Kijktip: 2Doc: De Klimaatontkenners

Klimaatverandering, een term die mij bekend in de oren klinkt. Ik vind het een ontzettend interessant (en schrikbarend) onderwerp en de gevolgen ervan zijn gigantisch. Helaas zijn er ook mensen die totaal ontkennen dat klimaatverandering überhaupt bestaat. Gideon Levy besloot hier een documentaire over te maken. Deze blogpost gaat over de documentaire: De Klimaatontkenners.

Tijdens de klimaattop in Parijs in 2015 werden er mooie dingen afgesproken. Het klimaat mocht niet meer dan 2 graden Celsius warmer worden. 195 landen waren het hierover eens. Maar er volgen geen consequenties als de quota niet worden gehaald, het verdrag is vrijblijvend. Op dit moment gaat het allemaal nog niet in de goede richting. Hoe kan dit? Deze documentaire geeft een goed beeld van het antwoord op deze vraag.

In de documentaire kwamen een aantal dingen naar voren die mij bijblijven (misschien een beetje een spoiler, wil je echt niets weten, lees dan niet verder!):

– Het zijn de conservatieve denktanks (Ja, een beetje een vage benaming naar mijn mening, maargoed) die klimaatverandering ontkennen, twee die veel aan bod komen in de documentaire zijn Heritage Foundation en Competitive Enterprise Institute. Oké, raar. Maar waarom gebeurd dit nu? In de documentaire komt naar voren dat  denktanks geld krijgen van bedrijven die fossiele brandstoffen leveren, zij willen natuurlijk niet dat mensen overgaan op hernieuwbare groene energie, dit kost hun geld.

– Ten tweede schrok ik ervan dat politici berusten op de informatie van de conservatieve denktanks.

– Ook kranten zorgen ervoor dat de conservatieve denktanks gehoord worden ook al hebben de denktanks vaak geen bewijs.

– De laatste 20 jaar heeft Koch Industries (oliebedrijf) bijna 89 miljoen dollar ‘gedoneerd’ aan de klimaatontkenners (de conservatieve denktanks dus). ExxonMobils (olie- en gasbedrijf) heeft bijvoorbeeld 33 miljoen gedoneerd. Daarnaast bestaat er nog een organisatie die mensen anoniem laat doneren aan klimaatontkenners. Deze non-profit organisatie heet Donors Trust en heeft al meer dan 120 miljoen gedoneerd.

– De klimaatontkenners zaaien alleen twijfel, ze noemen geen feiten.

– Klimaatwetenschappers weten de waarheid, maar gaan niet meer in discussie met de klimaatontkenners. Erg jammer, maar op zich best logisch.

– Als we zo doorgaan is de zeespiegel 1 meter hoger aan het eind van de eeuw, en deze gegevens zijn nog conservatief, dus het kan allemaal nog veel erger worden.

– In Bangladesh verlaten mensen die aan de kust wonen hun huizen al door het hoge water en de stormen (100.000 volgens NCR).

Al met al vond ik deze documentaire eentje die zeker het kijken waard is. Hij duurt niet al te lang, bijna een uur. Hij is leuk gebracht, er wordt niet een uur lang alleen informatie op je afgegooid. Daarnaast zit er nog wel wat humor in verwerkt, altijd leuk. Misschien een minder inspirerend onderwerp, maar knowledge is power, toch?

Liefs,

Romee

0 thoughts on “Kijktip: 2Doc: De Klimaatontkenners”

  1. Lijkt mij een interessante kijktip. Toch maar op mijn lijstje zetten.
    Dat de statistieken vaak gemanipuleerd zijn in functie van diegene die het kostenplaatje betalen is, denk ik, voor iedereen reeds duidelijk. Wanneer je naar de medische wereld kijkt lees je dezelfde verhalen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *