Wat je moet weten over geplande veroudering en een kijktip: The Light Bulb Conspiracy

Deze documentaire stond al een hele tijd op mijn lijstje, mijn lijstje is dan ook gigantisch maar ach. The Light Bulb Conspiracy is een documentaire van 52 minuten (lekker kort) die gaat over geplande veroudering. Geplande veroudering, hè wat? Geplande veroudering van producten, want misschien zou je het niet denken , maar dat bestaat dus echt.

Geplande veroudering heeft vooral betrekking op elektrische apparaten.  Er zijn twee soorten geplande veroudering. De eerste manier is een product zo in elkaar zetten dat het na een bepaalde tijd er gewoon mee kapt (bijvoorbeeld een printer die een extra chip heeft, deze chip telt het aantal geprinte papieren. Heb je een bepaald aantal bereikt, dan kapt de printer ermee). Ik geloof dat dit verboden is, maar ach, dat zijn wel meer dingen.

De tweede soort geplande veroudering heeft meer te maken met mode. Het komt je misschien wel bekend voor, je koopt de nieuwste IPhone voor een vermogen en een jaar erna komt alweer een nieuw model uit waar je weer een vermogen voor kan betalen. Frustrerend, maar ga je niet mee met de ‘mode’ dan loop je erg achter of doet je software het soms niet eens meer. Geloof me, ik ken dit met mijn IPhone 4, een echte dinosaurus van deze tijd. Uiteindelijk zorgt dit dus voor heel veel afval, bah!

Zeuren kunnen we allemaal, maar wat ga ik hier nou aan doen?
1. Proberen zo lang mogelijk met spullen te doen. Check, IPhone 4 hiero.
2. Repareren is beter dan vernieuwen. Check, ondertussen heb ik helaas het scherm al een aantal keer moeten vervangen.
3. Recyclen. Dit is niet de oplossing, een beetje hetzelfde als wat ik beschreef in ‘de welbekende drinkfles’
4. Koop tweedehands apparaten. Misschien soms een beetje eng, maar als je eenmaal een goed winkeltje hebt gevonden …
5. Sparen voor een goed apparaat. Op dit moment spaar ik voor de FairPhone, hierover later meer in een andere blogpost.
6. Verder vond ik via www.emmajohn.nl deze petitie je kunt tekenen, tegen updates die oudere telefoons langzamer maken.

Hieronder nog een kleine samenvatting van de documentaire, mocht je geen tijd of zin hebben om hem te kijken. Is dat niet het geval? Lekker kijken en vooral niet lezen!

Liefs,
Romee

Oké, dit is dus wat ik uit de documentaire haalde. Correct me if i’m wrong.

Geplande veroudering is ontstaan in 1920/30. De documentaire heeft the Light Bulb Conspiracy omdat het eerste slachtoffer (of proefkonijn) van geplande veroudering een gloeilamp was (Light Bulb). Op kerstavond 1924 werd geplande veroudering uitgevonden door een kartel genaamd Phoebus. Phoebus bestond uit een groep bedrijven die het grootste deel van de gloeilampenmarkt in Europa, de Verenigde Staten en kolonies in Afrika en Azië in handen hadden (in bijvoorbeeld Nederland Philips).

De allereerste commerciële gloeilamp, gemaakt door Thomas Edison, werd uitgebracht in 1881 en had een levensduur van 1500 uur. Hierna is dit gestegen tot 2500 uur, waar fabrikanten in die tijd erg trots op waren. Het plan van het Phoebus kartel was om dit terug te brengen naar 1000. Dit is gevonden in oude documenten van het kartel. Producten van gloeilampen die hieraan meededen werden constant gecontroleerd en brandden de gloeilampen langer dan 1000 uur, dan kregen ze flinke boetes. In de loop der tijd zijn de gloeilampen als nog beter geworden, er zijn zelfs soorten gemaakt die 100.000 uur meegingen, maar deze hebben nooit de markt gehaald.

In 1929 vond de Crash of Wallstreet plaats waardoor de wereld van een Booming Economy naar de Grote Depressie ging. Tijdens de grote depressie kwam Bernard London kwam met het idee om geplande veroudering een wet te maken zodat het voor alle producten verplicht was, om zo de grote depressie te beëindigen, gelukkig is dit nooit een echte wet geworden.

Uiteindelijk kwam in 1950 het idee terug, maar met een kleine twist, de consumenten moesten niet gedwongen om sneller te consumeren door de geplande veroudering, maar ze moesten erdoor verleid worden. De consument moest telkens een nieuwere, mooiere, betere versie dan de oude willen hebben, eerder dan nodig was. Brooks Stevens was een van de eersten die dit deed met al zijn producten. Hij reisde het land door en speechte overal om zijn idee te verspreiden, en dat lukte.

Aan de andere kant van het ijzeren gordijn was er een geheel andere economie, een economie zonder geplande veroudering, het communisme. Hier ging alles juist andersom, spullen moesten zo lang mogelijk meegaan. Op een gegeven moment ging een Oost-Duitse producent van gloeilampen naar Hannover om het product aan de West-Duitsers te verkopen. De westerlingen zeiden: Jullie maken jezelf werkloos. De Oosterlingen waren het hier niet mee eens. De westerlingen weigerden de gloeilamp.

Toen de Berlijnse muur viel, viel ook het bedrijf die de gloeilampen produceerde die lang mee gingen. Nu is het consumeergedrag in het oosten hetzelfde als in het westen. In de 21e eeuw begon geplande veroudering opnieuw. Het begon met de IPod van Apple, ging de batterij van je IPod kapot en belde je Apple op dan adviseerden ze je een nieuwe te kopen, ook al was alleen de batterij kapot. Apple werd hierom ook aangeklaagd in 2003.

Afval werd verscheept naar derde wereld landen, ook al is dit verboden. De wet werd omzeild door de goederen te markeren als tweedehands, zodat ze de mensen in de derde wereld zogenaamd zullen helpen. De gevolgen hiervan zijn verschrikkelijk. Ze dumpen het afval bijvoorbeeld aan de kust, zodat het gebied totaal verwoest wordt en alle vissen doodgaan, voor de mensen een bron van voedsel. Soms zit het label er nog op en wordt het gevonden, dan kan je zien dat er bijvoorbeeld een Apple teken op zit. Het probleem zit hem ook dat producenten niet betalen voor bijkomende kosten, zoals vervuiling. Overconsumptie is het grootste probleem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *