Weekoverzicht #18: ik was op vakantie!

Hé hallo, welkom in mijn weekoverzicht! Je hebt me waarschijnlijk (en hopelijk) vorige week gemist. Ik was de hele week op vakantie, op Fuerteventura! Even wat zen tijd voor mezelf onder de zon, mmm. Maar, deze week ben ik er weer met een nieuw weekoverzicht. Afgelopen week was ik deels nog op vakantie, begon ik weer aan school en gooide ik wat gekke dingen ‘weg’ (helaas).

Donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag
Ik was tot en met zondag nog op vakantie, dus vandaar dat deze dagen zijn samengevat. Want op vakantie ben ik ontzettend lui (dan gaan we er maar even van uit dat ik dat normaal niet ben, hè). Ik sliep gemiddeld 12 uur per dag, geen idee waardoor dat opeens kwam, misschien was het nodig, misschien ook niet. Dan zat ik zowat de hele dag aan het zwembad en dan ’s avonds lekker eten (we hebben ook twee dagen het eiland rondgereisd en bekeken). De nerd in mij is ook op vakanties actief, want ik las zo’n 6 boeken. Afgelopen maandag kwam er een leestip op mijn blog online over één van die boeken, en wellicht komt er nog meer aan. Ik las ook Het Meisje in de Trein. En ik moet zeggen, mijn hoge verwachtingen zijn waargemaakt! Ik lees bijna nooit fictieboeken, maar dit boek hield me zelfs wakker omdat ik door wilde lezen. Aanrader. Ook las ik The Sparkle, en dat boek vond ik helaas echt helemaal niets. Ik las het wel uit, want ergens verwacht ik dan dat het boek beter gaat worden. Een beetje onzinnig eigenlijk, een gewoonte die ik af wil leren. En dat lukte meteen! Ik waagde me daarna aan On/Off, en dat boek sloeg ik na 50 pagina’s weer dicht, ook dit vond ik totaal niet leuk. Ik leerde uit The Sparkle trouwens nog wel dat er een app is genaamd F.lux, deze zorgt ervoor dat je telefoon ‘s avonds niet meer het blauwe licht straalt waardoor je minder goed kan slapen. Lijkt me handig! Omdat ik een Iphone 4 heb kan ik deze niet downloaden, maar jij wellicht wel? De vakantie was erg fijn, maar ik moet toch opbiechten dat het niet erg groen was, zoals je natuurlijk al dacht. Het veganistisch eten is ook een beetje mis gegaan. Ik kwam er na een half pak Tuc achter dat daar ei in zit, de gewoonte van etiketten checken moet er nog even inslijten. Ook at ik twee koekjes van een pakje biscuits die pap had meegenomen waar melk in zat. Ik ging er van uit dat hij er wel naar had gekeken. Ook hier moet ik meer op letten, natuurlijk kan ik dit niet van iedereen verwachten. Ik vond het allemaal niet zo erg, want ik leer ervan. Ik heb mijn vlucht gecompenseerd via Treesforall, om mijn niet-groene gedrag een beetje te verbloemen. Uiteindelijk is dit niet de oplossing, maar zolang ik nog met mijn ouders mee ga op vakantie ben ik van plan om de keuze aan hen te laten. En daarna lijken fietsvakanties me gaaf, en de trein is ook een goede optie. Het afval rapen wat ik tijdens mijn vorige vakantie op Gran Canaria wel deed kwam er dit keer niet van, helaas. Al zijn sommige delen van Fuerteventura heel vervuild trouwens. Misschien schrijf ik binnenkort een stukje over Fuerteventura, daar moet ik nog even naar kijken. Het was een fijne vakantie!

image

Maandag
Gisteravond kwam ik dus terug van vakantie en vandaag begon het ‘normale’ leven voor mij weer, waaronder school. Ik heb dit kwartiel weer drie vakken, waaronder één keuzevak. Ik heb ‘Good Food’ als keuzevak dit kwartiel. Voedsel is iets wat erg samenhangt met duurzaamheid en ik vind het een ontzettend interessant onderwerp. Na de les beloofde het een leuk kwartiel te worden! Er zijn zoveel aspecten waar je je kunt op focussen als het gaat om voedsel, en dat maakt het heel leuk! En daarbij vind iedereen wat anders belangrijk, dus dat is ook altijd leuk om te zien.

Dinsdag
Ik heb erover nagedacht en ik vind toch dat ik nog niet genoeg deel waaruit mijn afval dan wél bestaat, ondanks dat ik heel veel probeer te vermijden. Hierbij wil ik wel even opbiechten (ik heb best veel op te biechten, niet?) dat ik nog geregeld voedselverpakkingen weggooi. Omdat ik thuis woon en dus niet over de boodschappen ga is het op dit moment nog niet mogelijk om altijd voedselverpakking te vermijden. Maar, zelf koop ik geen verpakkingen, dus een voorverpakte salade bij de AH to go zit er niet bij. Vandaag gooide ik iets weg, en dat zie je hieronder op de foto. Het is een beetje beschamend, maar dit is dus mijn oude make-up tasje. Hij is zo smerig omdat ik geen make-up weggooi. Dus als een dekseltje van een make-up item van mij kapot ga, dan gaat het met het losse dekseltje terug in dit tasje. Daarbij zei mam dat hij waarschijnlijk kapot gaat in de wasmachine, en met een doekje lukte het ook niet echt. Tja, dirty confession? Ik heb het tasje ooit als cadeau gekregen, hij is van de Bodyshop en destijds zat er bodylotion en bodywash in, meestal geef ik cosmetica die ik als cadeau krijg weer door aan iemand anders. Ik heb het tasje verknipt, het stuk plastic in het midden gaat bij het plastic en de stof gaat in de textielbak. Zeker weet ik niet of het plastic recyclebaar is. Een rondleiding bij het TwenteMilieu (waar ze afval verwerken) staat al een tijdje op mijn lijstje, maar het is er helaas nog niet van gekomen. Zodra dat zover is weet ik precies welke nummers plastic ze recyclen en hoe alles gebeurd, dus dan weet ik zeker dat ik mijn afval goed kan scheiden. Of het is goed is dat het stukje stof en de rits bij het textiel afvalgaan weet ik ook niet 100% zeker, maar als het goed is mogen er ook stofresten is, want daar worden nieuwe dingen van gemaakt. Ik heb het tasje weggegooid omdat ik een nieuwe heb gekocht, ook van plastic. Huh, wat? Ja, dit heeft ook uitleg nodig, aangezien ik (bijna) nooit plastic koop. Op vakantie zag ik een leuke souvenir voor m’n vriend. Een flesje olijfolie uit een klein dorpje op Fuerteventura, dus ik kocht het. Maar, later kwam ik erachter dat het niet mee mocht in het vliegtuig omdat in je handbagage alleen kleine flesjes van 100 milliliter mee mogen (en ik reis alleen met 7 kilo handbagage) en dit flesje was 250 milliliter. De olijfolie weggooien is zonde en ik wilde het graag meenemen. Dus ging ik op zoek naar kleine, lege flesjes van 100 milliliter. En die kan je alleen vinden in van die kleine plastic reissetjes, die ken je vast wel. Die heb ik gekocht en de olijfolie heb ik overgegoten, en in Nederland weer in de normale fles, die leeg wel mee mocht in het vliegtuig. Dus toen ik thuis was zat ik met dat plasic tasje waar de flesjes in zaten, en dit leek me een goede vervanging. Aangezien het andere tasje er zo verschrikkelijk viezig uit zag. Volgende keer moet ik wat beter opletten als ik een souvenirtje meeneem.

tasje

Woensdag
Op woensdag moet ik eigenlijk altijd een klusje doen in huis, stofzuigen. Deze huishoudelijke taakjes zijn niet altijd leuk, maar dit leek me een goed moment om een tip met je te delen. Doe oortjes in en dans terwijl te stofzuigt! Dit doe ik altijd en ik wordt er altijd vrolijk van haha. Ik verkocht vandaag een boek op Marktplaats, yes! Weer een bezit minder. Er lijkt nooit een einde aan het minimaliseren te komen denk, omdat ik best vaak deel dat ik een boek heb verkocht ha. Dit is mijn stappenplan voor spullen die ik niet meer nodig heb: eerst vragen of iemand in mijn directe omgeving er iets aan heeft, zo niet, dan gaat het op Marktplaats, staat daar erg lang dan doneer ik het aan de kringloopwinkel. Een aantal boeken deed ik in een gratis mini-bibliotheek bij mij in de buurt. Vandaag aten we lekker pizza. Sinds ik veganist ben geworden heb ik al vaker pizza gehad, maar zonder ‘kaas’. Vandaag ging ik even naar de Ekoplaza voor veganistische kaas voor op de pizza, voor de extra smaak. Ik vond de textuur een beetje apart, maar het was wel lekker!

vegan cheese

Nog even over petities, ik sloot me deze week aan bij Avaaz, een website waar je petities vindt. Iedere keer als er een nieuwe petitie wordt gestart, krijg ik een e-mail. Ik vind petities een mooie manier om invloed uit te oefenen en je stem te laten horen. Ik tekende meteen één petitie:
– Deze petitie tegen de wetswijziging die Trump wilde doorvoeren, waardoor er door Amerikaanse jagers gejaagd mag worden op Afrikaanse olifanten. Absurd natuurlijk, ik denk iedere keer als Trump iets roept ‘Nu gaat het echt te ver!’ en iedere keer wordt het toch tien keer erger en gekker. Ik geloof dat hij al op zijn besluit is teruggekomen, maar dit weet ik niet helemaal zeker.

Liefs,
Romee

Tijd voor schaamteloze reclame: volg me vooral ook via de Whenateengoesgreen Facebookpagina, vind ik leuk!

0 thoughts on “Weekoverzicht #18: ik was op vakantie!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *