Waarom heb ik eigenlijk zo’n hekel aan (vooral single-use) plastic?

Het is je al wel duidelijk denk ik. Ik ben géén fan van plastic (en daarbij afval). Op deze blog je lees vooral over hoe ik dit spul (en ander afval) op allerlei manieren probeer te vermijden. Maar misschien is het wel een keer handig om uit te leggen waaróm ik zo’n hekel heb aan (vooral single-use) plastic! Dus hierbij, mijn pleidooi tegen plastic.

Er zijn heel veel redenen die ik eigenlijk kan noemen om plastic te mijden. Ik zal proberen de belangrijkste punten te pakken op volgorde van de supply chain (hoe plastic wordt gemaakt)! Maar! Toch eerst even een kleine note. Want, niet al het plastic vind ik slecht! Lang niet alles eigenlijk. Bijvoorbeeld medisch plastic (hier wordt ik vaak aan herinnerd als ik bloed geef, maar dat is helemaal oké)! Dus niet al het plastic is slecht, maar wel veel haha.

1. Plastic is gemaakt van aardolie. En daar zitten meerdere nadelen aan. Het eerste: aardolie raakt op. En op is op zoals je vast wel weet. Olie heb je niet alleen nodig voor een plastic tasje in de supermarkt. Het is ook nodig voor andere dingen, machines bijvoorbeeld. Of zoals ik net noemde medisch plastic. Hoe ga je dan een infuus aanleggen als de aardolie (en het plastic dus) op is? Daarbij is het winnen van olie een heel vervuilend proces, nog een nadeel van aardolie. Als het winnen van aardolie verkeerd gaat (en dat gebeurd helaas best vaak), zijn de problemen niet meer te overzien. Hele gebieden worden verwoest. Lees vooral dit artikel over de oliewinning in Nigeria eens.

2. Er wordt zó veel moeite gedaan om plastic te maken. De aardolie wordt gewonnen, getransporteerd, gemaakt tot plastic, vervoerd, gemaakt tot een product en dan vervoerd naar de winkel. En is dat is nog een simpel uitgelegd, in de praktijk is het wat ingewikkelder. En als dat plastic dan om een zakje appels zit voor één ritje van de supermarkt naar jouw huis, dan is dat toch ontzettend zonde? Al die mensen (en de aarde) aan het werk voor iets wat je zo weer weg gooit. Ik ben nog steeds van mening dat we allemaal wel wat minder kunnen werken en de boel anders kunnen verdelen, maar dat is weer een ander verhaal!

3. Het proces om plastic te maken (en te vervoeren) is enorm vervuilend! En dat voor een beetje ‘gemak’. Ik vind het helemaal geen gemak als het allemaal ten koste van de aarde gaat. We vernietigen onszelf ermee! De aarde zal het uiteindelijk wel redden, maar wij ook?

4. Plastic vergaat niet. Niet. Nooit. Het breekt in kleinere deeltjes, uiteindelijk zo klein dat je ze niet meer ziet. Plastic is dus ook echt overal, zelfs in ons eten en ook in ons! Iek! En elke dag wordt er meer plastic gemaakt en dus wordt het probleem steeds groter. Daarbij, het verbranden van plastics heeft geen zin. Plastic verbranden betekend niet dat het ineens verdwijnt, het zit gewoon in een andere vorm in de lucht.

5. Plastic is niet gewoon één ding. Er zijn héél veel soorten plastic, met verschillende nummers en eigenschappen. Dat maakt recyclen al extreem lastig, veel plastic kan überhaupt niet worden gerecycled, bijvoorbeeld zwart plastic. Daarnaast is plastic nooit 100% te recyclen, het downcycled altijd. Een flesje wordt dus een bekertje en een bekertje wordt een rietje en that’s it. Om maar even een beeld te schetsen. Dat is één van de redenen waarom recyclen niet de oplossing is. Daarbij is ook recyclen een heel vervuilend proces (daarover later meer in een ander stuk). NOS heeft deze scheidingswijzer ontwikkeld, en daarbij is meteen de eerste vraag: ‘Is het verpakkingsmateriaal of een product?’, als het een product is mag het al bij het afval. Zegt dat niet al genoeg?

6. Doordat plastic nooit vergaat, vervuild het enorm. Het beland overal te aarde, maar voornamelijk in de zee. Veel dieren eten het op of raken erin verstikt, waardoor ze uiteindelijk doodgaan. Vreselijk! En denk nou niet dat dat alleen maar komt door mensen die plastic opzettelijk op straat gooien. Het komt vaak ongewild in het milieu, doordat het van de vuilniswagen of prullenbak wegwaait bijvoorbeeld. Ik weet niet of je ooit al beelden hebt gezien van de plastic soup, maar je schrikt je rot, echt! Dit is ook altijd het antwoord wat ik zeg als het argument ‘Maar het maken van plastic tasjes is minder vervuilend dan een papieren tasje’ weer eens opduikt. Het is waar, maar papier vergaat, het is een natuurlijk product. Daarom vind ik het beter dan plastic. En een papieren tasje vind ik ook helemaal niet de oplossing, je herbruikbare eigen tas, dát vind ik de oplossing!

‘Volgens de VN gaan er elk jaar 100.000 zeezoogdieren en 1 miljoen zeevogels dood door afval op zee.’ – www.hetkanwel.net

7. Plastic schaadt je gezondheid. Het wordt niet voor niets aangeraden om een plastic flesje niet meerdere malen te gebruiken. Plastic lekt in je eten en drinken, en dan komt het in je lichaam. Er is heel veel onderzoek naar de gezondheidseffecten van plastic gedaan en het is duidelijk geworden dat het niet goed voor je is. Het is tevens bewezen dat microplastics giftige stoffen aantrekken, dus wanneer je microplastics in je lichaam hebt, heb je gif in je lichaam.

8. Plastic is vaak gewoon niet nodig! We zijn het gewend, maar het is niet nodig. Bijvoorbeeld een tandenborstel, vaak is die van plastic. Jaarlijks belanden gemiddeld 4 tandenborstels op de vuilnisbelt per persoon, en we leven met 7 miljard mensen op de wereld, dat is veel afval! Switch to bamboo en bam, you’re done! Het hoeft niet altijd moeilijk te zijn. Plastic tasje om je fruit? Niet nodig. Plastic beker voor je koffie ‘s ochtends? Niet nodig. Het kan anders, zo veel mensen doen het! Dus uiteindelijk is het bewijs er, vooral single-use (plastic wat je slechts één keer gebruikt) plastic is niet nodig. En daarbij, het is voor die producent natuurlijk heel goed als je bijvoorbeeld honderden flesjes water koopt i.p.v. je eigen vult. Het levert hem meer op, dus doet hij er alles aan om dit wegwerpgedrag ‘normaal’ te maken. De plastic lobby is een heel machtig iets, maar ook dat is weer een heel ander verhaal!

So, ik kan nog wel heel lang doorgaan. Maar! Ik denk dat je m’n punt nu wel snapt. En daarbij hou ik meer van positieve poetst hahaha, en dat is dit dus echt niet. Maar ik denk wel dat het een keer goed is om mijn fobie uit te leggen voordat je denkt van: ‘Hè?’ als je mijn andere posts leest. Mocht ik nog meer goede redenen om plastic uit je leven te bannen, dan vul ik het lijstje aan! En, ga jij plastic uit je leven bannen?

Liefs,
Romee

25 thoughts on “Waarom heb ik eigenlijk zo’n hekel aan (vooral single-use) plastic?”

  1. Mee eens hoor 🙂 En heel veel veranderingen zijn supermakkelijk. Enige wat je écht niet plasticvrij kan vinden, is wc-papier en sommige schoonmaakmiddelen. In Tsjechië heb ik wel een winkel gezien waar je losse wc-rollen kon kopen, maar de eigenaar haalde daar gewoon de rollen uit de verpakkingen en verkocht ze los 😛 Dat schiet natuurlijk ook niet echt op.
    Ik neem al jaren overal een gewone beker mee naartoe, zodat ik die kan vullen met water en thee e.d. zodat ik geen plastic bekertje (of een “papieren bekertje”) hoef te gebruiken.
    De laatste tijd zie ik ook dat meer mensen in mijn omgeving dit zijn gaan doen, echt leuk om te zien wat voor bekers mensen meenemen 🙂 Ook bij koor zijn we al een aantal jaar (4 jaar ofzo?) over op gewone bekers, die neem ik dan gewoon mee naar huis om af te wassen (en dan neem ik ze de volgende repetitie weer mee). Dat drinkt ook veel fijner dan de plastic bekers, en het is zeker makkelijker vasthouden omdat gewone bekers ook niet zo heet worden als je er thee in doet.

    1. Wc-papier koop ik zelf nog niet in dus daar heb ik me eigenlijk nog niet zo in verdiept. Ik ken het merk Who Gives A Crap, die verkopen losse rollen in papier en zijn daarbij wel een heel mooi merk! Maar ik weet niet of ze in Nederland leveren, zou je eens uit kunnen zoeken misschien? Goed dat je overal je eigen beker mee naartoe neemt, welkom bij de club haha 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *