Slecht voor het milieu: vliegen

Voor de greenies onder mijn lezers, dit ga je niet leuk vinden. Want vandaag deel ik een stukje over vliegen. Met het vliegtuig en al bedoel ik dan. Want ik vlieg best vaak. En dat is niet groen. Helemaal niet zelfs. Het kan zelfs nog erger, want deze zomervakantie ga ik ook weer vliegen #helemaalnietzoergalshetlijktnatuurlijk.

Op mijn blog lees je vooral over leven zonder afval, maar ik wil ook eerlijk zijn, omdat dat wel zo realistisch is. Ik vlieg al sinds mijn achtste naar vakantiebestemmingen over Europa, en soms daarbuiten. Ik wil niet dat groen leven me belemmert in het zien van de wereld, want dan is het allemaal niet meer leuk en dat is voor mij niet de bedoeling. Reizen is echt iets wat ik wil doen, en dus ga ik het ook doen. Kan ik in 2017 bepaalde luxes nog inleveren, want gaan we dan achteruit of vooruit?

Sinds ik probeer te leven zonder afval ben ik één keer met het vliegtuig op reis geweest geloof ik. Mijn vader en ik gaan elk jaar samen op vakantie, heel gaaf. Maar ik krijg hem echt niet zo ver om met de bus te gaan (want dat stoot minder CO2 uit), en dat is ook helemaal niet erg. Ook zijn mijn vrienden en ik vorig jaar met de bus op vakantie gegaan, en willen ze dat dit jaar niet meer, omdat het gewoon zwaar is. En ook dat is helemaal niet erg. Ik wil namelijk anderen mijn levensstijl niet opdringen. Als ik alleen op reis ga zou ik waarschijnlijk wel met de bus gaan, maar hoe vaak ga je nou alleen op vakantie?

Oké, na dit zielige verhaaltje over hoe niet-groen ik wel niet ben wil ik ook even de goede kant vertellen van deze opbiechting. Ik probeer er namelijk nog wel het beste van te maken. Want je kan vliegen best iets groener maken, gelukkig! En geloof me, als er een vliegmaatschappij waarvan de vliegtuigen op groene elektriciteit zouden vliegen zou ik er mee vliegen, ook al is het duurder. Maar helaas is dat nog niet het geval.

Een paar andere dingen die ik wel kan doen:

1. Mijn vlucht compenseren. Via Trees For All  kan je de uitstoot van je vlucht compenseren door wat geld te betalen. Met dit geld worden bomen geplant, en bomen nemen CO2 op.

2. Zo licht mogelijk vliegen. Ik probeer zo min mogelijk spullen mee te nemen zodat ik zo licht mogelijk vlieg, dit kost namelijk minder brandstof en scheelt dus CO2 uitstoot. Ook een goede redden voor mij om wat kilo’s kwijt te raken voor de zomer hahaha (mijn BMI is goed hoor, geen zorgen).

3. Je eigen eten en drinken voor de reis meenemen. Wanneer ik genoeg eten meenemen hoef ik geen eten in plastic te kopen op het vliegveld of in het vliegveld, #winwin. Scheelt ook weer wat geld hihi. Een leeg flesje mag mee door de douane, dit heb ik de afgelopen jaren ook geleerd. Na de douane en al die checks kan je het flesje gewoon weer vullen met kraanwater.

Mocht ik meer tips tegenkomen in het vliegtuig, I’ll let you know!

Liefs,
Romee

10 thoughts on “Slecht voor het milieu: vliegen”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *