Weekoverzicht #26: ik maakte een vegan hot dog

Hoihoi, leuk dat je er bent. Lees je mee in mijn afgelopen week? Ik bracht tweedehands spullen naar Het Goed, keek ik documentaire’s en maakte ik een vegan ‘hot dog’!

Donderdag
Another day of school. Ik begon om 11:00 uur dus dan kan ik lekker uitslapen tot half 9! Na school deed ik eigenlijk niet gek veel. Ik at vandaag de andere vegan pizza die bij de Lidl in de aanbieding zijn. Ik denk dat ik de eerste lekkerder vond, ik kan niet zo goed kiezen. Vandaag had ik de vegan verdura, met spinazie. Die avond had ik handbaltraining. Na de overwinning van zondag ben ik weer lekker gemotiveerd.

pizza

Vrijdag
Vandaag had ik weer een to-do lijstje voor mezelf gemaakt. Want ik wilde best veel gaan doen. Niet alles is even leuk haha, maar sommige dingen zijn misschien wel even mooi om te delen. Ik ging naar Het Goed in Enschede om spullen weg te brengen. Het was misschien een beetje vroeg, maar deze spullen wilde ik echt kwijt. Ze stonden al ruim een jaar op Marktplaats en ik had geen bieders meer. Nu zit ik ook nog in een weggeef-groep/pagina op Facebook. Dat was ook nog een optie geweest. Maar mijn geduld was even op. Ik breng mijn spullen liever niet naar Het Goed. Niet omdat ik het geen goede organisatie vind, in tegendeel! Maar ik weet niet zeker of de spullen aan gaan komen bij een koper. Het Goed krijgt namelijk heel veel spullen binnen, en voor zover ik weet haalt niet alles de schappen. Ik bracht er een aantal spullen heen die ik zelf van goede kwaliteit vind, dus hopelijk zit het goed. Maar toch is er een kans dat ze het niet kwijt kunnen. Het is nogal makkelijk en dat zit me een beetje tegen. Het waren niet veel spullen trouwens, een klein doosje met vooral boeken. Maar anyway, ik was een beetje klaar met die spullen. Maar het goede nieuws: dit is denk ik 1/3 van alle spullen die ik had. 2/3 is wél weg gegaan via Marktplaats en daar weet ik zeker van dat ze een blije eigenaar hebben en niet verspild worden. Ondertussen heb ik ook nog zelf Het Goed bezocht op zoek naar leuke dingen en om even rond te snuffelen, altijd fijn vind ik dat. Ook deed ik wat boodschappen voor het vak ‘Good Food’ wat ik volg, aanstaande maandag mag ik een zelfgemaakt gerecht meenemen naar school. Ik nam ook boerenkool (uit Nederland, jaja) mee vanuit de Lidl om bloemkool chips te maken! Ik had al een keer gelezen dat het lekker zou zijn, en vandaag heb ik het zelf geprobeerd. Je doet de blaadjes boerenkool op een bakplaat, beetje olijfolie en zout erover en op een lage temperatuur in de oven (150 graden had ik). Je kunt de bloemkool in blaadjes krijgen door de stam vast te houden met één hand en vervolgens met de andere hand de blaadjes er af te schuiven als het ware. Ik vond de chips de eerste 10 hapjes erg lekker, maar daarna echt niet meer. Het ging echt van ‘hmmmm’ naar  ‘bleg’, dus ik probeer het binnenkort nog even opnieuw denk ik. Je denk nu vast: hey, maar ik zie bakpapier op deze foto en jij zei dat je bakmat gebruikt. Dat klopt, maar dat is bij mijn vader thuis. Over dit soort dingen ben ik de baas niet uit huis, haha. Als avondeten at ik pasta, die je hieronder ziet op de foto. Dit is echt het simpelste gerecht ooit, helemaal vegan. Je kookt wat pasta, bakt een ui en daarna wat vegagehakt erbij. Als laatste wat tomaten in blik erbij en voilà. Dit gerecht kan ook nog bijna zero waste, mocht je een verpakkingsvrije winkel in de buurt hebben. De pasta kan je dan daar halen (zo niet, dan in een kartonnen pak bij voorkeur). De ui en tomaten kan je los kopen in je eigen zak bij de groenteafdeling. Alleen voor het vegagehakt heb ik (nog) geen verpakkingsvrij alternatief.

 

Zaterdag
Doordat ik deze week lekker vaak kon uitslapen was ik vandaag niet moet toen ik om 7 uur begon met werken. Om 5 uur was ik weer vrij. Ik was van plan om een filmpje te kijken met pap, maar er was eigenlijk niets leuk op tv en dus sliep #omaRomee (ja, ik ben het een officiële hashtag aan het maken) weer eens vroeg. Fijn.

Zondag
Wederom een handbalwedstrijd! Helaas, verloren. Maar, we deden het wel goed en het scheelde naar mijn mening niet veel of we hadden gewonnen. Het had beide kanten op kunnen vallen. Dus ik ben best tevreden! We stonden ook in de huis-in-huis, het artikel is hier te lezen! Ik ben nummer 11 mocht je het je afvragen hihi. Ook keek ik vandaag weer een documentaire. Saving Capitalism, te zien op Netflix. Het gaat over hoe de rijken mensen eigenlijk de macht hebben in Amerika. Ja, dat somt het best goed op. Maar er zit ook echt wel een leuke twist in de documentaire, het geeft hoop en strijdlust. Ik zou je de documentaire wel aanraden! De hoofdpersoon heeft ook een boek geschreven, ook genaamd Saving Capitalism, die wil ik nog wel lezen. De hoofdpersoon, Robert Reich, is tevens de ex-minister van Werkgelegenheid. He knows. Die avond at ik kromkommer soep. Kromkommer soep is gemaakt van groenten die niet ‘mooi’ genoeg zijn voor supermarkten etc. en dus anders worden weggegooid. Top idee om afval tegen te gaan!

 

Maandag
Vanochtend heb ik het gerecht wat ik voor Good Food mag meenemen klaargemaakt. Het is een vegan hot dog #suprise. Je ziet een desem broodje, met een tofu hot dog, vegan kaas, curry, vegan mayo en gebakken uitjes op de foto. Mijn verslag gaat over Food Security. Food Security betekend dat iedereen op de wereld genoeg te eten heeft en op dit moment is dat helaas niet zo. Je meegebrachte gerecht moet je onderzochte probleem dan oplossen. Mijn oplossing is in feite dus plantaardig eten, want als iedereen dat zou doen dan is er meer dan genoeg eten voor iedereen op deze planeet. Mijn gerecht was geïnspireerd door het lekkerste vegan gerecht wat ik ooit at, een vegan hot dog, vorig jaar op Sziget. In mijn evaluatie van Sziget kwam deze hot dog ook al als grote ster naar voren. Ik maakte hem na en tadaa (zie hieronder het resultaat). Het lijkt best wel, en iedereen zei dat ze hem lekker vonden (ja, vleeseten dus haha). Misschien zeiden ze het om me vooral niet te kwetsen, maar goed, daar ga ik dan maar even niet vanuit. Iemand die haar verslag over lactose-intolerantie deed (en dit zelf ook is) had echt een supergerecht meegenomen. Ze had met kokos-‘yoghurt’, een soort appeltaart toetje gemaakt. En dat was lekker! Zo hey, en dat ook helemaal vegan. Ik ben na school dus direct naar de Jumbo gefietst om zelf ook even wat van die kokos-‘yoghurt’ te halen. Normaal (zoals je misschien wel eens hebt gelezen) neem ik de soja-‘yogurt’, maar dit is echt veel beter vind ik. Qua productie weet ik er helaas nog niet zo veel van. Maar, mijn dieet wordt er sowieso gevarieerder door, omdat ik al best veel soja eet en drink. This is a winner! Het was echt een goede dag. Ondanks dat ik op de fiets zeiknat werd geregend kon ik daar de humor wel van in zien en moest ik heel hard lachen en eenmaal thuis danste ik lekker schaamteloos op mijn favoriete muziek in mijn piama.

vegan hot dog voor blog

Dinsdag
Vandaag werkte bijna de hele dag aan school. De toetsperiode komt eraan dus vandaar. Toen ik ‘s middags even een pauze nam voelde ik een koortslip opkomen, nee! Ik heb daar echt zo’n hekel aan. Ik ben snel naar de apotheek geraced op m’n fiets om er iets aan te doen. 10,55 euro voor een pakje strips! Jeetje. En hieronder zie je een foto van al het afval wat erbij komt kijken. Veel. Maar ach, ‘medisch’ afval vind ik oké, ik wil echt snel van die koortslip af! Helaas is het meeste ook nog restafval, omdat het papier is, maar met een laagje plastic en dat is nagenoeg niet te recyclen.

compeed.jpg

Woensdag
Vandaag was de laatste officiële schooldag in aanloop naar de toetsperiode. Vanaf nu is het dus afmaken en inleveren (of toetsen). Gek voelt dat altijd, over een maand pas weer naar school. Tijdens de les deden we een leuke quiz over wat we van een bepaald vak  hebben geleerd deze periode, via Kahoot (ken je misschien wel?). Een paar weekoverzichten geleden, in weekoverzicht #21, deelde ik dat vrijwilliger bij GroenLinks ben geworden nu dat de gemeenteraadsverkiezingen eraan komen. Helaas moet ik nu vertellen dat ik ermee ben gestopt. Het past op dit moment gewoon totaal niet in mijn schema om het erbij te doen en ook heel veel taken die ik mocht uitvoeren pasten niet in mijn plaatje met wat ik leuk vind, dus veel wat ik wél leuk vind blijft er dan ook niet over. Jammer, maar ik ben blij dat ik het heb geprobeerd. En wellicht spring ik in andere teams nog bij tijdens de campagnetijd, dat ga ik wel  proberen. Soms is het goed om te doen wat je juist niet leuk vind om ervan te leren en te groeien, daar sta ik echt achter. Maar toch heb ik besloten dat ik al vaak genoeg uit m’n comfortzone kom en dat voorlopig wel even genoeg. Geen leuk nieuws, maar ik ben graag eerlijk op deze blog.

Liefs,
Romee

0 thoughts on “Weekoverzicht #26: ik maakte een vegan hot dog”

    1. Ja, de kringloop staat er inderdaad vol mee! Maar ik heb gelukkig heel wat kunnen verkopen via Marktplaats. Ik ken dat plekje wel geloof ik, volgens mij hebben ze dat wel op meerdere stations!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *