Elke dag stemmen met je geld

Ja hee, daar hij is dan. Een blogpost over stemmen en dus ook de aankomende verkiezingen, want die zijn al over twee dagen. Ik kon het niet laten om er een stukje over te schrijven, want stemmen vind ik belangrijk. Maar geen zorgen, dit gaat geen preek worden over op welke partij jij zou moeten stemmen, want dat moet je lekker zelf weten. Wat ik graag naar voren wil laten komen in deze post is dat je iedere dag stemt, je stemt op de wereld die jij wilt zien. Je stemt namelijk iedere keer dat je iets koopt, of juist niet. In welke producten jij je geld investeert, bepaalt hoe jij wilt dat de wereld eruit komt te zien. Je stemt ook iedere keer dat je eet (door de afweging te maken tussen plantaardig of vlees bijvoorbeeld), je stemt dus eigenlijk minimaal drie keer per dag!

Koop je kleding Primark, dan stem je op kinderarbeid, want je investeert er geld in. Koop je McNuggets bij de MacDonalds, dan stem je op dierenleed, want je investeert er in. Koop je stroom opgewekt met kolen, dan stem je op luchtvervuiling, want ook dan investeer je er geld in. Goed, nu zijn dit misschien wat pessimistische voorbeelden. Ik probeer het opnieuw. Wanneer je biologische groeten koopt, stem je voor minder pesticiden, want je investeert je geld in duurzame landbouw. Koop je Fair-Trade chocola (Oeee, Tony Chocolony), dan stem je op een wereld zonder slavernij (Ja, dat bestaat écht nog steeds als we Tony Chocolony mogen geloven), want ook investeer jij in. Deze voorbeelden klinken beter, niet? Dus zelfs als je niet stemt bij de kamerverkiezingen (wel doen hoor!) dan oefen je invloed uit.

Nog even terug naar die aankomende verkiezingen van aanstaande woensdag. Ja, sorry, ik kan dat politieke tintje vandaag niet laten. Ikzelf twijfel nog een beetje over mijn keuze, maar wellicht ga ik voor De Partij Voor De Dieren, já-há, verassing (#not). Wist je trouwens dat er ook een groene kieswijzer bestaat, speciaal voor mensen die net als jij en ik natuur, milieu en duurzaamheid belangrijk vinden? Dus als je nog twijfelt, check hem hier. En succes woensdag!

Liefs,
Romee

0 thoughts on “Elke dag stemmen met je geld”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *