Seriekijktip: Rotten

Vandaag weer een kijktip voor jullie als het gaat om ‘weten waar je eten vandaan komt’. Het is je vast nog helemaal niet opgevallen dat ik dit onderwerp belangrijk vind *kuchkuch*. Als je wilt weten waar je voedsel vandaan komt en hoe het is gemaakt, komen daar best veel bij onderwerpen bij aan bod. Denk aan pesticiden, of het lokaal is, wie het heeft gemaakt etc. etc. Maar, naast al die standaard criteria die ik altijd hanteer, heeft Netflix me een aantal nieuwe handvaten gegeven. Ik heb de serie ‘Rotten’ gekeken. De serie Rotten laat zien dat bepaalde zaken in de levensmiddelenindustrie een beetje ‘rotten’ zijn.

Waar gaat de serie over?
In de serie ‘Rotten’ van Netflix worden een aantal levensmiddelen (om het zo maar even te noemen) specifiek besproken. En daarbij, de problemen die ermee gepaard gaan. En daarmee uiteraard de lessen die ik hieruit mee kan nemen. Het eerste seizoen (en misschien komen er nog meer, who knows) bestaat uit 6 afleveringen van ieder ongeveer een uur. De levensmiddelen die worden besproken zijn honing, pinda’s, knoflook, kip, melk en vis.

Waarom is deze serie belangrijk?
Alhoewel ik het al zo vaak heb gezegd, ik vind het zó belangrijk om meer te weten over het voedsel wat je consumeert. I know, maar ik blijf het zeggen. Waarom? Omdat je dan veel beter je keuze kan maken vind ik. Omdat je dan écht weet waar je voor kiest, en niet het product met het mooiste pakje (al hoop ik uiteraard dat het verpakkingsvrij is, want zero waste is tha bomb, hihi) kiest. Maar goed, de Netflix serie ‘Rotten’ helpt je hierbij vind ik. Doordat je meer weet, kun je betere keuzes maken. Dat geldt wel voor al mijn kijktips trouwens. Knowledge is power, right?

De afleveringen en wat ik ervan leerde
Uiteraard wil ik niet spoileren, maar, ik wil wel even kort vertellen waar iedere aflevering over gaat en daarbij vertellen wat ikzelf ervan heb geleerd. Leek mij leuk in ieder geval.

Aflevering 1 – Aflevering één gaat over honing. Voor mij misschien ietsje minder interessant, want ik eet geen honing (since i’m vegan). Deze aflevering leert mij eigenlijk dat het vaak het beste is om je voedsel direct bij de boer te kopen. Die weet er het meest over. Het probleem met honing is namelijk dat het vaak wordt vervalst voor goedkopere alternatieven.

Aflevering 2 – Aflevering twee gaat voornamelijk over allergieën, en hoe ze de laatste jaren heel erg aan het toenemen zijn. Vooral de pinda lijdt daaronder, want dat is een veelvoorkomende allergie. Ik leerde dat als je ergens aan wordt blootgesteld als je jong bent, dat de kans dat je voor het product allergisch wordt aanzienlijk kleiner is.

Aflevering 3 – Aflevering drie gaat over knoflook. Er heerst corruptie in Amerika waardoor een bepaald bedrijf uit China geen importheffingen hoeft te betalen, waardoor Amerikaanse boeren niet meer kunnen concurreren op de markt. Ik leerde dat lokaal voedsel kopen vaak beter is, omdat je je eigen economie steunt en helpt. En ook dat hele producten vaak beter zijn, dus niet gepeld, gesneden etc. Er zit zo veel meer werk in dit soort producten en in China wordt knoflook gepeld door gevangenen onder dwangarbeid.

Aflevering 4 – Aflevering vier gaat over kip en kippenboeren. De kippenboeren verdienen bijna niets, terwijl zij het harde werk doen en alle kosten dragen. Dit is heel geniepig geregeld via de instellingen waarvoor zij werken. En als ze eenmaal stallen hebben gekocht en schulden hebben gemaakt, is er geen weg meer terug, ze moeten wel doorgaan. Ik eet vegan, dus ik eet geen kip. Maar de les van deze aflevering is: eet geen kip (had je niet verwacht, hè?).

Aflevering 5 – Aflevering vijf gaat over melk. De vraag naar koemelk is aan het afnemen (ben ik wel heel blij om haha), maar daardoor komen boeren in de problemen. Er komt wel meer vraag naar rauwe melk, wat bepaalde problemen met zich meebrengt. Ook hier geld voor mij dat dit minder interessant is omdat ik vegan eet. Maar goed, de les die ik mee zou geven is als je melk drinkt je toch beter voor gepasteuriseerde melk kunt gaan.

Aflevering 6 – Aflevering zes gaat over vissers en overbevissing. Ook al ben ik voorstander van visquota’s (want anders vissen we de hele oceaan leeg), maar deze aflevering toont aan dat die quota’s ook consequenties hebben voor de vissers. En ja, daar komt hij weer. Maar, ik eet vegan. Dus, voor mij is deze kwestie niet zo van toepassing. Maar! Uiteraard is het altijd goed om te weten hoe de wereld in elkaar steekt en welke dingen er spelen.

Ga jij Rotten ook kijken?
Al met al, ‘Rotten’ is een serie die actuele problemen binnen de levensmiddelen markt bespreekt. Ik vond het heel interessant en ik hoop jij ook hihi. Wellicht komen er nog meer seizoenen, maar dat je hoor dan vast wel van mij! En niet vergeten, knowledge is power. 

Liefs,
Romee

 

 

0 thoughts on “Seriekijktip: Rotten”

  1. Ik ben erg anti die geamerikaniseerde ‘docu’s’, heb al zo vaak gelezen dat de gestelde informatie foutief of incompleet bleek te zijn. Nee, geen fan. Dus geen Rotten voor mij 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *