Weekoverzicht #16; ik ben nu veganist

Hoi! Na het veel te late weekoverzicht van vorige week ben ik vandaag mooi op tijd met een nieuw weekoverzicht. Afgelopen week verkocht ik wederom wat spullen op Marktplaats, ontdekte ik een gaaf Youtube account en werd ik definitief veganist!

Vrijdag
Deze week begint mijn weekoverzicht dus op vrijdag omdat ik vorige week eindigde op donderdag door alle chaos. Ik hoop dat het niet weer gebeurd! Vandaag werkte ik 10 uur en daarna ging ik gezellig uit eten met vrienden. We gingen eten bij Blue Sakura in Enschede. Ondanks dat ik dit een heel lekker restaurant vind, is het voor veganisten niet handig om hier te gaan eten. Ik heb geprobeerd om te kijken wat er in alle sushi zat, maar bij sommige gerechten stond bijvoorbeeld ‘met een lekkere saus’ bij ingrediënten. Uh, hallo? Dat kan dus echt van alles zijn. Ik heb volgens mij een paar keer mayonaise gehad, maar dat weet ik dus niet eens zeker. Het was wel ontzettend gezellig! Ik gaf twee lipglosjes weg aan een vriendin, ik kon er niet tegen. Van deze producten liet het vel van mijn lippen letterlijk los! Raar. Ik weet niet of ik de enige ben die dit wel eens heeft, maar het is echt niet fijn. Na het eten bestelde ik wederom een lekkere Amaretto, hmmm.

Zaterdag
Weer een volle dag van 10 uur werken. Na het werk ging ik gauw door naar een handbalwedstrijd. Uiteindelijk verloren we weer nét, hetzelfde als de vorige keer. Als je maar net verliest is het nog erger dan als je dik verliest. We hadden namelijk kunnen winnen. Goed, jammer, en door naar de volgende keer. Na de wedstrijd gingen er een aantal meiden uit, maar ik was echt gesloopt. Ik had dus een date met mijn bed, hmmm.

Zondag
Vandaag was ik lekker uitgerust, dat voelt goed. Er stond iets heel leuks op de planning: ik ging skypen met onze vriendengroep. Dat lijkt misschien niet heel speciaal, maar twee van ons zitten in Malta en Australië, dus dan is het wel echt speciaal. Het was gezellig als vanouds. Ik kijk nu al uit naar de tijd dat we weer allemaal in Enschede wonen/zijn. Maar aan de andere kant raak ik ook enorm geënthousiasmeerd om zelf de wereld rond te gaan reizen, het lijkt me gaaf. Ik las laatst een stukje over iemand die op de fiets naar China reisde, over duurzaamheid gesproken! De rest van de dag keek ik ontzettend veel video’s van The Messy Minimalist, ik vond haar account via de blog van Minimalist Dutchie. Het is echt een leuk kanaal, ik hou ervan om iemand anders te zien opruimen. Ik ben wel echt verbaasd over hoe veel spullen één persoon kan hebben, jeetje. Echt een aanrader dit kanaal. Vandaag probeerde ik voor het eerste de veganistische filet american van de Vegetarische Slager en ik vond het heel lekker! Vooral de structuur lijkt echt op ‘the real deal’. Ik ben er alleen nog niet helemaal uit of deze nog lekkerder vind dan die van Vivera, eentje die ik een hele tijd geleden al probeerde. Die avond ging ik naar de afsluiting van de kermis in Enschede, ze hebben altijd een vuurwerkshow als afsluiting, erg leuk. Ik ben niet echt tegen vuurwerk, ook al veroorzaakt het een boel afval. Maar, ik zal er zelf nooit geld aan uitgeven. Geld opblazen vind ik dan weer net iets te ver gaan. We liepen uiteraard ouderwets nog een rondje over de kermis, het was echt leuk.

Maandag
Voorlopig is dit de laatste maandag waarop ik de hele dag werk, want mijn rooster voor school is nog niet bekend. Vandaag heb ik een grote verandering doorgepakt: ik ben veganist geworden! In de afgelopen weekoverzichten las je vaak dat ik probeerde vegan te eten, maar dat dit lang niet altijd lukt. Ik ben inmiddels bijna twee jaar vegetariër en ik krijg vaak de vraag of ik het moeilijk vind. Geen vlees eten is voor mij allang geen challenge meer, het is de standaard. De echte challenge voor mij ligt bij het compleet elimineren van dierlijke producten. Ik had het gevoel dat dit gedeelte deels kwam doordat ik hiervoor nog niet echt was uitgekomen (of hoe noem je zoiets?). Ik vertel mensen namelijk nooit: ik ben veganist. Dat is nu veranderd. Ik heb het thuis overlegd met mijn ouders. Die zijn met heel veel vragen en twijfels akkoord gegaan. Dat snap ik ook wel, mensen hebben vaak veel vraagtekens bij het woord veganist. Omdat niemand in mijn gezin veganist of vegetariër is wordt het best een uitdaging. We hebben afgesproken dat als ze iets eten met dierlijke producten erin ik niet mee eet en zelf ga koken. Ik denk dat dit de beste middenweg voor nu is. Ik wilde altijd wachten met veganist worden tot ik uit huis ging, vooral om moeilijkheden binnen ons huishouden (i.v.m. koken etc.) te voorkomen. Maar ik kan mijn idealen niet meer langer uit de weg gaan, ik wil dit. Ik heb zelf het gevoel dat nu ik het een naam heb gegeven ik een stok achter de deur heb, ik ben veganist. Hoe het me afgaat, zul je de komende weken lezen. Ik ben zelf heel benieuwd, maar vastberaden. Er is een kleine voorwaarde, net als ik toen ik vegetariër werd. Als ik bij andere mensen eet, zal ik soms wél dierlijke producten eet. Want uitmaken wat een ander voor mij kookt, dat vind ik een beetje onbeschoft af en toe. Als ik het zo noteer klinkt het heeel vaag, maar ik zie wel hoe dit gaat. Vandaag at ik zelf wat groenten en groenteburgers als avondeten, want mee eten kon dus niet.

Dinsdag
Wakker worden om 10:00 en alleen thuis zijn, heerlijk. Ik zet dan lekker de radio aan en maak me rustig klaar. Als ontbijt probeerde ik de vegetarische paté (er staat vegetarisch op de verpakking, maar ook dit product is 100% plantaardig, dus het is nogal vaag dat ze dat niet op de verpakking zetten?). Deze paté was ook lekker, maar ik denk niet dat ik het opnieuw zou kopen. In eerste instantie was ik vooral benieuwd naar de smaak. Ik ben vandaag vrij, maar school knaagt flink aan me omdat ik me voor heb genomen  om iedere dag te leren. Het is gelukt! ’S Middags ging ik nog even het centrum in om een pakketje op te sturen, ik had iets verkocht via Marktplaats. Een decoratiestuk. Ik probeer decoratie te vervangen door planten in mijn kamer en ik vond dit stuk toch niet mooi meer. Toen ik eenmaal in de stad was kon ik het niet laten om even lekker rond te struinen in de drukte (in Duitsland was het een feestdag, dus dan komen veel Duitsers winkelen in Enschede). Ik vind rondkijken bij de H&M, Primark of Zara heel erg fijn, ook al koop ik niets. Misschien wel júist omdat ik niets koop, het voelt fijn om niet mee te doen aan de fast fashion, ook als ik omvergelopen wordt in een overvolle Primark (écht!). Ik loop er vooral rond om inspiratie op te doen en te zien welke combinaties ik kan maken met mijn eigen kleding. Ook nam ik onderstaande foto op de markt, zo zie je maar dat verpakkingsvrije boodschappen overal te vinden zijn! Die avond ging ik weer trainen. Kleine opbiechting: Na het trainen heb ik nog gesnackt. Een tijdje geleden ben ik in korte tijd 6 kilo afgevallen, en dat ging heel makkelijk. Ik wil dit vast blijven houden, maar op dit moment is een veganistisch dieet mijn eerste prioriteit. De rest komt later wel. Dus die nootjes in de avond, die zie ik door de vingers.

 

Woensdag
Weer een heerlijke vrije dag, maar ik had me wel voorgenomen om de wekker om 9:00 te zetten. Ik ging met pap wat boodschappen doen en werkte aan school. Die middag keek ik het politieke debat over het regeerakkoord op NPO 1. Ik heb het hele regeerakkoord nog niet doorgelezen (70 pagina’s!), maar dat ben ik wel van plan. Ik vind politiek de laatste tijd echt heel interessant. Ook keek ik weer een dagelijkse dosis van The Messy Minimalist. Er kwam iemand een DVD ophalen bij ons thuis die ik had verkocht via Marktplaats (nooit gedacht dat ik die nog kwijt zou kunnen in 2017!). Als avondeten at ik wederom sushi! Het lukt me nog niet om sushi zero waste te maken, helaas. Maar je kan het wel heel makkelijk veganistisch maken! Vandaag hadden we komkommer, avocado, wortel, taugé en gebakken uitjes in de sushi. Vooral de gebakken uitjes waren een aangename verassing! Maar ik las vandaag ook een stuk over een challenge om de hele maand november zonder palmolie te leven. Palmolie vernietigt het regenwoud (maar de nummer 1 reden voor ontbossing blijft veeteelt!) en dus is het beter om dit te vermijden. Ik probeer erop te letten deze maand, maar vandaag is het dus al mislukt door die gebakken uitjes (wat een verassingen kom je toch tegen als je naar de ingrediënten van producten kijkt!) en door Calvé pindakaas. Ik leer elke dag meer over bepaalde merken en producten, ik vind het fijn.

sushi.JPG

Liefs,
Romee

Tijd voor schaamteloze reclame: volg vooral ook mijn Facebookpagina, vind ik leuk!

0 thoughts on “Weekoverzicht #16; ik ben nu veganist”

  1. Wat leuk dat je nu veganistisch wilt leven! Dat is echt een grote stap voor jezelf maar zeker ook voor het milieu. Ik probeer ook al langer meer veganistisch te eten en het lukt steeds beter 🙂 Het is ook echt fijn dat je geen fast fashion koopt! Neem eens een kijkje op mijn blog, ik koop al langer ook maar vintage en tweedehandskleren 🙂
    Groetjes,
    Hannah van easypeasy-vintage.de

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *