Vervolg: Evaluatie op Sziget

Inmiddels ben ik alweer iets langer dan een week in Nederland. Ik was daarvoor 10 dagen te vinden in Budapest, en 7 dagen daarvan op Sziget. Eerder kon je al lezen wat mijn voorbereidingen waren op Sziget/vakantie, voordat ik wegging, op zero waste vlak. Vandaag wil ik graag mijn evaluatie delen met jullie. Want kun je wel zero-waste naar Sziget?

Voordat ik daarmee begin, wil ik toch echt even vertellen hoe ongelooflijk episch Sziget was. Echt, mocht je ooit de kans krijgen om erheen te gaan, doe het dan! Ik zag zulke vette acts op Sziget, zoals P!nk, Macklemore, Iggy Azalea, Birdy en nog veel meer. Ik kan helaas geen hoogtepunt noemen, want de hele week was één groot hoogtepunt om het zo maar te noemen. Naast de acts waren er gigantisch veel andere dingen te beleven, en dat nog naast alle honderden foodtrucks die er waren. Zo bezocht ik nog wat inspirerende TEDx talks om maar even noemen!

iggy azalea

Maar terug naar waar ik dit stukje aan had gewijd, zero waste naar Sziget. Wat is gelukt en wat niet?

De vluchten
Het vliegen ging goed! Ik had netjes mijn eigen waterflesje en voedsel meegenomen. Nu denk je vast: Romee, jouw ouders doen toch niet aan zero-waste, dus al jouw voedsel zat toch alsnog verpakt? Dat klopt, want ik doe de boodschappen niet. Maar, ik denk altijd maar, door die producten die zij kopen te gebruiken en geen nieuw voedsel op het vliegveld te kopen bespaar ik alsnog. Want! Die boodschappen die doen zij toch wel en dus als ik dat meeneem dan hoef ik zelf geen afval te kopen om het zo maar te zeggen. Volg je het nog?

Op de vlucht zelf is het zero waste gedeelte helaas niet helemaal gelukt. Ik werd namelijk een beetje overvallen, want we kregen gratis eten! Ja, dat lees je goed, gratis eten. Nou ja, niet helemaal gratis aangezien ik een vliegticket had gekocht, maar toch. Dit was me zo ver ik me kan herinneren nog nooit eerder gebeurd en ik was totaal overrompeld toen ik het bakje met eten in mijn handen gedrukt kreeg. Daarna kwam ze nog een keertje vragen of ik ook nog wat drinken wilde, maar dit heb ik netjes geweigerd, ik had ze door haha! Het pakketje omving een wrap, een bakje water (ja, echt een bakje water, heel vreemd) en een servetje verpakt in plastic (do I need to say more?!), en dat alles zat in een papieren bakje. Nu kan je wel stellen dat ik nogal teleurgesteld was door al dat onnodige afval, maar ik heb maar zo veel mogelijk van mijn wrap genoten (en hij was stiekem heel lekker).

Het festival
Iedere dag namen we ongeveer 3 liter aan water mee, en daarna vulden we die flessen aan bij de special watertappunten. Maar, natuurlijk heb je op een festival ook wel eens zin in wat anders. Ik nam Fanta (een hele speciale blauwe Fanta waaraan ik uiteindelijk verslaafd raakte want hij was zooó lekker!), maar de Fanta was alleen verkrijgbaar inafval sziget flesjes. Hier baalde ik van, mijn eigen herbruikbare beker was dus nutteloos. En op de dag dat ik wat cola met Jack Daniels en wat wijn dronk was ik de beker vergeten, wat een domper! Ik weet nog niet helemaal hoe ik dit de volgende keer ga ontwijken, daar denk ik nog over na. Mocht je tips hebben, let me know! De flesjes Fanta die ik kocht kon ik gelukkig wel recyclen, dat was super!

Qua voedsel is Sziget trouwens een hemel, trust me. Zo veel lekkere vegan tentjes, hoera! Plantaardig eten op het festival terrein is dus 100% gelukt, en daar ben ik heel blij mee. Zie hieronder de lekkerste ‘hotdog’ die ik ooit heb gehad (geen geintje), helemaal vegan (zelfs mijn vleesetende vrienden waren overtuigd, écht!). Mijn bestek had ik overal in de aanslag, dus dat ging goed. Maar doordat ik vooral broodjes at was vooral een eigen bord cruciaal, en tja, die had ik dus niet! Dat is dus zeker een leermoment voor de volgende keer en die staat op mijn lijstje (op zoek naar eentje van roestvrijstaal of bamboe, tweedehands!). Dus als ik die de volgende keer (of een ander festival) in de aanslag heb, dan gaat het goedkomen!

vegan broodjes

Buiten het festival
Ik wil binnenkort nog een speciaal stukje schrijven over Budapest, dus daar later meer over. Maar voor nu, de boodschappen waren niet zero waste. Alleen de broodjes die we ’s ochtends bij de bakker kochten gingen allemaal rechtstreeks mijn dille & kamille tas in, dus dat was wel super! De rest van de boodschappen kwamen van de Spar en waren dus verpakt. Fruit en groenten (voor zover je die eet op zo’n vakantie hihi), hebben we ook zoveel mogelijk los meegenomen. Onze eigen tassen hadden we natuurlijk wel in de aanslag voor de boodschappen. Ook over het scheiden van afval ben ik tevreden. Ik had afvalzakken van aardappelzetmeel meegenomen die biologisch afbreekbaar zijn, en daarin hebben we plastic, papier, glas en rest gesorteerd. Fijn dat ook Hongarije haar afval scheidt! Veganistisch eten is niet helemaal gelukt bij de boodschappen, want die deel ik natuurlijk ook met de rest van de vakantiegangers.

Uiteindelijk was dit dus mijn zero-waste gedrag tijdens het festival. Het is zeker niet perfect, maar ik heb alweer veel geleerd! Dus mocht ik nog eens naar Sziget gaan, dan he-le-maal zero waste!

Liefs,
Romee

0 thoughts on “Vervolg: Evaluatie op Sziget”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *