mocht, ik geloof dat het op 15 of 16 jarige leeftijd was. Ik had in die tijd mijn teen verbrijzeld #au, en kwam een kraampje in het ziekenhuis tegen rond de Donorweek. En toen heb ik me ingeschreven. Heel simpel allemaal. Als orgaandonor kan je kiezen welke organen je geeft of niet, bij je inschrijving krijg je een heel lijstje, toentertijd. Nu hoeft dat dus niet meer, alleen als je het niét wil.

Maar, er zijn dus ook andere manieren om te geven. En één daarvan is bloed. Je snapt vast wel, bloed is hard nodig om te kunnen leven. En bij ongelukken of operaties verliezen mensen soms veel bloed. En dan hebben ze nieuw bloed nodig. En dat kan jij dus geven. Als bloeddonor moet je 18 jaar en redelijk gezond zijn. Ik zal eerlijk zijn, de eerste keer dat ik bloed gaf was ik best bang. Maar, het stelt echt niets voor dus daar kan ik nu wel om lachen. Wanneer je bloed geeft mag je als vrouw maximaal drie keer per  jaar (en als man maximaal vijf) bloed geven. Je krijgt dan een oproep thuis en dan kan je gewoon langskomen wanneer het jou zelf uitkomt, erg handig. Het bloed geven duurt niet erg lang, ongeveer een uurtje vanaf dat ik thuis wegga en weer terug ben. Eenmaal bij de bloedvoorziening moet je een vragenlijst invullen om te zien of je wel gezond genoeg bent om bloed te geven. Daarna word je een soort van gecheckt door een dokter, die je bloeddruk en dat soort dingetjes meet. En dan mag je bloed geven! Een halve liter per keer. Ik ben inmiddels vier keer geweest en de voldoening die je ervan krijgt zou ik iedereen aanraden. De effecten van bloed geven verschillen per persoon. Ikzelf heb er nooit echt last van, ik ben alleen een beetje duf. Maar dat is na 24 uur voorbij. Meer lezen? Kijk vooral eens op de Sanquin website.

‘Elke 2 minuten ontvangt iemand in Nederland een bloedtransfusie’ – Sanquin

Bij dezelfde bloedvoorziening kan je ook plasma geven. Het effect van plasma geven is minder zwaar voor je lichaam, dus plasma mag je zo’n 26 keer per jaar geven! Hoeft niet natuurlijk. Plasma is het vocht en de eiwitten die in je bloed zitten. Als je dit geeft, dan duurt het geven wel aanzienlijk langer. Een uur zit je wel zeker aan een naald. Voor de rest is de procedure hetzelfde als hierboven beschreven over bloed geven. Alleen gaat plasma geven op afspraak en heb je voorrang op andere donoren omdat het geven dus langer duurt. Van plasma worden medicijnen gemaakt en ook wordt het gebruikt om zware brandwonden te helen. Ik ben de laatste keer dat ik bloed heb gegeven overgestapt naar plasmadonor, omdat ik dan vaker mag geven. Maar, mijn eerste afspraak is nog niet geweest. Maar ik verwacht geen rare dingen die ik niet al weet. Ook over plasma doneren kan je meer lezen op de Sanquin website.

bloed doneren

En dan de laatste en minst bekende vorm van donor zijn (denk ik): stamceldonor. Wanneer iemand heel erg ziek is, maar echt heel erg ziek, dan heeft diegene soms stamcellen nodig. Bijvoorbeeld iemand die leukemie heeft. Maar, de directe omgeving is niet altijd een match, slechts in 30% van de gevallen. Stamcelmatches zijn erg uniek. Daarom is er een optie om stamceldonor te worden. Dan worden je gegevens in een bank opgeslagen, zodat de kans dat een match voor een ziek iemand gevonden wordt groter wordt. Ik zelf ben dus ook stamceldonor en dit is hoe het werkt. Wanneer je donor wordt krijg je een soort registratiesetje, waarmee je wat wangslijm moet afgeven. Je moet een wattenstaafje in je mond doen en terug sturen, zo simpel is het eigenlijk. Dan sta je in de databank. Mocht je ooit een match zijn met iemand, en die kans is heel erg klein, dan word je opgeroepen. De kans op een match is klein omdat stamcellen best uniek zijn, en er dus ook iemand een match met je moet zijn en ernstig ziek ‘moet’ zijn. Dan wordt je dus opgeroepen en kan je kiezen op stamcellen te donoren. Dat kan via bloed, dus door bloed te geven, of door een operatie onder narcose. In je hele leven kan je slechts één keer stamcellen geven. Meer weten? Alle informatie in te vinden op de website van Matchis.

Wat heeft dit nou te maken met groen en bewust leven Romee? Nou, groen en bewust leven doe je vaak voor anderen. Je wilt geen goedkope kleding meer omdat andere mensen daar de dupe van zijn, je probeert je afval te verminderen zodat diertjes het spul niet opeten, je rijdt minder met een auto omdat andere mensen daar last van hebben als de lucht niet meer schoon is. En ga zo maar door. Maar, als je donor wordt doe je ook iets voor anderen, en daar zie ik dus de connectie. En jij, wat doneer jij?

Liefs,
Romee

15 thoughts on “Organen, bloed, plasma en stamcellen geven”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *