Plasticvrij tandenpoetsen met de Humble Brush

Naast door mijn afval kijken, doe ik nog iets als ik kijk waar ik afval kan besparen. Ik kijk naar mijn routine van een dag. En het allereerste wat ik doe als ik opsta is mijn tanden poetsen. Met een frisse mond begin ik een frisse dag!

Als ik mijn tandarts moet geloven heb ik iedere 3 maanden een nieuwe tandenborstel nodig. Dat zijn 4 tandenborstels per jaar. En als ik 100 word (wat me vast en zeker gaat lukken!) heb ik mijn leven 400 vieze oude tandenborstels achtergelaten op deze planeet. Hmm, niet bepaald het levensdoel wat ik in gedachten had.

Wat ik wél in gedachten had, is een leven zonder afval. Dus, die vieze plastic tandenborstel ging de deur uit. Doei! Geen zorgen maken! Ik heb hem natuurlijk wel eerst nog die 3 maanden gebruikt. Maar dat terzijde, er moest wel vervanging komen. Want mijn tanden poetsen met mijn vingers is ook geen optie.

Ik geloof dat de tandenborstel een heel bekend product is in de zero waste wereld. Het is een tandenborstel van bamboe. Bamboe is 100% biologisch afbreekbaar, plastic niet. Geweldig, hè? Maar bamboe heeft nog meer voordelen! Bamboe heeft een lange levensduur, het is de snelst groeiende grassoort en het vervangt hout (dus dan hoeven we geen tropische regenwouden plat te branden! Joepie!).

Ik kocht een tandenborstel van bamboe toen ik dagje ging shoppen en hem tegen kwam, maar je kan hem bijvoorbeeld ook hier bestellen. De tandborstel kost je 3,89 euro. Bij Humble Brush is het zelfs zo dat voor iedere tandenborstel die verkocht wordt een kind in nood een tandenborstel of andere mondzorg ontvangt. Win-win! In de haren zit geen BPA en ook de verpakking is 100% afbreekbaar.

Toch ga ik eerlijk tegen jullie zijn. Ik vond de tandenborstel van bamboe in eerste instantie vies smaken en heb hem dus opgegeven, helaas. Dus ik heb een tandenborstel bij de Ekoplaza gekocht. Deze tandenborstel bestaat uit 2 delen, het steeltje en het kopstuk. Is je tandenborstel na 3 maanden dus aan vervanging toe, dan hoef je alleen het kopstuk te vervangen. Scheelt afval! Helaas is de tandenborstel van de Ekoplaza wel van plastic. De eerste tandenborstel kost 2,49 euro en het kopstuk (3 stuks) kost 2,99 euro bij Ekoplaza.

Samen met mijn zelfgemaakte tandpasta is mijn hele tandenpoets-routine helemaal zonder afval! Yes!

Note: Na een tijdje heb ik de Humble Brush een nieuwe kans gegeven en wat ben ik daar blij mee! Aan deze zit helemaal geen vieze smaak, wellicht had ik toendertijd gewoon de verkeerde te pakken? Hoedanook, je leest dit in weekovericht #22!

Liefs,
Romee