Plastic vind ik niets, maar hoe zit het met biologisch afbreekbaar plastic?

Deze blogpost zit er al een tijdje aan te komen. In mijn dagelijks leven zijn er veel situaties waarin plastic wordt aangekaart, vooral wanneer ik het probeer te weigeren. In winkels, restaurants, de markt bijvoorbeeld. Vaak reageren mensen sympathiek, ze vinden het gaaf. Maar soms krijg ik een andere reactie. Geen negatieve, dat niet. Zo zat ik laatst bij Bagels & Beans en vroeg ik om een smoothie zonder rietje. Toen zei de serveerster: ‘O, maar de rietjes zijn biologisch afbreekbaar hoor!’. Nice try, maar ik hoefde het rietje nog steeds niet. Ik ben namelijk geen fan van biologisch afbreekbaar plastic.

Wat is biologisch afbreekbaar plastic?
Oké, laten we maar beginnen bij het begin. Volgens de Universiteit van Wageningen, lees ik zo in een van hun rapporten, is de definitie van biologisch afbreekbaar plastic niet eenduidig definieerbaar. Daar begint al een heel groot probleem! Als je niet weet wat het is, hoe kan al het biologisch afbreekbare plastic dan hetzelfde zijn en hoe kan je dat reguleren? Dat kan dus niet. En waar breekt het dan is af, is die substantie giftig? Je kan er helemaal niets mee. Maar goed, ze hebben in hetzelfde rapport wel een soort wetenschappelijke definitie proberen te geven.

Biologisch afbreekbaar plastic is plastic wat afgebroken kan worden door micro-organismen (bacteriën of schimmels) in water (hmm oké), CO2 (nee, bedankt), methaan (nog erger) of biomassa (wat uiteindelijk ook weer verbrand wordt en CO2 uitstoot).

Daarbij ligt het eraan wat er in het product zit verwerkt, en dus of er gifstoffen zullen achterblijven na het afbreken. Biologisch afbreekbaar plastic wordt vaak als een milieuvriendelijk alternatief voor ‘normaal’ plastic gezien.

Waarom vind ik biologisch plastic niet de oplossing?
Enige tijd geleden schreef ik al een stuk over plastics, en waarom ik er geen fan van ben (had je vast nog niet opgemerkt, hè?). Dus dat elimineer ik waar het kan. En dat doe ik met biologisch plastic net zo. Maar waarom? Hieronder zal een aantal punten noemen waarom ik biologisch afbreekbaar plastic niets vind.

 1. In het rapport wat ik hierboven noemde werd ook verteld dat biologisch afbraakbaar plastic uiteindelijk kan afbreken, het is dus echt biologisch afbreekbaar. Dat doet ‘normaal’ plastic dus niet, het wordt alleen maar kleiner. Dat is een voordeel, ja. Maar! Daarna vertellen ze ook dat de condities om het af te breken heel specifiek zijn. Dat ligt aan de temperatuur, de hoeveelheid water en lucht en de aanwezigheid van micro-organismen. Overal waar het product eindigt reageert het dus anders, in de grond, op de grond, in water, op een composthoop, ga zo maar door. Het feit is dus dat als je het op straat of in de zee gooit er vrijwel niets gebeurt. En laat dat nu juist het grote probleem zijn.
 2. Zoals ik al zei is biologisch afbreekbaar plastic nog niet te controleren. Er zijn een aantal keurmerken, maar die gelden bijna alleen voor biologisch afbreekbaar plastic wat je thuis composteert of op grote schaal door een bedrijf wordt gedaan. Voor biologisch afbreekbaar plastic wat in de oceaan beland bestaat er geen label. We weten dus eigenlijk niet wat er gebeurd, maar ik denk dat ik het antwoord wel weet. En dat betekend dat er nog steeds dieren stikken in biologisch afbreekbaar plastic. Dat is verschrikkelijk. Dus dat probleem is er niet mee opgelost.
 3. Zoals je hierboven kan lezen, is het zo dat als het biologisch afbreekbare plastic echt volledig afbreekt, de kans als nog heel groot is dat het in CO2 of methaangas resulteert. Dat is zeker niet goed. We weten allemaal best wel dat CO2 uitstoot veroorzaakt door mensen geen goede zaak is. We stoten er al te veel van uit, dus laten we dat niet nog verder opvoeren. Klimaatverandering is een heel groot en serieus probleem, ik denk misschien wel de grootste van onze tijd.
 4. Omdat er nog geen duidelijke regelgeving is, is elk biologisch afbreekbaar plastic anders. In het ene land moet bijvoorbeeld 60% van het product echt kunnen afbreken, en in een ander land 90%. Elke certificering heeft ook weer eigen regels voor het gewicht aan chemicaliën wat er in mag zitten. Dat maakt de term heel vaag en nietszeggend in mijn ogen. Een antwoord op de vraag: ‘Wat is het?’ heb ik dus echt niet heel duidelijk voor jullie, sorry.
 5. Wat ik ook als argument noemde in mijn betoog tegen ‘normaal’ plastic, is hier ook toepasbaar. Waarom doen we zo veel moeite voor een product wat we 1 keer gebruiken en dan weggooien? Dat slaat echt helemaal nergens op en ik zal het ook nooit begrijpen. Denk aan een rietje bijvoorbeeld. Je gebruikt het even en het kan weer weg. Het moet geproduceerd worden, verpakt worden (nog meer plastic), vervoerd worden, en dat voor die 10 minuten dat je het gebruikt. We houden onszelf zo bezig met dingen die niet nodig of belangrijk zijn, terwijl het ook anders kan. Dus ook al breekt het plastic 100% en is er geen schade aan het milieu, en ik zeg niet dat dit het geval is, dan nog vind ik het raar. We werken met z’n alleen 40 uur per week om in veel gevallen onzinnige dingen te maken of doen. We zouden ook 10 uur kunnen werken en systemen anders kunnen inrichten. Werken om te werken of werken we om te leven? Ik weet het niet meer.
 6. Als biologisch afbreekbaar plastic niet van aardolie wordt gemaakt, zoals ‘normaal’ plastic, dan wordt het dus van iets anders gemaakt. Bijvoorbeeld zetmeel. Dat zul je ook moeten verkrijgen ergens. Meestal is het voedsel (zoals zetmeel) en dat moet dus verbouwd worden. En dat neemt land en water in beslag. Dan gaan we dus voedsel verbouwen om vervolgens biologisch afbreekbaar plastic van te maken, wat we na 1 keer gebruiken weer weggooien. En dat terwijl er nu al zo veel mensen op deze wereld honger hebben. Dat is toch te gek voor woorden? Laten we eerst iedereen ter wereld voorzien van voedsel, en dan als er grond voor voedsel over is (wat nu zeker niet het geval is), dan zou ik er nog steeds geen plastic van maken.

Kijk, dit klinkt allemaal heel negatief. Mijn standpunt is dan ook negatief. Maar, dat betekend niet dat het geen vooruitgang is op ‘normaal’ plastic. Want dat spul is helemaal een ramp. Dus ja, we gaan de goede richting op! Maar nee, dit is niet de oplossing. Wat is dan wel de oplossing? Duurzame producten van natuurlijke materialen. Dus boodschappen in glazen potten die je oneindig keer opnieuw gebruikt, je eigen linnen tas mee naar de markt, geen rietjes meer, dat soort dingen. In mijn ogen maken we het onszelf allemaal zo moeilijk. Back to basics, that’s it. 

Liefs,
Romee

3 thoughts on “Plastic vind ik niets, maar hoe zit het met biologisch afbreekbaar plastic?”

 1. Waaw ik wist niet dat biologisch afbreekbaar plastic aan zoveel voorwaarden moest voldoen om ook daadwerkelijk afgebroken te worden! Vanaf nu pas ik daar zeker zelf ook voor!

  Het probleem dat je in je 5de puntje aankaart, waarom we er zoveel moeite voor doen, is denk ik omdat het te makkelijk is. Mensen zijn liever lui dan moe, en mensen zijn behoorlijk gemakzuchtig. Ze denken “Waarom zou ik met glazen potten sleuren als het gewoon zo klaar verpakt ligt in de winkel”. Dat is ook de hele reden dat die voorversneden wortelen, gekuiste sla, geschilde patatjes en zelfs gepelde gekookte eieren zo’n succes hebben. De mensen zijn gewoon te lui om zelf te schillen, te wassen of te koken. Zolang we met die gemakzucht zitten, gaat het plastic probleem niet opgelost worden.

  Ik ben het zeker met je eens dat de klimaatsverandering het grootste probleem is dat de wereld ooit gekend heeft onder invloed van de mens, en dat daar zo snel mogelijk iets aan moet gebeuren. Ik vrees alleen dat het merendeel van de mensen niet inziet wat ze zelf allemaal verkeerd doen om de gedane schade om te keren.

  1. Ja, luiheid is misschien wel een goed woord. Maar, tijdgebrek voor velen ook denk ik. Ik denk dat we eens goed moeten kijken naar onze prioriteiten in die zin, want soms gaat de tv voor ons eten. Dat vind ik best gek!

   Ik heb ergens eens gelezen dat je slechts 30% van een groep nodig hebt om verandering teweeg te brengen, daarna gaat de rest vanzelf mee. Mensen zijn kuddedieren, haha. Dus, ik heb er wel vertrouwen in! Die 30% halen we wel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *